Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Šķetina laulāto šāvēju motīvu

Likumsargi un mediji mēģina atšķetināt, kādēļ precēts pāris, ko mājās gaidīja sešus mēnešus vecā meitiņa, trešdien Sanbernardīno pilsētā ASV Kalifornijas štatā sarīkoja masu apšaudi sociālo dienestu centrā, nogalinot vismaz 14 un ievainojot vēl 17 neapbruņotus cilvēkus.

Tā bija asiņainākā masu apšaude Savienotajās Valstīs kopš 2012. gada 14. decembra slaktiņa Ņūtaunas sākumskolā, kur bruņots vīrietis nogalināja 20 bērnus un sešus pieaugušos. Pēc notikušā ASV prezidents Baraks Obama kārtējo reizi mudinājis ASV Kongresu ieviest stingrākus noteikumus šaujamieroču iegādei.

Teica, ka dodas pie ārsta

Trešdienas rītā 28 gadus vecais vides veselības speciālists Saijeds Farūks un viņa 27 gadus vecā sieva Tašfīna Malīka atstāja savu atvasi pie vīramātes, apgalvojot, ka viņiem jādodas pie ārsta. Vēlāk S. Farūks ieradās Sanbernardīno sociālo dienestu centrā, kur notika vietējā apgabala veselības aprūpes darbinieku bankets. Pasākuma apmeklētāji, kas viņu pazina, apgalvo, ka vīrietis kādā brīdī devies prom un izskatījies par kaut ko sadusmots.

Pēc neilga laika S. Farūks kopā ar T. Malīku, ģērbušies militāra tipa apģērbā un bruņojušies ar lielkalibra šaujamieročiem, atgriezies centrā un abi sākuši apšaudi. Policija apgalvo, ka uzbrucēji vairākās vietās ēkā novietojuši pašgatavotus spridzekļus, kas, par laimi, nesprāga. Pēc asinspirts sarīkošanas slepkavu pāris pameta notikuma vietu tumšā apvidus auto.

Policija sāka viņu meklēšanu un ieradās viņu mājās netālajā Redlendas pilsētiņā. Kamēr likumsargi pārmeklēja māju, tai lēnām pabrauca garām melns apvidus auto un strauji uzņēma ātrumu. Sākās pakaļdzīšanās, kas noslēdzās ar intensīvu apšaudi, kuras laikā S. Farūks un T. Malīka tika nogalināti.

S. Farūka kolēģi laikrakstam The Los Angeles Times sacīja, ka viņš esot bijis kluss un pieklājīgs cilvēks bez agresijas tieksmēm. Arī pāra tuvinieki esot neizpratnē, kādēļ viņi sarīkoja asinsizliešanu.

ASV musulmaņu tiesību aizstāvības organizācija CAIR aicinājusi medijus un sabiedrību neizdarīt pārsteidzīgus secinājumus par aizdomās turamo iespējamiem rīcības motīviem. «Vai tas bija darba dēļ? Dusmu izpausme? Garīga slimība? Vai ekstrēma ideoloģija? Mēs to nezinām,» teikts CAIR paziņojumā.

Izmeklētāji uzskata, ka uzbrukums bijis plānots, un neizslēdz, ka tā motīvs varēja būt terorisms. Varasiestādes apgalvo, ka divus apšaudē izmantotos šaujamieročus likumīgi iegādājušies paši uzbrucēji. Vēl divus iegādājusies cita persona, kas netiek saistīta ar uzbrukumiem.

Aicina pielikt punktu

Portāls Shootingtracker.com, kas apkopo ASV notikušās apšaudes, informē, ka šogad valstī notikušas jau 353 masu apšaudes. Tas ir vairāk nekā pērn (336), bet mazliet mazāk nekā 2013. gadā (363). Shootingtracker.com par masu apšaudi uzskata incidentu vai saistītus uzbrukumus, kuros sašauti vismaz četri vai vairāk cilvēku.

ASV prezidents B. Obama no Demokrātu partijas pēc Sanbernardīno slaktiņa nosodījis regulārās masu apšaudes valstī un aicinājis likumdevējus spert soļus, lai samazinātu šādu incidentu skaitu. Viņaprāt, to varot panākt, ieviešot «saprātīgus» šaujamieroču kontroles likumus, kas piespiestu stingrāk pārbaudīt katru, kurš vēlas iegādāties šaujamo, vēsta CBS News.

To, ka šaujamieroči ASV ir viegli un plaši pieejami, apliecina fakts, ka Black Friday (Melnā piektdiena), kas ir visnozīmīgākā izpārdošana ASV, laikā 27. novembrī iegādāti vairāk nekā 185 tūkstoši šaujamieroču, atsaucoties uz Federālo izmeklēšanas biroju, vēsta laikraksts The New York Times. Tas esot par aptuveni pieciem procentiem vairāk nekā Black Friday izpārdošanā 2014. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?