Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Vajag obligāto apdrošināšanu

Pēdējos piecos gados ik gadu pirmreizēji tiek reģistrēti vairāk nekā 11 tūkstoši pacientu ar diagnozi «vēzis». Skaits ir būtiski pieaudzis, salīdzinot ar laiku pirms desmit gadiem. Līdzīgi kā citas veselības aprūpes jomas, arī onkoloģija izjūt finansējuma trūkumu. Vai šo finansējuma trūkumu var atrisināt ar strukturālām reformām, meklējot līdzekļus pašreizējā veselības aprūpes finansējuma ietvaros? Tas nav iespējams, jo runa ir par daudziem miljoniem eiro, kas nepieciešami onkoloģijai vien, un šādu finansējuma pieprasījumu var atrisināt, tikai lemjot par labu obligātās valsts veselības apdrošināšanas sistēmas izveidei.

Šogad veselības aprūpes budžets veido 713 miljonu eiro plus Eiropas Savienības (ES) finansējums, aptuveni 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Tas ir ļoti maz uz citu ES valstu fona. Vēl mazāks veselībai atvēlētais budžets no IKP ir tikai Kiprai un Rumānijai, tas Latvijai godu nedara. Turklāt šāda budžeta proporcija norāda, ka veselības aprūpe nevar piedāvāt tās iespējas, ko var piedāvāt Lietuvā un Igaunijā, nemaz nerunājot par tādām valstīm kā Nīderlande, Dānija vai Francija, kur katru gadu veselības aprūpei tiek atvēlēti vismaz 8% no IKP.

Ekspertu un Veselības ministrijas (VM) speciālistu līmenī daudz tiek diskutēts par to, kādai jābūt obligātajai valsts veselības apdrošināšanai. Mana pārliecība ir, ka onkoloģija jāatstāj valsts pārziņā, jo neviens privātais uzņēmējs un apdrošinātājs nespēs uzņemties saistības, lai nosegtu visas ārstēšanas izmaksas. Tāpēc no onkologa viedokļa atbalstāma tieši obligātā valsts veselības apdrošināšana.

Tiesa, nepieciešama ātra tās ieviešana, jo onkoloģija patlaban ir kritiskā finansējuma trūkumā, rezultātā daudziem pacientiem nav pieejama adekvāta ārstēšana. Ja politikas veidotāji redz, ka tās ieviešana var aizkavēties, jāpiešķir papildu finansējums, vēlams jau 2017. gada budžetā, patiesībā jau pat 2016. gada otrajā pusgadā no budžeta grozījumiem, lai risinātu kritiskākās veselības aprūpes jomas - onkoloģijas - problēmas. Svarīgi uzsvērt, ka onkoloģiskās slimības ir otrs izplatītākais nāves cēlonis Latvijā, bet pēc valsts piešķirtā finansējuma konkrētām slimību jomām ieņem tikai piekto vietu.

VM mēģina situāciju uzlabot, bet esošā finansējuma ietvaros tas nav iespējams. Attiecībā uz onkoloģisko pacientu ārstēšanu strukturālas reformas neatrisinās nepietiekamā finansējuma jautājumu. Drīzāk es atbalstu iniciatīvu piešķirt papildus vismaz 14-15 miljonu eiro lielu finansējumu modernai onkoloģisko pacientu ārstēšanai, un jo īpaši adekvātai medikamentozai terapijai, kas nodrošinās tūlītēju, redzamu ieguvumu Latvijas pacientiem. Onkoloģisko pacientu organizāciju alianses sāktā parakstu vākšanas iniciatīva Lai vēzis būtu ārstējama slimība portālā manabalss.lv par desmit miljonu eiro piešķiršanu onkoloģijai guvusi plašu sabiedrības atbalstu, un savākti nepieciešamie paraksti. Tagad par finansējuma piešķiršanu jāizšķiras Saeimas deputātiem. Vai cilvēks un viņa dzīvība būs reāla prioritāte Latvijā?

*Latvijas Onkoloģijas centra Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikas Ķīmijterapijas nodaļas vadītāja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?