Vasaras brieduma ēdieni
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Vasaras dārzeņu paelja
Paelja - šī ēdiena nosaukums radies no masīvas čuguna pannas ar
diviem rokturiem, kurā tas tiek gatavots. Paeljas dzimtene ir
Spānija. Tur gatavo gan veģetārās, gan gaļas, gan zivju, gan
jauktās paeljas. Ēdiens vislabāk garšo, ja gatavots uz dabiskās
uguns un tam pievienota pasaules dārgākā garšviela safrāns.
Romantiski ir paelju pasniegt galdā ar visu panniņu. Tieši tādu
paelju baudīju Maljorkas vecpilsētā, un vēl šodien manī mājo
atmiņas par šo ēdienu.
4 personām vajadzēs: 200 g izlobītu cūku
pupu, 400 g ziedkāpostu, papriku, viena purava balto daļu, burkānu,
kabaci, 2 lielus tomātus, ķiploka galviņu, 200 g sviesta pupiņu,
350 g risoto rīsu, 2 l vistas buljona, 1 ēd. k. ingvera, 1 ēd. k.
miltu, 1/2 tējk. safrāna, 100 g olīveļļas, sāli un piparus pēc
garšas
Visus dārzeņus (izņemot tomātus) sagriež vienādos
gabaliņos. Pannu uzkarsē, ielej tajā olīveļļu, liek veselu ķiploku,
maigi karsē, līdz tas kļūst gaiši brūns un jūtams tā aromāts. Izņem
ķiploku no eļļas un atstāj dekorēšanai.
Pannā liek sagrieztus
dārzeņus un apcep līdz zeltainai krāsai, pievieno garšvielas.
Vistas buljonam pievieno sasmalcinātu ingveru un pārlej to
apceptajiem dārzeņiem. Pievieno arī iepriekš nomērcētus rīsus,
izlīdzina virsmu un saturu viegli uzvāra. Tad virsū liek sagrieztas
tomātu ripas un uzkaisa safrānu. Pannu liek uz 25 minūtēm
cepeškrāsnī (līdz rīsi uzbriest). Virsū uzliek apcepto ķiploku un
pasniedz galdā ar visu panniņu. Klāt dod svaigi ceptu maizi.
lieliski klāt derēs atdzesēts baltvīns.
Ķiršu tomātu un pilngraudu pīrāgs ar baziliku
4 personām vajadzēs: 1/2 tasītes pilngraudu miltu, 1/2 tasītes
kviešu miltu, 1/2 tasītes sviesta, 1/2 tējk. sāls, 1/4 tējk. sausā
oregano, 1/4 tases smalcināta ledus vai auksta ūdens
Pildījumam: 250 g biezpiena, 4 olu dzeltenumus, 400 g ķiršu
tomātu, buntīti (50 g) bazilika, 125 g Monterigo siera, 4 ēd. k.
olīveļļas, sāli un piparus pēc garšas
Sagatavo mīklu: sajauc
miltus ar garšvielām un sauso oregano, iejauc aukstu sviestu,
sasmalcinātu ledu vai aukstu ūdeni un izmīca mīklu, līdz veidojas
viendabīga masa. To liek veidnes formā un cep 160 °C apmēram 20
minūšu, līdz gatavs.
Biezpienu sajauc ar olu dzeltenumu un
sarīvētu sieru liek izceptajā pīrāga mīklā. Virsū kārto sagrieztus
ķiršu tomātus, pārlej ar olīveļļu un cep 15 minūtes 180 °C. Kad
pīrāgs gatavs, pārkaisa ar baziliku un vēl reizi liek cepeškrāsnī
uz 10 minūtēm. Pasniedz ar svaigiem zaļumiem.
Vēlo zemeņu kunkulis ar vārīto krēmu
Šī recepte radusies pirms desmit gadiem un laika gaitā kļuvusi
izsmalcinātāka. Ingmārs kunkuli gatavo tikai zemeņu laikā, kad ogām
ir visdabiskākā garša un smarža.
4 personām vajadzēs: 200 g
pilnpiena biezpiena, 100 g putukrējuma, banānu, 400 g zemeņu, 100 g
cukura sīrupa, 400 g piena, 5 olu dzeltenumus, 40 g kartupeļu
cietes, 75 g cukura, 1 ēd. k. vaniļas cukura
Sagatavo vārīto
krēmu - uzvāra pienu kopā ar vaniļas cukuru un iejauc ar cukuru un
kartupeļu cieti saputotus olu dzeltenumus.
Biezpienu sakuļ kopā
ar banānu un putukrējumu. Zemenes samaļ kopā ar cukuru (skaistākās
ogas atstāj dekorēšanai).
Traukā kārto sarīvētas zemenes,
biezpiena masu, atkal zemenes, virsū kārto vārīto krēmu un dekorē
ar svaigām ogām.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!