Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Uz jautājumu angļu valodā pārdevēja tikai kratīja galvu

Trešdienas vakars. Veikalā netālu no Lomonosova ielas Rīgā apmēram 20 klientu gaida rindā savu kārtu.

Tā stiepjas aizvien garāka, jo kāds puisis izveidojis sastrēgumu. Viņš vēlas papildināt telefona priekšapmaksas karti un angliski izklāsta savu vēlmi pārdevējai. Sieviete pie kases tikai krata galvu.

Vairāki tūkstoši studentu no dažādām pasaules valstīm katru gadu studē Rīgā. Daļa no viņiem dzīvo dienesta viesnīcā Prima Maskavas forštatē, netālu no iepriekš aprakstītā veikala.

Kādas iespējas pilnvērtīgi dzīvot Rīgā ir ārzemniekiem, kuri neprot ne latviešu, ne krievu valodu? Varam pastāstīt!

Transportā grūti

Sabiedriskais transports lielākoties ir neatņemama sadaļa no tipiska studenta rīta. Īpaši apmaiņas studentiem iesākumā ir problēmas saprast, kurā pieturā izkāpt. Sākumā, kad autobuss ir apstājies, mēģinām vaicāt tā vadītājam. Parasti atbildes vietā saņemam šofera skatienu, kādu teikumu latviski vai krieviski, bet ļoti reti - noderīgu atbildi angļu valodā. Lai neattaptos nekurienē, vienīgā iespēja ir vaicāt palīdzību kādam pasažierim, kam ar angļu valodu ir draudzīgākas attiecības. Bez atsaucīgu iedzīvotāju palīdzības neiztikt, arī mēģinot iegādāties vilciena biļetes Centrālajā stacijā, jo citādi kasiere mūs nesaprata.

Reizēm mums palīdz ķermeņa valoda. Piemēram, ja fakultātes kafejnīcas darbinieki neprot angļu valodu, ar ķermeņa valodu viegli atrisinām nelielo problēmu. Tiesa, sabiedriskajā transportā tā nav risinājums.

Kad mēģinām atvērt kontu bankā, nekādu raižu - ja ne visi, tad vismaz kāds bankas darbinieks vienmēr pratīs angļu valodu. Līdzīgi arī, mēģinot nokārtot personalizēto e-talonu, - darbinieks, kuru uzrunājam vispirms, ar mums sarunāties neprot, bet viņš pieaicina citu darbinieci, kura ar mums sazinās tekošā angļu valodā. Arī iepirkšanās Rīgas centrā vai pasūtījuma izdarīšana kafejnīcā mums iet kā pa sviestu.

Garlaicīgi mums nav Centrāltirgū - tikpat daudzveidīgas kā sastaptie personāži un viņu piedāvājums ir arī viņu valodu prasmes. Satiekam gan pārdevēju, kas ar citiem runā krieviski, bet ar mums - perfektā Oksfordas angļu valodā, gan pārdevējus, kas nav ielauzušies angļu mēlē. Otro ir vairāk, bet viņi atbruņo ar aktivitāti, meklējot kolēģus, kas var izlīdzēt. Kad sastopam pavecāku pārdevēju, kura angliski ar mums nevar sazināties, bet nedaudz runājot franciski un spāniski, sāk šķist, ka tirgū viss ir iespējams.

Uz pastu - centrā

Pamēģināsim iepazīt Vecrīgu no cita skatpunkta! Šādu iespēju piedāvā brauciens ar laivu pa kanālu. Diemžēl informācija par to ir tikai latviešu valodā, un pat pēc desmit minūšu mīņāšanās neviens no «kapteiņiem» nevēlējās mums pavaicāt, vai mēs gribam pievienoties viņu braucienam.

Svarīgs objekts ārzemju studentiem ir pasts, jo ir taču jāpastāsta vecākiem un vecvecākiem par jaunajiem iespaidiem citā valstī. Lielākajā pasta nodaļā Saktā darbinieki runā tekošā angļu valodā, bet to nevar teikt par mazākām nodaļām, pat ja tās atrodas centrā. Ja kāds ārzemju students vēlas izmantot pasta pakalpojumus netālu no dienesta viesnīcas Maskavas forštatē, varam ieteikt - labāk nemaz netērējiet laiku, sēdieties trolejbusā un dodieties uz centru.

Mūsu secinājums - ārzemniekam, studējot Rīgā, valodas barjera reizēm traucē, bet lielākoties latviešu un krievu jaunieši ir gatavi palīdzēt to pārkāpt. Arī prasme sazināties ķermeņa valodā var radīt dažas neaizmirstamas situācijas, bet parasti beigu beigās ar tās palīdzību izdodas panākt, ka abas puses ir apmierinātas.

Raksta autori ir LU apmaiņas studenti žurnālistikā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?