Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Vēsture nav tik tīra kā dimanta oliņa

Inga Melberga

Režisora Valtera Sīļa iestudējumā teātrī Dirty Deal Teatro tapis politiskais trilleris Andrievs Niedra. Jaunā izrāde dod iespēju paskatīties uz Latvijas valsts rašanos no skatupunkta, kura centrā likts Andrieva Niedras dzīves gājums un notikumi laika posmā no 1919. gada līdz 1924. gadam.

Iestudējums, kas vakar, 16. decembrī, piedzīvoja pirmizrādi, ir Kārļa Krūmiņa debija dramaturģijā. Līdz šim viņš darbojās kā aktieris un režisors. «Ideja, veidot izrādi par Andrievu Niedru, man veidojās jau pāris gadu garumā, iedvesmojoties no viņa piezīmēm un vērojot Latvijas sabiedrības reakciju dažādos politiskos kontekstos. Šodien tik daudz izskan populistisku repliku, viltus patiesību, manipulāciju. Bieži manāms radikāls nacionālisms. Kad svinam valsts svētkus un spraužam pie krūtīm sarkanbaltsarkano lentīti, vai darām to inerces pēc, godinot pagātni vai priecājoties par pašreiz baudāmo brīvību? Vai mēs aizdomājamies, kas esam un kāpēc, un kurp ejam?» jautā Kārlis Krūmiņš.

Viņaprāt, Andrieva Niedras vēsturiskais piemērs ir noderīgs atgādinājums izvērtēt cēloņus, sekas un mūsu reakcijas noteiktās dzīves situācijās - politikā un sabiedrībā. «Vai man ir gadījies, mēģinot atrisināt kādu problēmu, it kā darīt visu iespējamo, bet beigās attapties vēl dziļākos sūdos nekā līdz tam? Andrievam Niedram ir, un par to mēs viņu vēl šodien pieminam ar tautas nodevēja vārdu. Šī izrāde būs trilleris par to, kā radās mūsu valsts. Un, lai arī gribētos ticēt, ka tās dibināšana un brīvības cīņas bija skaists varoņu un ideju laiks, ka mūsu vēsture ir tik tīra kā dimanta oliņa, kurai neviens melnumiņš nav pieķēries, tomēr var izrādīties, ka īstenībā ir citādi,» prāto dramaturgs.

Viņš uzskata - daudzi no mītiem, kas bija aktuāli Niedras laikā, sabiedrībā pastāv joprojām, tikai politiskais konteksts pamainījies. Kārlis Krūmiņš sola, ka izrāde nebūs vēstures lekcija, bet gan cilvēcisks stāsts, personiskas traģēdijas atainojums uz vēstures fona, kas no skatītāja advancētu sagatavotību neprasa. «Izrādes centrā ir cilvēks ar savu pārliecību, kurš darbojas saskaņā ar tās principiem, piedzīvo kāpumus un smagu kritienu, būtībā traģisku likteni. Vēstures peripetijas ir fons, kurā šī drāma noris, taču vienlaikus bez tām stāsts nebūtu iespējams,» atklāj dramaturgs.

Izrādes kostīmus un scenogrāfiju veidojis Uģis Bērziņš, mūzikas autors ir Toms Auniņš, gaismu mākslinieks - Jānis Sniķers. Uz skatuves kopā ar aktieri Emīlu Kivlenieku varēs redzēt arī izrādes dramaturgu Kārli Krūmiņu.

Tuvākās izrādes -17. un 19. decembrī, 12. un 14. janvārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?