Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Tiesībsarga bažas apspriež darba grupās

Februāri tiesībsargs Juris Jansons iesāka, uzskaitot cilvēktiesību pārkāpumus veselības aprūpē - pati kvotu sistēma, atteiktās transplantācijas, milzīgie pacientu līdzmaksājumi un medicīnas personāla nesamērīgi ilgā nodarbināšana, nemaksājot par virsstundām. Viņš aicināja sabiedrību neklusēt, bet Veselības ministriju (VM) novērst konstatētās problēmas. Jautājumi tiešām tika aktualizēti, taču reāla risinājuma joprojām nav - izveidotas gan vairākas darba grupas.

Viena no darba grupām līdz jūlijam izstrādās informatīvo ziņojumu ar priekšlikumiem veselības apdrošināšanas obligāto iemaksu ieviešanai. Tad šī darba ietvaros tiks pārskatīti veselības aprūpes pakalpojumu tarifi un samaksas nosacījumi, kā arī noteikts valsts apmaksāto pakalpojumu grozs, kura nepieciešamību uzsvēra tiesībsargs. Šīs darba grupas darbu savukārt uzraudzīs speciāli izveidota augsta līmeņa uzraudzības komiteja, bet pēc tam tā izvērtēs izveidotos finansēšanas modeļus.

Otra darba grupa plāno pārskatīt ārstniecības personu darba samaksu. Galvenais uzsvars gan būs tieši uz minimālo atalgojumu, bet plāns ir arī izdomāt, kā pakāpeniski atteikties no pagarinātā darba laika mediķiem. Ministrijā uzskata, ka patlaban ir darīts pietiekami.

Par problēmas atzīšanu tiesībsargs ir gandarīts, taču, vai minētās problēmas izdosies atrisināt, varēs pateikt, tikai vērtējot iespējamos veselības jomas finansēšanas modeļus. Tomēr darba grupas darbs, lai nākotnē atteiktos no normālā pagarinātā darba laika medicīnas personālam, nemainīs to, ka tagad ārstiem netiek pienācīgi samaksāts. Kā Dienai norāda Tiesībsarga birojā, patlaban izskatās, ka likumdevēji tiesībsarga rekomendācijas vēlas ignorēt. Vai ministrija viņa ieteikumus izpildījusi, J. Jansons plāno pārbaudīt augustā.

Par tūlītēju problēmas risinājumu attiecībā uz mediķu darba laiku priecātos arī Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA), taču tas no valsts prasītu lielu papildu finansējumu, kura nav, tādēļ jāpieņem reālā situācija un jādomā ilgtermiņa risinājums. Kā Dienai pastāstīja LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris, pakāpeniski vajadzētu samazināt papildus atļauto stundu skaitu, vienlaikus par tām palielinot samaksu. Rezultātā veselības aprūpes nozarē būtu tāds pats regulējums kā citur. «Acumirklī ar pārsteidzīgām darbībām var nodarīt vairāk ļauna nekā laba. Šobrīd nozarē katastrofāli trūkst darbinieku, tāpēc ultimatīvi ieviestas darba likuma normas nozīmētu, ka daudzās ārstniecības iestādēs būtu jāpārtrauc diennakts palīdzība,» brīdina V. Keris. Tomēr arī viņš uzsver - tas nenozīmē, ka ar šo jautājumu var vilcināties. Jau šogad ir jāpiešķir nozarei papildu finansējums, no kura daļa jānovirza mediķu virsstundām, tādējādi dodot signālu, ka ārstniecības personu diskriminācija ar laiku beigsies.

Nākošnedēļ tiesībsargs vēl tiksies ar veselības ministru Gunti Belēviču (ZZS), lai šos jautājumus pārrunātu klātienē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?