Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Teica «protu, protu», bet sajauca ailes

Desmitās Saeimas vēlēšanu balsu skaitīšana notiek ar dažādiem starpgadījumiem - 41 iecirknī balsis nācās pārskaitīt, jo bija sajauktas ailītes un plusu skaits ierakstīts pie mīnusiem. Vairākas reizes mainījušies arī ievēlēto deputātu provizoriskie saraksti, un joprojām nav publiskota informācija par balsošanu ārzemēs, tāpēc Rīgas apgabalā ievēlēto deputātu sarakstā vēl var būt izmaiņas. Taču Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars uzskata, ka nepilnības ir nebūtiskas.

Pārsteidz rezultāti

Pēc plusu un svītrojumu saskaitīšanas CVK mājaslapā publicētie pirmie rezultāti lika brīnīties vairāku partiju pārstāvjiem. Piemēram, Siguldas pagasta kultūras namā par Vienotību bija nobalsojuši 713 cilvēki, no kuriem 454 it kā svītrojuši Valdi Dombrovski, kuram šai iecirknī bija tikai 74 plusi. Ieraugot tik neparastu rezultātu, Saeimas deputāts Ainars Latkovskis (JL) pārbaudīja ziņas par citiem iecirkņiem un atklāja, ka Carnikavas pamatskolā no 1416 vēlētājiem V. Dombrovski it kā svītrojuši 1042. Vēlāk atklājās, ka sajauktas ailes. «Ja CVK zināja, ka ir kļūda, viņi tomēr šos rezultātus publicēja un neizplatīja paziņojumu, lai pagaidām tos neizmanto. Vairāki deputātu kandidāti paspēja publiski pateikties par ievēlēšanu, bet pēcpusdienā uzzināja, ka ievēlēts ir kāds cits. Tā ir cilvēku āzēšana,» uzskata A. Latkovskis. Vērīgi bija arī Saskaņas centra (SC) novērotāji Ventspilī, Liepājā un citviet Kurzemē, kas pamanīja CVK mājaslapā publicēto datu nesakritību ar skaitļiem, ko bija pierakstījuši novērotāji iecirknī. «Tagad viss ir kārtībā, tā nav ļaunprātība, bet kļūda, tomēr komisiju locekļiem jāstrādā kvalitatīvāk, viņi rūpīgi jāapmāca. Nav normāli, ja divreiz mainās ziņas, kurš tad īsti ir ievēlēts,» norāda SC deputāta kandidāte Alīna Rugine.

Protu, protu

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars uzskata, ka kļūdas būtu atklātas arī tad, ja nebūtu iejaukušies novērotāji. Viņš slavē pilotprojektu, kura ietvaros trijos iecirkņos balsis skaitīja elektroniski. Šāda sistēma neļauj sajaukt ailes, nav dārga, un to izmantošot arī Rojas un Mērsraga domju vēlēšanās 18. decembrī. Taču balsu skaitīšanā pieļautas arī citas kļūdas. Piemēram, vairākos iecirkņos par nederīgām atzina neaizlīmētas aploksnes, lai gan uz tām bija apaļais zīmogs ar pareizu iecirkņa numuru. Iecirkņos, par kuriem saņemtas sūdzības, šīs zīmes ieskaitīs kā derīgas, tomēr visu iecirkņu rezultātus pārbaudīt neesot iespējams. Pirms darba sākšanas vēlēšanu komisijā tās loceklim ir pienākums izlasīt instrukciju, taču ne visi to izdarījuši. Komisiju locekļiem bija pieejama arī elektroniskā mācību programma, tomēr no 5000 komisiju locekļiem to apguva aptuveni 1000. «Viņi atnāca strādāt ar vidusmēra latvieša priekšstatu, ka visu par vēlēšanām zina. Mēs esam dūju tauta - pasakā balodis arī teica «protu, protu», bet ligzdu savīt tomēr nemācēja. Kad jāiet uz mācībām, tad domā, ka visu prot, kad jāstrādā iecirknī - atklājas, ka ne,» norādīja A. Cimdars.

Nākamgad beidzas viņa kārtējais termiņš amatā, un A. Cimdars būtu gatavs kandidēt vēl vienu reizi, gan pieļaujot, ka var atrasties labāks kandidāts vai arī viņš pats saņemtu labāku piedāvājumu. CVK priekšsēža krēslā pirmoreiz viņš nonāca 1997. gadā. A. Cimdara vārdu saista ar Tautas partiju (TP). Viņš skaidro, ka 1999. gadā, būdama opozīcijā, TP atbalstījusi A. Cimdaru, kopš tā laika to viņam atgādinot, taču ilgstošā laika periodā esot pierādījies, ka vēlētāju simpātijas nav atkarīgas no CVK vadītāja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?