Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Trijotnes ceļojums laika mašīnā

Linda Liepiņa

Kurš no puikām bērnībā nav izspēlējis trīs musketieru piedzīvojumus? Vispieprasītākais tēls pagalmu rotaļās ir d'Artanjans. Šoreiz viss ir savādāk. Ģertrūdes ielas teātra izrāde 3 musketieri. Uz austrumiem no Vīnes stāsta par trīs franču aristokrātiem - Atosu, Portosu un Aramisu. Viņi devušies gulēt vēl XVII gs. Francijā, bet pamostas šodien - XXI gs. Vīnē. Mēģinot atrast zirgu, kas viņus aizvestu atpakaļ uz Franciju, viņi sastop cilvēkus, kuri grib palīdzēt. Tā kā musketieriem nav iespējas doties atpakaļ, viņi nolemj doties uz priekšu - izpētīt noslēpumaino Eiropas austrumu teritoriju un darīt to, ko vislabāk prot - cīnīties, nonākot piedzīvojumos.

«Trīs musketieri ir tēli, kuriem vajag konfliktus, viņiem nepietiek tikai ceļot un brīnīties,» saka viens no idejas autoriem - izrādes režisors Valters Sīlis. «Un to situāciju provocē pēdējā laika notikumi visur pasaulē.» Viņam pašam tuvākais esot Portosa tēls, kurš nav tik dramatisks kā citi. Bet dzīvot viņš grib te un tagad. «Mums ir paveicies ar laiku, kurā dzīvojam. Nav kara. Ir droši. Un to negribas zaudēt, jo ir daudz iemeslu, lai nākotne izrādītos sarežģīta. Atgriezties senumā? Mēs taču tā pa īstam nemaz nezinām, kas tur notika.»

Pirmā izrādes ierosme bija video, kuru radošā komanda ieguva savā desmit dienu ceļojumā pa Centrālo un Austrumeiropu no Vīnes līdz Ukrainai 2015. gada oktobrī. Tad arī viņi sevi nodēvēja par musketieriem. «Mums radās ideja dabūt «nospiedumu» šim laikam,» skaidro V. Sīlis, «tāpēc piedzīvotais, satiktie cilvēki tika filmēti, bija doma par ceļa filmu (road movie) - no viena punkta uz otru.»

Izrāde ir starptautisks projekts. Tā tapusi sadarbībā ar Somijas Klokrikes teātri. Izrādē piedalās trīs somu aktieri - Karls Alms, Nora Dadu un Mati Raita no Klokrikes teātra. Latvijas pusi pārstāv režisors Valters Sīlis, dramaturgs Jānis Balodis, māksliniece Ieva Kauliņa un operators Dainis Juraga. Izrāde 3 musketieri. Uz austrumiem no Vīnes savu pirmizrādi piedzīvoja Helsinkos jau 2. aprīlī un tika uzņemta atsaucīgi un ieinteresēti. Tā notiek angļu valodā ar iestarpinājumiem somu un zviedru valodā. Rīgā skatītājiem, kuri nezina angļu valodu, tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā. Pēc izrādēm Rīgā 11., 12., 13. un 14. maijā Ģertrūdes ielas teātrī gaidāma vēl trešā pirmizrāde Tallinā.

V. Sīlis nav nolicis malā domu par to, ka kādreiz tomēr varētu tapt arī filma. Ja vien būtu vairāk laika! Režisoram šopavasar vēl gaidāma pirmizrāde angļu rakstnieka Denisa Kellija lugai Pēc beigām Nacionālajā teātrī. «Šī man bija ļoti ražīga sezona,» konstatē V. Sīlis un piebilst, ka tā nav bijusi viegla. «Bija nozīmīgi darbi, kurus nevarēju netaisīt. Svina garša Nacionālajā teātrī, Mežainis Kauņas Nacionālajā teātrī, Andrievs Niedra Dirty Deal Teatro.» Kur rodas enerģija un spēks? «Skrienot,» atjoko Sīlis. «Bet vispār jau formula ir vienkārša - spēku dod tā apziņa, ja ir skaidrs, kāpēc to dari. Enerģija rodas, strādājot kopā ar brīnišķīgiem, radošiem cilvēkiem.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?