Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Sīkums, bet patīkami

Kukniņa - tā mana omīte sauca mazo piebūvi laukos, kur tika gatavots ēdiens lopiņiem. Man dikti patika šis vārds, tāds mīlīgs, arī tāpēc, ka cūku pupu gatavības laikā tur lielā grāpī ar visām mizām tika sataisīts gards ēdiens arī mums, mazajiem rukšiem. Jēziņ, cik garšīgas ir uz dzīvas uguns vārītas un dūmu smaržu piesūkušās cūku jeb lielās sviesta pupas! Kad biju bērns, nesapratu, ka tās kukniņas Latgales pusē, no kurienes uz Kurzemes brīvajām zemēm pārcēlās mūsu senči, droši vien ieviesās pēc krievu vārda kuhņa/virtuve.

Tagad mizā vārītas cūkpupas pasniedz glaunās restorācijās. Kā eksotisku nacionālo ēdienu.

It kā sīkums, bet mīlestība un maigums, ko vecāmāte ielika vārdā «kukniņa», pārmantojās arī mazbērnos. Kukniņā taču tapa pārtika mūsu saimes barotājām - gotiņām, cūkām, aitām, vistām un kādam gailēnam ar'. Kuhņa ir sava veida ģimenes labklājības svētvieta. Tāpēc es jau kopš bērnības ienīstu nevērīgu attieksmi pret ēdienu un komēdijas, kurās varoņi ļoti «smieklīgi» mētā tortes, man patiesi derdzas. Ēdiens ir jāciena, pat ja tas domāts sivēniem. Kad izlasīju faktu - pasaulē lieltirgotavas ceturto daļu kulinārijas izsviež atkritumos, aiz niknuma nolaidās rokas. Vai Latvijā trūkst bada cietēju, kam tos «lietošanas termiņa» pārkāpējus aizvest?

Bet ir arī saulaini sīkumi. Tieši šādi ar gastronomiju saistīti sīkumi un attieksmes nianses ir tie īstie iemesli, kādēļ vienai saimniecei/pavāram zupa sanāk «vienkārši zupa», bet citam - zupa «ar rozīnīti». Nu, kaut vai tas zināmais sīkums, ka ikviena (gaļas) zupa iegūs garšas pašu pilnību, ja brīdī, kad tiek izslēgta uguns, precīzi uz desmit minūtēm ieliesit zupas šķidrumā ēdamkaroti ļoti labas olīveļļas un cieši aizvērsiet katla vāku. Izrādās, šī «sīkuma» pamatā ir itāļu atklājums - olīveļļas brīnumainā spēja izvilkt aromātu un garšas esenci no jebkura ēdiena. Itālijā olīveļļu joprojām arī izmanto tautas medicīnā. Jo olīveļļa velk!

Manā bērnībā olīvu eļļas nebija. Toties bija sakasnīši! Paprasiet mūslaiku bērnam, kas varētu būt šis vārdiņš? Pat tie, kas cep parodijas par mājas maizi Krupps vai Miele maizes cepamajos automātos, nezina, kas ir sakasnītis.

Jo maizei vajadzīga koka abra. Abrai - rudzu/kviešu milti, dažādi ieraugi (katrai sētai savs noslēpums), laiks un pamatīgs fizisks darbs - sūrā mīcīšana veido maizes dvēseli! Bet sakasnītis - tas bērniem klaipiņš jeb lauku rausis. Viss, kas palicis abras dibenā, tiek ar koka šķipelīti rūpīgi savākts - sakasīts - un veidots apaļš kukulītis ar paslēptu oliņu viducī. To šauj maizes krāsns mutē pašu pēdējo un pašā priekšā - jo maziņš taču. Bet nav nekā garšīgāka par šo maizes bērniņu. Ja nu vienīgi atmiņas, šie sadzīviskie sīkumi, kas dzīvei piešķir garšu un mūžam - jēgu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?