Šefpavāri iziet pļavās un dodas mežā
Pievienot komentāru
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Baudi arī pavasara sēnes
Inita Dāniele, Latvijas Dabas muzeja mikoloģe jeb sēņu eksperte,
iesaka ņemt grozu un doties uz sēņu valstību izlūkos ne tikai
rudenī, bet jau šobrīd pavasarī, lai galdā celtu pirmās pavasara
sēnes, neaizmirstot par piesardzību gan sēņu atlasīšanā, gan
pagatavošanā.
Agrā pavasarī - lāčpurni, bisītes, ķēvpupi.
Nereti lāčpurnus un bisītes mēdz jaukt vienu ar otru, bet noteikti
jācenšas tās atpazīt, jo bisītes ir samērā indīgas, ja tās
neapstrādā pareizi. Lāčpurnus, kam ierasti cepurītes ir ovālas,
iegarenas, koniskas, bet apakšējā mala vienmēr saaugusi ar kātiņu,
jāmeklē lapu koku mežos, arī dārzos, bieži vien sēnes atrodamas pat
pilsētās. Lāčpurnus pēc salasīšanas un uzmanīgas noskalošanas var
uzreiz cept bez vārīšanas un likt galdā. Savukārt bisītes noteikti
vispirms ilgi vai divreiz jāvāra (turklāt neelpojot tvaikus, jo
tajos ir indīgas vielas), tad var apcept un likt galdā. Vēl bisītes
var arī lietot uzturā kaltētā veidā, jo tā no šīm sēnēm izgaro
toksiskās vielas. Ķēvpupi, kas vizuāli atgādina pirkstā uzvilktu
uzpirksteni, arī tāpat ievācami agrā pavasarī un pēc vārīšanas
tālāk jau cepot ceļami galdā.
Vēlā pavasarī - auzenes. Šīs
gaišās krāsas sēnes, nereti ar sausumā saplaisājušu virsmu un
spēcīgi izteiktu miltu vai gurķu smaržu un maigu garšu, ko var
uzreiz pēc pārnešanas mājās cept, likt zupā vai marinēt, meklējamas
vēlāk maijā un jūnijā lapu koku mežos, arī pilsētu parkos,
piemēram, Mežaparkā. Bieži vien aug, veidojot t. s. raganu apļus.
Atceries! Lai arī pavasara sēnes aizvien vairāk sastopamas
pilsētu parkos, vērtīgāka un tīrāka sēne būs, ja dosities to
meklējumos uz mežu vai ievāksiet savā dārzā, ja tas atrodas
nomaļākā vietā bez pilsētas klātbūtnes.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!
0 komentāri