Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 18. novembris
Doloresa, Aleksandrs, Brīve

Tokaji vīni no Ungārijas

Pirms dažām nedēļām laikrakstā Financial Times vīnu eksperte Dž. Robinsone publicēja rakstu, kurš tulkojot skan aptuveni šādi Vai esam gatavi vīniem no Japānas? Jau virsraksts vien liek aizdomāties, vai tiešām Eiropā jau viss ir apgūts un zināms?! Šķiet, ka nē, tāpēc Tālo Austrumu zemju delegātiem vēl kādu brīdi nāksies pagaidīt.

Pirms dažiem gadiem aktīvu kampaņu savu vīnu popularizēšanai veica Austrijas vīndari. Tagad katrs sevi cienošs Latvijas vīna baudītājs var izteikt spriedumu par Grᅢᄐner Veltliner, tātad mērķis ir sasniegts. Kāpēc gan nākamā nevarētu būt Austrijas kaimiņiene Ungārija ar vairāk nekā 2000 gadu senām vīndarīšanas prasmēm un tādu pērli kā Tokaji desertvīns? Abi šodienas vīni atceļojuši tieši no Tokajas reģiona, kas ir arī pazīstamākais no 22 Ungārijas vīndarīšanas reģioniem.

2006 Disznᅢᄈkő Tokaji Dry Furmint. Ielejot vīnu glāzē, tā piepildās ar persiku, aprikožu, bumbieru un gaišo pļavas ziedu aromātu. Vīns ir diezgan apjomīgs, viskozs un nederēs kā viegls, atspirdzinošs aperitīvs. Tas pieprasa kādu uzkodu zivs vai putna izskatā. Vīnu norijot, tas vēl samērā ilgi kņudina garšas kārpiņas, labs.

1998 Baron Bornemisza Tokaji 6 puttonyos. Šī vīna tapšanu pārrauga viens no pasaules vīndarīšanas smagsvariem Ludoviko Antinori, kura vadībā tapuši vairāki izcilas kvalitātes vīni (Ornellaia, Masetto). Vīns top tikai vislabvēlīgākās ražas gados, aptuveni 4-5 reizes desmitgadē, katru reizi 2000-3000 pudeļu.

Vīns šķiet padārgs līdz brīdim, kad rodas iespēja to salīdzināt ar vienu no desertvīnu etaloniem Sauternes. Tad jau sāk šķist, ka Tokaji esam iegādājušies par pusvelti. Ne velti Tokajas desertvīnam Ludviķis XIV savulaik veltīja apzīmējumu - vīnu karalis un karaļu vīns.

Aromāts piepildīts ar grauzdētu riekstu, vīģu, cidoniju un karameļu bagātību. Arī garšā vīns ir pārsteidzoši komplekss, patiess nektārs. Lai arī salduma koncentrācija vīnā ir varena (ap 500 gramu cukura uz litru), vīnā saglabājies skābuma apjoms neļauj vīnam kļūt šķebīgi lipīgam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mantotie ēdieni

Valsts svētku nedēļā – tradīcijām un atmiņām bagātas receptes.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?