Noslēpums ir gan gardā picu mīkla, gan brīnišķīgais tiramisu, kādus Rīgā citviet diemžēl neatrast. _Dienas_ ēdienu lapai Ticiana piedāvā dažus savā dzimtenē - Vidusjūras skaistajā Sardīnijas salā - iecienītus ēdienus, ko pa spēkam pagatavot arī Latvijā.
Sardīnijas salas ēdieni
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Biezpiena kūka
4 PERSONĀM VAJADZĒS: 150 g ricotta (itāļu) biezpiena, 150 g
miltu, 2 olas, 150 g cukura, 20 g sviesta, 1 citronu, 20 g
valriekstu, 5 g rauga pulvera, sāli pēc garšas.
Bļodā ieber
miltus, iemaisa olas dzeltenumus, pievieno cukuru un biezpienu.
Visu samaisa, tad pievieno citrona sulu un sāli pēc garšas, atkal
visu samaisa. Pieber raugu un atkal samaisa. Uzputo olas baltumus
un uzmanīgi iemaisa sagatavotajā masā.
Tortes veidni ieziež ar
sviestu, liek iekšā sagatavoto kūkas masu un cep 160 grādos 35-40
min. Kad kūka gatava, ļauj tai veidnē atdzist, tad liek uz šķīvja
un dekorē ar valriekstiem.
Minētais produktu daudzums paredzēts
kūkai, kura tiks cepta 20 cm diametru platā tortes veidnē.
Sāļā vīriešu kūka
Nelielai kūkai, kuru ceps 20 cm tortes veidnē, vajadzēs: 1 kg
kartupeļu, 200 g salami desas, 150 g mocarellas siera, 50 g
kūpināta siera, 3 olas, 3 ēd. k. rīvmaizes, sāli un piparus pēc
garšas.
Notīra un izvāra kartupeļus, siltus tos sastampā un
iemaisa olas, kūpināta siera kubiciņus, pēc garšas pievieno sāli un
svaigi maltus piparus. Tortes veidni apkaisa ar rīvmaizi, tajā
kārto pusi no sagatavotās kartupeļu masas. Uz tās kārto mocarellas
siera šķēlītes un ripiņās sagrieztu salami desu. Tad virsū kārto
atlikušo kartupeļu masas pusi. Uz kūkas ar dakšiņu savelk
dekoratīvus ornamentus. Kūku 170 grādos cep cepeškrāsnī 20 min.
Auna (turku) zirņu zupa
4 PERSONĀM VAJADZĒS: 200 g kaltētu auna zirņu, 300 ml dārzeņu
buljona, 3 ēd. k. olīveļļas, dažus rozmarīna zariņus, 1 ķiploka
daiviņu, 2 ēd. k. tomātu mērces, svaigi maltus melnos piparus, 200
g makaronu.
Informācija: auna zirņus Latvijā pazīst arī ar
nosaukumu turku zirņi, spāniski runājošajās zemēs tos sauc par
garbanzo pupām, Itālijā - ceci. Turku zirņi ir
sātīgs, veselīgs un olbaltumvielām bagāts produkts.
Kaltētos
auna zirņus nakti mērcē remdenā ūdenī, tad to nolej, zirņus noskalo
un vāra 1 l ūdens, kamēr zirņi mīksti. Sagatavo dārzeņu buljonu
(var no kubiciņiem).
Pusei izvārīto zirņu pievieno 150 ml
dārzeņu buljona un masu sastrādā blenderī, kamēr izveidojas
biezenis.
Sālsūdenī izvāra itāļu makaronus (chifferini
rigati vai citus), nolej.
Dziļā pannā olīveļļā apcep 1
rozmarīna zariņu un ķiploka daiviņu, kamēr tā kļūst zeltaina. Tad
ķiploku izņem, pievieno izvārītos veselos auna zirņus un
sablenderēto zirņu biezeni, kā arī izvārītos makaronus (kad zupu
gatavoju mājās, ņēmu mazāku daudzumu makaronu - T.Š.),
atlikušo dārzeņu buljonu, kuram pievienotas 2 ēd. k. tomātu mērces,
sāli un svaigi maltus piparus pēc garšas.
Visu vāra vēl 2 min.
Veģetāro biezo un tumīgo zupu pasniedz rotātu ar rozmarīna
zariņu.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!