Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Stingrās kripatas tvēriens

Rakstnieka un tulkotāja Dzintara Soduma dzimšanas dienā, 13. maijā, plkst. 18 Ikšķiles Tautas namā tiks pasniegta viņa vārdā nosauktā balva literatūrā. Par šīgada laureātiem ir kļuvusi rakstniece Nora Ikstena par romānu Mātes piens (Dienas grāmata) un tulkotājs Uldis Bērziņš par senislandiešu mitoloģisko un poētisko tekstu Eddas dziesmas (Jāņa Rozes apgāds) tulkojumu.

«Romānā Mātes piens katru lasītāju dziļi skar autores atklātība, personāžiem neglaimojoša, pat nežēlīga patiesība. Dzintara Soduma balvu rakstniece Nora Ikstena pelnījusi par radošo meistarību un bezbailību, bet tas, ka viņas darbā var atminēt Ikšķiles aprises, izskaidro to sevišķo gandarījumu, ar kādu žūrija un Ikšķiles pašvaldība piešķir šāgada balvu romānam Mātes piens,» teikts Dzintara Soduma balvas žūrijas pamatojumā.

«Man bija skaidrs, ka šo grāmatu nevaru rakstīt savā ierastajā stilistikā. Protams, kad izvēlējos pirmās personas vēstījumu, tas pats par sevi dzina uz priekšu, prasīja lakonismu un formas tīrību. Tagad varu pateikt, ka esmu gluži laba skolniece savam skolotājam Dzintaram Sodumam, kurš no pirmās dienas man burtiski atgādināja, lai atbrīvojos no liekā,» savulaik intervijā KDi atzina Nora Ikstena, kuru viņš mācījis atbrīvoties no puķu valodas un pievērsties zemes un baļķu valodai.

Jautāju tulkotājam un dzejniekam Uldim Bērziņam, ko viņam nozīmē šī atzinība. «Kad studentgados dabūju izlasīt latvju Ulisu, iešņāpu blociņā: «Dzintars Sodums - latviešu Luters!» Patiešām, gribējās Soduma tulkojumu pielīdzināt Lutera valodiskajam varoņdarbam. Un, kā no Lutera vācu tulkojuma izauguši daudzi Bībeles tulkojumi, arī Glika latviskais, tā mūsu modernajā prozas tulku skolā iezīmējas Soduma stingrās kripatas tvēriens,» viņš atbild.

Ko jūs šādā vārdu salikumā saprot ar vārdu «kripata»? - precizēju. «Tie ir trīs pirksti, ar kuriem krievs krustās, īkšķis, rādītājs un garais Ansis, ar kripatu paķeram sāli (kripatiņu!), kripatā tveram spalvu,» paskaidro tulkotājs, kura paša stingro kripatas tvērienu novērtējusi šīgada žūrija: dzejniece Liāna Langa, rakstnieks Roalds Dobrovenskis, redaktori Gundega Blumberga un Arturs Hansons, Ikšķiles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš un Kultūras un sporta pārvaldes vadītāja Dace Jansone.

«Ulda Bērziņa veikums, tulkojot [..] Eddas dziesmas, ir augstākās apbrīnas vērts, jo latviski tās skan tik dzīvi un spilgti, ka būtu viegli noticēt, ka Islandē tās skandētas latviski,» raksturoja žūrijas pārstāvji. «To ir grūti saukt par literatūras pieminekli vai pasaules kultūras mantojumu, jo senie un tālie mīti, pateicoties latviešu valodas burvim Uldim Bērziņam, noris mūsu acu priekšā ar neticamu vieglumu.»

Dzintara Soduma balvas fonds ir 4269 eiro. Tā ir izcilā latviešu rakstnieka un tulkotāja piemiņai veltīta Ikšķiles novada pašvaldības atzinība Latvijas rakstniekam par novatorismu dzejā, prozā, dramaturģijā vai tulkotājam par literatūras tulkojumu latviešu valodā. Pērn laurus plūca rakstnieks Māris Bērziņš par romānu Svina garša (Dienas grāmata).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?