Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Sāksim cīņu ar reiderismu

Pēdējā laikā arvien biežāk dzirdam, ka uzņēmumi cieš no reiderisma. Šis vārds jau kļuvis par komercdarbības vides bubuļa apzīmējumu. Tomēr bieži vien pat lielu uzņēmumu īpašnieki pilnībā neapzinās, cik liels ir risks šo parādību sastapt ikdienā. Prakse liecina, ka reiderisms jeb uzņēmumu pretlikumīga pārņemšana Latvijā notiek, bet paradoksāli ir tas, ka dažādi uzlabojumi birokrātijas mazināšanai pastarpināti veicinājuši tā attīstību.

Reiderisms var notikt dažādos veidos, tostarp arī ar faktiski likumīgām metodēm - piemēram, izmantojot faktu, ka uzņēmuma īpašnieks pienācīgi neseko līdzi informācijai par uzņēmuma dalībnieku sapulcēm un lemšana par uzņēmuma nākotni notiek bez viņa klātbūtnes. Tomēr lielākoties nākas sastapties ar klaji prettiesiskām darbībām, kas saistītas ar dokumentu viltošanu.

Interesanti, ka Latvijas uzņēmēju zemo aizsargātību pret reiderismu līdz šim veicināja dažādi centieni atvieglot Uzņēmumu reģistra (UR) un uzņēmēju sadarbību, padarot to operatīvāku. Rasti risinājumi, kā vienas dienas laikā pilnībā mainīt uzņēmuma īpašnieku sastāvu vai tā statūtus, un tas iespējams bez notariāli apliecinātiem dokumentiem.

Turklāt UR joprojām nedarbojas vienoti ar Komercķīlu reģistru. Tāpēc iespējams, ka pat apķīlāti uzņēmuma īpašumi un tā daļas var tikt pārdotas bez kreditora ziņas.

Esošajā situācijā vieglākais ceļš būtu vainot pastāvošo likumdošanu, tomēr uzņēmējiem jāsaprot, ka reiderisma novēršana ir pasākumu komplekss, kas paredz gan valsts, gan arī paša uzņēmēja iesaisti.

Valsts jau spērusi pirmos soļus minēto problēmu novēršanai - Saeima maija sākumā pieņēmusi virkni grozījumu Komerclikumā, lai mazinātu reiderisma risku. Grozījumi, kas stāsies spēkā 1. jūlijā, galvenokārt paredz novērst situāciju, ka kāds var vienpersoniski mainīt sabiedrības (SIA) dalībnieku reģistru. Turpmāk jebkādas izmaiņas stāsies spēkā tikai tad, kad uzņēmuma dalībnieku sastāva izmaiņas būs apstiprinājusi arī uzņēmuma valde un viss šis process būs notariāli apliecināts. Tāpat praktiski jebkuras izmaiņas uzņēmuma (gan SIA, gan a/s) pārvaldē vai tā statūtos būs iespējams veikt, tikai izmantojot notariāli apliecinātus dokumentus, tādējādi novēršot dokumentu viltošanas iespēju.

Turpmāk sabiedrību statūtos būs iespēja paredzēt, ka dalībnieku sapulces norisi apliecina zvērināts notārs. Tik liela notāra iesaiste gan atstāta dalībnieku ziņā, un tā darbosies tikai gadījumā, ja to paredzēs statūti. Savukārt izmaiņu veikšanai Komercreģistrā būs jāiesniedz sapulces protokola vai lēmuma oriģināls vai arī tā atvasinājums, kuru parakstījis arī viens sapulces ievēlēts dalībnieks.

Gaidāmie grozījumi Komerclikumā paredz ievērojami paplašināt iespējas uzņēmuma dalībniekiem, jau statūtos iestrādājot papildu prasības un noteikumus savu interešu aizsardzībai.

Tomēr tikai no pašiem uzņēmējiem atkarīgs, cik aktīvi viņi izmantos šīs iespējas un cik aktīvi sekos līdzi norisēm savā uzņēmumā. Lielākā kļūda, ko mēdz pieļaut uzņēmēji, ir elementārs piesardzības trūkums un risku pietiekama nenovērtēšana, kas balstās pārliecībā, ka reiderisms ir tikai uzņēmējdarbības mīts.

*Zvērināta advokāte, Red partnere

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?