Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Vieglāk pateikt, kurš nebūs prezidents

Ja Valsts prezidents Andris Bērziņš, kura atkārtotai ievēlēšanai amatā nav visu koalīcijas deputātu atbalsta, paziņos, ka ir gatavs kandidēt prezidenta vēlēšanās, ir tikai divas iespējas - vai nu viņa ievēlēšanai nepietiek balsu, vai arī viņš turpinās šo darbu ar opozīcijas frakciju atbalstu. Tas nozīmē, ka koalīcijas plāni vienoties par kopīgu kandidātu būs izgāzušies.

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis dienu, kad A. Bērziņš paziņos savu lēmumu (tas varētu būt drīz pēc Lieldienām aprīlī), uzskata par robežšķirtni. Ja A. Bērziņš vēlreiz pretendēs uz šo posteni, ZZS viņu oficiāli arī izvirzīs, Dienai apstiprināja A. Brigmanis. Viņš ir pārliecināts, ka arī koalīcijas partijās būtu deputāti, kuri nobalsotu par tagadējo prezidentu. ZZS frakcijas vadītājs uzskata, ka līdz maija vidum, kad sāksies kandidātu izvirzīšana, nekas nebūs skaidrs.

Tagad patiešām vieglāk ir pateikt, kurš nebūs Valsts prezidents. Piemēram, oficiāli iespēju kandidēt vēlreiz uz šo amatu preses konferencē ir noraidījusi bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, arī eirokomisārs Andris Piebalgs un premjere Laimdota Straujuma informējuši Vienotības valdi, ka nepretendēs uz amatu. Pēc kārtējās trīs koalīcijas partiju līderu tikšanās ceturtdien Vienotības priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa žurnālistiem atzina, ka prezidentam A. Bērziņam ir atklāti pateikusi - Vienotības frakcijā ir deputāti, kas nebalsos par viņa atkārtotu ievēlēšanu amatā. Līdzīga situācija ir Nacionālajā apvienībā Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA), kuras frakcijas vadītājs Gaidis Bērziņš atgādināja, ka kolēģu vairākums vēlētos Valsts prezidenta amatā redzēt konstitucionālo tiesību juristu Egilu Levitu. Savukārt par viņu nebalsos ZZS. Tātad arī Levits nebūs kandidāts, par kuru varētu vienoties visa koalīcija.

S. Āboltiņa uzskata, ka šādu vienošanos būtu labi panākt, jo alternatīva ir, ka prezidentu ievēl tie 52 deputāti no ZZS, Saskaņas un frakcijas No sirds Latvijai, kuri nepieļāva grozījumus Satversmē, lai Valsts prezidentu vēlētu atklāti. Ja A. Bērziņš nolemj kandidēt, tas nozīmē, ka viņu ievēl ar opozīcijas balsīm. Lūgta to komentēt, S. Āboltiņa pieļāva, ka A. Bērziņam nav nepieciešamā atbalsta arī opozīcijā.

Pirms nepilniem četriem gadiem par viņa ievēlēšanu balsoja arī Saskaņas centra (tagad - Saskaņas) deputāti. Uz jautājumu, vai šo atbalstu Saskaņa varētu sniegt vēlreiz, frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs atbildēja: «Es neizslēdzu nekādas iespējas. Taču es nevienam neko neesmu solījis un arī šoreiz nesolu nevienam no kandidātiem vieglu kandidēšanu.» Vaicāts, vai A. Bērziņš nav izpildījis kādus solījumus, apmaiņā pret kuriem Saskaņa savulaik atdeva viņam savas balsis, J. Urbanovičs atbildēja noraidoši: «Tas ir izrunāts, ka mums būtu kaut kas apsolīts.» Viņš arī šaubās, ka situācija varētu kļūt skaidrāka pēc tam, kad prezidents paziņos savu lēmumu, jo, «kad Andris Bērziņš kaut ko pasaka, tad nevienam nekas nekļūst skaidrāks».

Kamēr lielo partiju līderu izteikumi mazina vēlētāju izpratni par to, kas šopavasar notiks Valsts prezidenta vēlēšanās, opozīcijā esošās Latvijas Reģionu apvienības vadītājs Mārtiņš Bondars kā oficiāli nominēts prezidenta amata kandidāts apceļo Latviju un tiekas ar iedzīvotājiem - dažviet visai pilnās zālēs. Viņu frakcija arī plāno izvirzīt, kad tāda iespēja būs. S. Āboltiņa atzina, ka opozīcijas partijai, kuras reitings nav sevišķi augsts, tā ir laba iespēja parādīt sevi vēlētājiem un no publicitātes viedokļa tas ir «labs PR gājiens». Taču, viņasprāt, būtu tikai godīgi, ja M. Bondars arī pateiktu cilvēkiem, ka viņa ievēlēšanu atbalsta tikai astoņi deputāti vai pat septiņi, jo Dainis Liepiņš pašlaik nepiedalās Saeimas lēmumu pieņemšanā.

Lūgts to komentēt, M. Bondars Dienai sacīja: «Kā jūs zināt, ka man būs tikai astoņas balsis? Tās ir aizklātās vēlēšanas.» J. Urbanovičs, lūgts vērtēt M. Bondara izredzes, sacīja: «Bondars ir simpātisks ar to vien, ka viņš uzdrošinās. Viņa izredzes nav peļamas, un Bondars var izrādīties mazākais ļaunums, kā ne reizi vien jau ir bijis.»

Valdošās partijas arī turpina organizēt diskusijas par to, kādam jābūt Valsts prezidentam. Latvijas Zinātņu akadēmijā 17. marta pēcpusdienā tāda saruna notiks ar zinātnes jomas pārstāvjiem. Par prezidenta vēlēšanām tiks runāts arī NA frakcijas izbraukuma sēdē, kas 20. martā notiks Rēzeknes Augstskolā. Taču sabiedrības grupas joprojām netiek informētas par kandidātiem, kurus partijas plāno izvirzīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?