Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Šlesera cilvēki aiziet jaunā, pašu veidotā dzīvē

Līdz ar balsojumu par Šlesera Reformu partijas LPP/LC darbības izbeigšanu faktiski nebūtībā aiziet divas kādreizējās varas partijas - Latvijas ceļš un Latvijas Pirmās partija. Par šo lēmumu ceturtdien nobalsoja 119 kongresa delegāti, pret bija 32, bet septiņi delegāti atturējās. Partijas līderis Ainārs Šlesers balsojumā nepiedalījās.

Tā vietā, lai visi kopīgi uzņemtos atbildību par notikušo ar šo politisko spēku un aizietu kopā ar līderi, liela tā biedru daļa ir nolēmusi turpināt savu politisko darbību reģionālajās partijās, bet vēl daļa ir kā no laivas izmesti, jo viņi vēlas turpināt strādāt pašvaldībās, bet nevarēs startēt vēlēšanās bez savas partijas. Pēc pārreģistrācijas LPP/LC vēl bija 1265 biedri.

Debatēs pārsvarā runāja partijas likvidācijas pretinieki. «Man ir smagi, jo mēs izšķīdīsim. Ja pēc pusgada kāds mūs sauks atpakaļ, mēs jau būsim izšķīduši,» teica Jēkabpils mērs Leonīds Salcēvičs. Arī Vecumnieku novada priekšsēdis Rihards Melgailis Dienai atzina, ka nezina, kā varēs startēt nākamajās pašvaldību vēlēšanās, jo savu partiju izveidot viņam nav iespējams, bet citiem politiskajiem spēkiem novadā nav savu nodaļu. Būtu neparasti, ja Vecumniekos startētu Ogres novada partija, kuru vada kolēģis, teica R. Melgailis. Pret LPP/LC darbības izbeigšanu bija arī bijušais apvienības Par labu Latviju! valdes priekšsēdis Ivars Kalvišķis, kurš apturēja darbību partijā pēc tās pārdēvēšanās par Šlesera Reformu partiju. Taču kongress sākās ar vecā nosaukuma LPP/LC atjaunošanu. Dažu stundu laikā šīs izmaiņas gan nebija reģistrētas, tāpēc balsojums bija par Šlesera Reformu partijas LPP/LC likvidēšanu.

«Ja Ainārs ir nolēmis atpūsties, vai tāpēc mēs likvidēsim partiju, tā parādot, ka esam viena cilvēka partija,» teica I. Kalvišķis, kurš uzskata, ka neviens cits politiskais spēks neiestājas par tām vērtībām, kuras bija svarīgas LPP/LC. Runa ir gan par kristīgajām un ģimenes vērtībām, gan par liberālo politiku. A. Šlesers gan sacīja, ka nekad neesot daudz atpūties, bet atzina, ka šis lēmums ir grūts. Taču esot jārespektē vēlētāju viedoklis un jāatbrīvo laukums, lai «ļautu uzvarētājiem pabaudīt uzvaras garšu», nedodot iespēju kādam «slaucīt kājas uz LPP/LC». Vēl nesen A. Šlesers bija enerģijas pilns, un, visticamāk, šī partija pastāvētu, ja to nesāktu atstāt reģionālās nodaļas, kas sākās jau pēc 10. Saeimas vēlēšanām. Tas parādīja kādu Latvijas politikas parādību, ka pašvaldību cilvēkiem interesē varas partiju piedāvātie resursi, nevis to ideoloģija.

A. Šlesers ir parādījis, ka var dzīvot arī bez politikas, veltot sevi ģimenei, bet ir viens cilvēks, kuram tas būtu daudz grūtāk, - Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Godmanis. Viņš jau decembra vidū plāno sarīkot konferenci, kas būs «veltīta liberālisma būtībai». Viņš žurnālistiem sacīja, ka Latvijā ir jābūt liberālai partijai, kāds savā laikā bija Latvijas ceļš. I. Godmanis neatbildēja uz jautājumiem, vai varētu būt jauns politiskais spēks un no kāda saraksta viņš startēs nākamajās vēlēšanās uz EP.

Arī pēdējais šīs partijas kongress sākās ar svētbrīdi, kuru vadīja mācītājs Jānis Šmits. Viņš kopā ar amata brāļiem Ainaru Baštiku un Ēriku Jēkabsonu 2002. gadā paziņoja par Latvijas Pirmās partijas dibināšanu. A. Šlesers kongresā ceturtdien runāja trīs reizes un, tāpat kā vienmēr, - no galvas, cenšoties iedvesmot klātesošos. «Dzīve tikai sākas. Uzstādīsim augstus mērķus un mēģināsim tos sasniegt,» teica A. Šlesers, būdams pārliecināts, ka LPP/LC cilvēki nekur nepazudīšot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?