Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Sji Dzjiņpins pārņem Ķīnas vadību

Ar Ķīnas Komunistiskās partijas (ĶKP) ģenerālsekretāra Sji Dzjiņpina apstiprināšanu Ķīnas prezidenta amatā ceturtdien pielikts punkts paaudžu nomaiņai komunistiskās valsts augstākajā varā. Process, kas notiek reizi desmit gados, sākās pagājušā gada novembrī ar ĶKP kongresu, kurā tika apstiprināts jaunais Centrālkomitejas, Politbiroja un partijas augstākās lēmējinstitūcijas - Politbiroja pastāvīgās komitejas - sastāvs.

Sji Dzjiņpins Ķīnas vadītāja postenī nomaina Hu Dzjiņtao, kurš valdīja kopš 2002. gada un kura laikā pirms tam ļoti nabadzīgā un rūpnieciski atpalikusī valsts kļuva par pasaules otro lielāko ekonomiku. Gaidāms, ka piektdien formālā balsojumā parlamentā tiks apstiprināts līdzšinējā Ķīnas premjerministra Veņa Dzjabao pēctecis, par kuru, visticamāk, kļūs vicepremjers Li Kecjans.

59 gadus vecais Sji Dzjiņpins, kurš pārstāv tā saukto partijas elites spārnu, jo viņa tēvs Sji Džunsjuņs savulaik bija Ķīnas vicepremjers, kopš kļūšanas par partijas vadītāju ir koncentrējies uz korupcijas apkarošanu un taupības ieviešanu valsts aparātā, jo sabiedrībā pieaug neapmierinātība ar atsevišķu augstu amatpersonu acīmredzami grezno dzīvesveidu.

1,3 miljardu iedzīvotāju lielajā valstī daudzi cer, ka Sji Dzjiņpins nesīs politiskas un ekonomiskas pārmaiņas. Viņa izteikumi pēdējos mēnešos analītiķiem liek domāt, ka Ķīnas jaunais līderis plāno liberalizēt ekonomiku, kuras izaugsmes tempi samazinās, un paplašināt pilsoņu brīvības, ļaujot iedzīvotājiem vairāk kritizēt valdību. Tajā pašā laikā Sji Dzjiņpins kategoriski noraidījis, ka Ķīna varētu atteikties no vienas partijas pārvaldes un ieviest demokrātiju pēc rietumvalstu parauga.

«Domāju, ka viņš ir pieķēries idejai par apgaismoto diktatoru vai neoautoritārismu. Viņš noraida fundamentālas politiskās reformas, bet vēlas tīrāku, daudz efektīvāku valsts pārvaldi, kas ir tuvāka tautai,» Pekinā dzīvojošais politikas apskatnieks Li Veiduns sacīja izdevumam The New York Times. «Viņiem [ĶKP] būs sarežģīti izvairīties no politiskajām reformām, jo pretējā gadījumā būs neiespējami samazināt korupciju. Paļaušanās uz personas autoritāti un partijas ideoloģiju un tradīcijām neatrisinās problēmas.»

Viens no jaunā Ķīnas vadītāja galvenajiem uzdevumiem būs samazināt aizvien pieaugošo iedzīvotāju nevienlīdzību. Kā vienu no iespējamiem risinājumiem viņš ir piedāvājis valsts atbalstu lauciniekiem pārcelties uz dzīvi pilsētās, kur ir lielākas iespējas iegūt darbu ar Ķīnas apstākļiem pienācīgu atalgojumu.

Viņam arī vajadzēs pievērst lielāku uzmanību pārtikas drošībai un vides piesārņojumam. Pēdējā problēma īpaši aktuāla kļuvusi šomēnes, kad lielpilsētas Šanhajas apkaimē upē tika atrasti 6000 cūku līķi, radot bažas, ka var tikt piesārņota dzeramā ūdens apgādes sistēma, ko izmanto 23 miljoni pilsētas iedzīvotāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?