Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Uzņēmēji neraujas pieteikties vasaras kafejnīcu ierīkošanai Rīgā

Pat tādās tūristu apmeklētās vietās kā Alberta laukums un 11. novembra krastmala Rīgas domei (RD) nākas izsludināt atkārtotu konkursu par tiesībām iekārtot ielu tirdzniecības vietas sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai. Pirmajā reizē daudzviet konkurss beidzies bez rezultāta gan nepilnīgu iesniegto dokumentu, gan intereses trūkuma dēļ.

Atkārtotajā konkursā interesentiem tiek piedāvātas 11 tirdzniecības vietu, tostarp Krasta ielā pie Spīķeru kvartāla, Balasta dambī, Viesturdārzā, Dzegužkalnā, Nordeķu parkā u. c. Jau šogad konkursu rīko arī pretendentiem uz trim tirdzniecības vietām, kur saimniekošanu varēs sākt tikai 2015. gada sezonā - Vērmanes dārzā, Ēbelmuižas parkā un Vecāķu pludmalē.

Interese par vasaras kafejnīcu ierīkošanu nav liela, taču šis neesot pirmais gads, kad konkursu izsludina atkārtoti. Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste pat uzskata, ka RD piedāvāto ielu tirdzniecības vietu skaitam būtu jāsamazinās, citādi varot ciest kvalitāte.

Iepriekšējos gados piedzīvotas dažādas konfliktsituācijas, konkurējot par izdevīgām tirdzniecības vietām. 2011. gadā kašķis izcēlās starp vairākiem komersantiem par vietām Līvu laukumā, tikmēr Dzegužkalnā pretendentu trūkuma dēļ togad kafejnīcas nebija vispār. Savukārt, izsludinot konkursu vairāku kafejnīcu ierīkošanai 2012.-2014. gadam, arī tika rīkots papildu konkurss, jo pirmajā reizē uz vairākām adresēm neviens nepieteicās.

Šogad konkurss tiek rīkots par tiesībām ierīkot tirdzniecības vietas uz trim gadiem. Pirmajā konkursā piedāvātas 14 tirdzniecības vietu, stāsta konkursa komisijas sekretāre Diāna Evelone. Konkursa nolikumā teikts, ka minimālais tirdzniecības laiks ir 90 dienu, maksimālais - 150 vienā sezonā. Sīki arī izskaidrots, par kādiem parametriem konkursa komisija piešķir papildu punktus vai tos atņem. Ja uz vienu konkursa vietu iesniegti vairāku pretendentu pieteikumi un otrajā kārtā par atbilstošiem prasībām tiek noteikti vismaz divi pieteikumi, tiek rīkota trešā kārta - izsole. Nolikumā publiskots arī nodevu apmērs par katru no piedāvātajām tirdzniecības vietām par 90 dienām, kas izsoles gadījumā ir arī sākumcena. Dažas tirdzniecības vietas piedāvā ar iespēju turpināt darbu rudens sezonā.

Dārgākā vieta ir Alberta laukumā - par 50 kvadrātmetriem noteikta 1530 eiro nodeva, tieši tikpat jāmaksā par divreiz lielāku tirdzniecības vietu - 100 kvadrātmetriem - Balasta dambī. Savukārt par 100 m2 Vērmanes dārzā nodeva ir 2070 eiro. Mazākā nodeva un arī samērā neliela tirdzniecības vieta ir Dzegužkalnā - 396 eiro par 40 m2 platību.

S. Graikste saka, ka par nodevu apmēru RD vienojusies ar asociāciju: «Vienmēr mums gribēsies maksāt mazāk un domei saņemt vairāk, bet tas variants, kāds ir patlaban, ir tapis sarunu ceļā. Mēs arī esam runājuši par to, ka agrāk dokumenti bija jāgatavo katru gadu, tagad konkurss ir uz trim. Viss atkarīgs no tā, kāda būs sezona. Vienmēr būs vietas, par kurām uzņēmēji būs vīlušies un cerētais nepiepildīsies.» Pagājušā gada nogalē, kad RD akceptēja pilnu tirdzniecības vietu sarakstu, tajā bija iekļautas vēl divas tirdzniecības vietas Vecāķu pludmalē, kā arī vieta Esplanādē pie Kristus Piedzimšanas katedrāles, kas acīmredzot ir iznomātas jau pirmā konkursa rezultātā. Pieejamie tirdzniecības vietu apraksti liecina, ka lielākoties tajās nav ūdens un kanalizācijas pieslēguma, kam jāmeklē pagaidu risinājumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?