Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Tāpat kā alkohols - no 18

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) nogādāts jaunietis, kurš enerģijas dzērienus lietojis kopā ar kafiju. Ar šādu dzērienu kombināciju puisis bija mēģinājis nakti palikt nomodā, tomēr no lielā kofeīna daudzuma jaunietim palicis slikti un viņš izsaucis ātro palīdzību. Turklāt - tā puisim nav bijusi pirmā reize, kad viņš nonācis līdzīgā situācijā. Slimnīcā jaunietis nogādāts ar ļoti ātru, neregulāru sirdsdarbību un augstu asinsspiedienu. Tikai pēc diennakts ārstniecības iestādē sirdsdarbība puisim atgriezās normas robežās.

BKUS bērnu kardioloģe Ingūna Lubaua norāda - gadījumi, kad enerģijas dzērienu dēļ slimnīcā nonāk jaunieši, nav reti. Visbiežāk tas notiek, sākoties skolai septembrī vai eksāmenu laikā pavasarī.

Aizliegt ar likumu

Lai novērstu šādas situācijas, vairāk nekā pirms gada tika sākta diskusija par nepieciešamību līdzīgi kā alkoholu aizliegt enerģijas dzērienu tirdzniecību personām jaunākām par 18 gadiem. Lai gan likumprojektu, kas to paredz, Saeima apstiprināja 1. lasījumā, patlaban tas iestrēdzis un uz priekšu nevirzās. Deputāti gan sola pie šī jautājuma drīz atgriezties, un, iespējams, Lietuvas nesenais lēmums aizliegt enerģijas dzērienu tirdzniecību bērniem līdz pilngadībai būs pamudinājums arī Latvijai darīt to pašu.

Dienai paskaidroja viens no likumprojekta autoriem deputāts Vladimirs Reskājs (SC), aizkavēšanās radusies Eiropas Komisijas (EK) dēļ. Proti, lai virzītu šādas izmaiņas, nepieciešams EK akcepts, tāpēc plānotie grozījumi nosūtīti saskaņošanai. Tomēr no vairākām dalībvalstīm saņemti iebildumi. V. Reskājs gan uzskatījis, ka pretargumenti nav pietiekami stipri, un pagājušā gada novembrī nosūtījis atbildes vēstuli. Atbilde uz to pagaidām nav saņemta. To Dienai apstiprināja arī Ekonomikas ministrijā, atzīmējot gan, ka gadījumos, kad no EK neseko atbilde, projektu var uzskatīt par saskaņotu. Drošības pēc vēstule EK nosūtīta vēlreiz. Līdz ar to V. Reskājs uzskata, ka drīzumā varētu notikt likumprojekta tālāka virzība. Arī atbildīgās Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš (RP) Dienai apstiprināja, ka tuvākajā laikā likumprojekta tālāku izskatīšanu iekļaus komisijas darba kārtībā.

Lietuva priekšā

Kopš šā gada janvāra Lietuvā stājās spēkā stingri ierobežojumi enerģijas dzērienu reklāmai, un patlaban sperts vēl viens solis uz priekšu - no 1. novembra kaimiņvalstī bērni un jaunieši līdz 18 gadu vecumam enerģijas dzērienus iegādāties vairs nevarēs. Šādu lēmumu pagājušajā nedēļā pieņēma Lietuvas parlaments, paužot cerību, ka arī citas Eiropas Savienības (ES) valstis sekos šim piemēram. Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem par enerģijas dzērienu tiks uzskatīti visi bezalkoholiskie dzērieni, kas satur vairāk nekā 150 miligramus kofeīna vai citas centrālo nervu sistēmu stimulējošas vielas. Tāpat noteikumi paredz aizliegumu jebkādā citā veidā nodot enerģijas dzērienus nepilngadīgām personām.

Tieši Lietuvas piemērs, iespējams, varētu būt stimuls Latvijā rīkoties līdzīgi, uzskata V. Reskājs. Arī J. Ozoliņš Dienai sacīja, ka šā gada laikā situācija citās valstīs ir mainījusies un tas varētu ietekmēt arī likumprojekta virzības gaitu Latvijā.

Jāpiebilst, ka, piemēram, Igaunijā pērn neatbalstīja pat enerģijas dzērienu reklāmas ierobežošanu. Arguments gan šajā gadījumā bija nepietiekamā analīze. Savukārt, ja apstiprinātos enerģijas dzērienu kaitīgā ietekme, ar reklāmas ierobežojumiem vien nebūtu pietiekami, uzskata Igaunijā.

Ražotāji neatbalsta

Ideju par enerģijas dzērienu aizliegšanu jauniešiem arī Latvijā šo dzērienu ražotāji gan neatbalsta. A/s Cēsu alus pārstāve Agita Baltbārde Dienai norādīja, ka uzņēmums ir pret vecuma ierobežojuma noteikšanu enerģijas dzērienu iegādei, bet iestājas par jauniešu informēšanu un izglītošanu. Savukārt aizliegums pārdot enerģijas dzērienus bērniem esot nesamērīgs un pretrunā ar ES normatīvajiem aktiem. Viņa arī atzīmēja, ka Lietuvas precedents ar aizlieguma ierosināšanu vēl nav stājies spēkā un tas var arī nenotikt, jo šāda satura likumprojektam jāsaņem EK akcepts. Ja kāda dalībvalsts pieņem šādu likumu bez ES institūciju piekrišanas un tas stājas spēkā, EK var noteikt pietiekami apjomīgas soda sankcijas par brīvas preču plūsmas ierobežošanu ES dalībvalstu ietvaros.

Neapzinās ietekmi

Lai gan jau patlaban uz enerģijas dzērienu marķējuma jābūt rakstītam, ka tas nav ieteicams bērniem, jaunieši ne vienmēr apzinās šo dziru negatīvo ietekmi un nereti uzskata pat par stilīgu. Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Dietoloģijas dienesta vadītāja Laila Meija Dienai norādīja, ka enerģijas dzērieni ietekmē cilvēka nervu un sirds un asinsvadu sistēmu - bērnam var būt paātrināta sirdsdarbība, ritma traucējumi, nervozitāte, uzmanības un miega traucējumi. Šie dzērieni var izraisīt arī atkarību un, pārtraucot tos lietot, rodas galvassāpes, koncentrēšanās grūtības, depresija un sāpes muskuļos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?