Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ukrainas valdība atbruņos Labējo sektoru

Ukrainas parlaments otrdien nobalsoja par nelikumīgu bruņoto grupēju atbruņošanu pēc tam, kad pirmdienas vakarā Kijevas centrā apšaudē iesaistījās aktīvists no ultranacionālistu kustības Labējais sektors, kam bija nozīmīga loma ielu protestos, kuru rezultātā februārī gāza Ukrainas bijušo prezidentu Viktoru Janukoviču.

Pēc incidenta, kurā tika ievainoti trīs cilvēki, iespējamais šāvējs tika aizturēts, bet Labējā sektora sekotāji bez ieročiem pameta Kijevas viesnīcas Dnipro telpas, ko uzskatīja par galēji labējās organizācijas centrālo štābu, un padevās likumsargiem.

Noziedzīga atmosfēra

Likumdevēju lēmums saistīts ar bažām, ka kriminālo aktivitāšu pastiprināšanās valstī var aizēnot miermīlīgo protestētāju paveikto un kalpot par labu Krievijas propagandai, kas cenšas parādīt, ka Ukrainā valda haoss. «Noziedzīgo atmosfēru valstī rada sistemātiskas provokācijas, ko Ukrainas dienvidaustrumu reģionos un Kijevā veic ārvalstu pilsoņi,» teikts ierosinājumā, par ko balsoja Augstākā rada.

«Ukrainas tauta pieprasa kārtību. Tikai Ukrainas bruņoto spēku, Nacionālās gvardes un Valsts drošības dienesta pārstāvji drīkst nēsāt ieročus,» paziņoja pagaidu prezidents Oleksandrs Turčinovs. «Ja ieroču turētāji nav piederīgi armijai, Nacionālajai gvardei vai milicijai, tad tie ir kaitnieki, kuri darbojas pret Ukrainu.»

Krievija otrdien slavēja Vācijas, Francijas un Polijas ārlietu ministru pirmdien izplatīto kopīgo paziņojumu, kurā Ukrainas valdība aicināta distancēties no «ekstrēmistiskiem grupējumiem» un paātrināt protestu laikā izveidoto pašaizsardzības grupējumu atbruņošanu. «Ministri pieprasīja izbeigt nelikumības Ukrainā, un tas ir ļoti svarīgi,» Krievijas ārlietu ministra vietnieks Grigorijs Karasins sacīja Interfax.

Maskava apgalvo, ka Ukrainā dzīvojošos krievvalodīgos apdraud ukraiņu radikālie nacionālisti, kuri Krievijas oficiālajos plašsaziņas līdzekļos tiek dēvēti par fašistiem un neonacistiem.

Strīds par barikādēm

Pamesto viesnīcu Dnipro, kurā iepriekš esot atradušies vairāki desmiti Labējā sektora vīru, otrdien pārmeklēja milicijas darbinieki, kuri ēkā atrada vairākus šaujamieročus. Iekšlietu ministrija informēja, ka ballistikas eksperti pārbaudīs, vai šaujamie nav izmantoti citu noziegumu pastrādāšanā.

Pirmdienas vakarā Kijevas Eiropas laukumā, kas atrodas netālu no Dnipro, starp vairākiem tā saucamās Maidana pašaizsardzības kustības dalībniekiem un kādu Labējā sektora locekli izcēlies strīds, kas pārauga apšaudē. Aculiecinieki apgalvo, ka vīrieši strīdējušies par to, vai ir jānojauc apkaimē uzslietās barikādes un protestētāju nometnes.

Viens no Maidana aizsargiem strīda karstumā izvilcis asaru gāzes baloniņu un tā saturu iepūtis sejā Labējā sektora pārstāvim, kurš sācis šaut, ievainojot divus aizsargus un Kijevas administrācijas vadītāja vietnieku, vēsta BBC krievu redakcija. Izmeklētāji nedomā, ka šāvējs ar nolūku ir šāvis uz politiķi.

Labējais sektors bija pirmais grupējums, kas citādi miermīlīgajos protestos pret bijušo prezidentu V. Janukoviču sāka izmantot vardarbīgas metodes pret specvienību karavīriem, apmētājot viņus ar bruģi un pudelēm, kas pildītas ar degmaisījumu. Labējo radikāļu aktivitātes nenorima arī pēc V. Janukoviča padzīšanas, apkaunojot jauno varu, kas valstī mēģina iedibināt mieru un kārtību pirms 25. maijā paredzētajām prezidenta vēlēšanām.

Jaunās varas un Labējā sektora saspīlējums pastiprinājās pēc tam, kad 24. martā aizturēšanas laikā valsts rietumos tika nogalināts viens no grupējuma līderiem Aleksandrs Muzičko. Grupējums paziņoja, ka atriebsies par A. Muzičko nāvi, kurā galvenais vainīgais esot iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs.

Pagājušajā ceturtdienā desmitiem radikālās organizācijas sekotāju nesekmīgi mēģināja ieņemt Ukrainas parlamenta ēku. Pēc notikušā pagaidu prezidents O. Turčinovs nosodīja Labējo sektoru, vainojot to mēģinājumā destabilizēt situāciju valstī. «Precīzi tādu uzdevumu Krievijas politiskā vadība ir devusi saviem specdienestiem,» sacīja O. Turčinovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Labējais sektors

Galēji labēja politiska un paramilitāra kustība, izveidota 2013. gada novembrī, kad Kijevā sākās demonstrācijas pret toreizējo prezidentu Viktoru Janukoviču. Kustība ir pret Ukrainas pievienošanos Krievijas vadītajai Muitas savienībai un iestāšanos Eiropas Savienībā, kas esot «Eiropas tautu apspiedēja». Kustības rindās esot no 5000 līdz 10 tūkstošiem biedru.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?