Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Šveicieši negrib garantētu ienākumu

Iespēja saņemt naudu par neko neuzrunāja Šveices iedzīvotājus, kuri ar pārliecinošu balsu vairākumu svētdien notikušajā referendumā noraidīja ierosinājumu ieviest garantēto pamata ienākumu, pirmdien vēstīja Alpu valsts prese. Šveicē šogad notikuši jau divi balsojumi, kuros vēlētājiem bijusi iespēja paust nostāju par vairākām likumdošanas iniciatīvām.

Apdraudētu darba tikumu

«Utopija nepārliecināja,» pēc šveiciešu skaidri pateiktā «nē» garantētajam pamata ienākumam rakstīja izdevums L'Hebdo. «Šveice vakar sevi neizgudroja no jauna,» piebilda tabloīds Blick.

Idejas iniciatori piedāvāja katram Šveices pilsonim un ārzemniekam, kas valstī nodzīvojis vismaz piecus gadus, ik mēnesi izmaksāt 2500 Šveices franku (2256 eiro) un papildu 625 franku (564 eiro) par katru bērnu, neraugoties uz to, vai šis cilvēks strādā vai ir bez darba. Viņuprāt, tas palīdzētu cīnīties ar nabadzību un nevienlīdzību laikā, kad aizvien grūtāk ir atrast labu darbu ar stabilu atalgojumu, jo cilvēkus biežāk aizstāj ar robotiem.

Ierosinājumam bija neliels politiskais atbalsts, jo no Šveices parlamentā pārstāvētajiem spēkiem to atbalstīja tikai centriski kreisā Zaļā partija. Tajā pašā laikā iniciatīvai izdevās savākt krietni vairāk par nepieciešamajiem 100 tūkstošiem parakstu, lai varētu ierosināt referendumu. Svētdien notikušajā balsojumā pret ideju nobalsoja 76,9% referenduma dalībnieku, vēsta Swissinfo.ch.

Idejas pretinieki norādījuši, ka garantētā pamata ienākuma ieviešana Šveices federālajam budžetam ik gadu izmaksātu 25 miljardus franku (22,5 miljardi eiro), kas nozīmētu ievērojamu nodokļu palielinājumu un valdības izdevumu samazinājumu. Oponenti arī uzskata, ka šāds solis būtu neētisks valstī, kuras sabiedrībā lielā godā ir darba tikums. «Piekrist, ka cilvēks var saņemt naudu un nestrādāt, būtu ļoti radikāls solis strādīgajai Šveicei,» Lozannas Universitātes politologs Andrēass Ladners sacīja Šveices sabiedriskajam medijam RTS.

2014. gadā vairāk nekā 76% šveiciešu referendumā noraidīja iniciatīvu ieviest Šveicē minimālo ikmēneša atalgojumu 4000 franku (3600 eiro) apmērā, bet 2012. gadā 66,5% pateica «nē» idejai ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu pagarināt no četrām līdz sešām nedēļām.

Izmanto populisti

Svētdien notikušajā referendumā šveicieši balsoja par vēl četriem ierosinājumiem. Gandrīz 67% dalībnieku atbalstīja iniciatīvu samazināt patvēruma pieprasījumu izskatīšanas procedūru no pašreizējām 400 dienām līdz 140 dienām. Vēlētāji arī atbalstīja ierosinājumu atļaut veikt ģenētiskās pārbaudes embrijam pirms ārpusķermeņa apaugļošanas gadījumā, ja vienam no vecākiem ir nopietna iedzimta slimība.

Referenduma dalībnieki noraidīja ideju, ka lielo valsts uzņēmumu vadītāji nedrīkst pelnīt vairāk par valdības ministriem, un priekšlikumu palielināt federālā budžeta izdevumus autoceļu uzturēšanai.

Šveicē vairākas reizes gadā notiek referendumi, jo šī nelielā valsts ir unikāla ar to, ka tās iedzīvotājiem ir iespēja ierosināt balsojumus gan par parlamentā apstiprinātiem likumiem (tam nepieciešams savākt vismaz 50 tūkstošus parakstu), gan pašiem iniciēt referendumus par izmaiņām konstitūcijā (kā minimums nepieciešams savākt 100 tūkstošus parakstu).

Pēdējos gados šo iespēju arvien biežāk sāk izmantot labējā un kreisā spārna populisti. Piemēram, 2014. gadā notika galēji labējās Tautas partijas ierosināts referendums par imigrācijas ierobežošanu, bet šogad februārī tika balsots par ideju izraidīt ārzemniekus, kuri ir pastrādājuši pat vissīkākos likumpārkāpumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?