Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Sirdstārpi un zemādas tārpi

Dzīvnieku īpašniekiem aktuāls ir jautājums par mikrofilārijām - kas tās ir, vai ir bīstamas? Vai mikrofilārijas ir tas pats kas sirdstārpi, un vai tie dzīvo asinsritē vai zemādā?

Veterinārijā nozīmīgas ir divu veidu mikrofilārijas: Dirofilariaimmitis (sirdstārpi) un Driofilaria repens (zemādas tārpi). Sirdstārpi parazitē dzīvnieka lielajos asinsvados un sirdī, bet zemādas tārpi - zemādas audos.

Abas mikrofilārijas izplata odi, bet atšķirīgas ir odu sugas - sirdstārpu pārnēsātāji odi (moskīti) Latvijā nav sastopami, bet zemādas tārpu pārnēsātāji - ir. Globālās sasilšanas dēļ sirdstārpu izplatības areāls paplašinās uz ziemeļiem. Ļoti iespējams, ka nākotnē sirdstārpi būs aktuāla slimība arī suņiem un kaķiem Latvijā.

Sirdstārpi ir bīstamākās dirofilārijas suņiem un kaķiem. Siltā klimata joslās tās sastopamas visā pasaulē. Latvijā ir reģistrēti tikai daži saslimšanas gadījumi suņiem, kas ceļojuši uz dienvidiem.

Ods kļūst par dirofilāriju nēsātāju, sūcot asinis no slima dzīvnieka. Ja ods nēsātājs iedzeļ veselam dzīvniekam, kāpuri iekļūst asinsritē, iziet vairākas attīstības stadijas un kļūst par pieaugšiem tārpiem, sasniedzot pat 35 cm garumu! Parasti ods ievada daudzus kāpurus, vairums no tiem asinsvados attīstās par pieaugušiem tārpiem. Vidējais pieaugušu sirdstārpu dzīves ilgums ir 5-7 gadi.

Sākotnējie bojājumi tiek nodarīti plaušu artērijām - kāpuri migrē caur asinsvadu sieniņām plaušās, radot iekaisumu un tūsku. Šajā stadijā dzīvniekiem novēro klepu un plaušu iekaisuma pazīmes. Parazītiem pieaugot, tie var mehāniski nosprostot lielos asinvadus un sirdi, radot dzīvībai bīstamu stāvokli.

Ir pieejamas zāles pieaugušu mikrofilāriju iznīcināšanai, bet tām ir bīstamas blaknes - iznīcinot lielu parazītu skaitu, to atliekas var kaitēt gan mehāniski, gan toksiski. Tāpēc valstīs, kur sirdstārpi ir sastopami, liels uzsvars tiek likts uz profilaksi. Dzīvniekam jāsaņem sirdstārpu profilakses līdzekļi mēnesi pirms odu sezonas sākuma un zāles jāturpina lietot vēl mēnesi pēc aktīvās parazītu sezonas beigām. Dažās valstīs iesaka lietot profilakses līdzekļus visu gadu. Ja gatavojaties ar suni vai kaķi doties uz dienvidiem, konsultējieties ar veterinārārstu par to, kā pasargāt savu dzīvnieku. Vismaz mēnesi pirms ceļojuma būtu jāsāk lietot kāds no līdzekļiem, kas pasargā no sirdstārpiem, piemēram, Nexgard Spectra suņiem - darbojas ne tikai profilaktiski pret sirdstārpiem, bet arī pasargā suni no blusām, ērcēm un biežāk sastopamajiem zarnu apaļtārpiem. Līdzeklis lietojams reizi mēnesī garšīgas košļājamas tabletes veidā. Kaķiem var lietot, piemēram, Broadline - skausta pilienus, kas uz mēnesi pasargā kaķi no sirdstārpiem, blusām, ērcēm un visiem bīstamākajiem zarnu parazītiem.

Zemādas tārpi D. repens ir sastopami Latvijā. 2013. gadā LLU Veterinārmedicīnas fakultātē tika veikts pētījums par Dirofilaria repens jeb zemādas tārpu sastopamību Latvijā. No pārbaudītajiem 139 paraugiem 22 izrādījās pozitīvi, kas liecina par samērā biežu izplatību. 2011. gadā dirofilārijas konstatētas arī diviem cilvēkiem. Parasti pieauguši parazīti lokalizējas zemādā, bet retos gadījumos tie konstatēti acīs. Zemādas dirofilārijas netiek uzskatītas par klīniski bīstamām - parasti dzīvniekam nenovēro nekādas klīniskās pazīmes (atsevišķos gadījumos novēro ādas iekaisumu, mezgliņus zemādā, diskomfortu). Tomēr, ja vēlaties pasargāt savu dzīvnieku arī no šiem parazītiem, konsultējoties ar veterinārārstu, vēlams lietot tās pašas zāles, kas paredzētas sirdstārpu profilaksei.

*veterinārārste, SIA Universitātes Vetfonds

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?