Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Vilcieniņam meklēs pēcteci

Traģiskais notikums, kad zem izklaides vilcieniņa Mežaparkā pakļuva bērns un gāja bojā, aktualizējis jautājumu par apmeklētāju drošību parka teritorijā. SIA Rīgas meži kapitāldaļu turētājs, Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) atbildību noveļ uz vilcieniņa īpašnieku SIA Baltās ielas. Vienlaikus pašvaldības uzņēmuma Rīgas meži pārstāve Elga Zēģele atzīst, ka iepriekšējos gados vilcieniņa vadītājam aizrādīts par pārāk ātru braukšanu, bet negadījumi nekad nav notikuši.

Traģiskais negadījums notika svētdien, 9. martā, ap plkst. 12.30, kad kāds 2007. gadā dzimis zēns, braucot ar velosipēdu, pakļuva zem izklaides vilcieniņa riteņiem un no gūtajām traumām nomira, pirms ātrās medicīniskās palīdzības ierašanās. Valsts policija sākusi kriminālprocesu par ceļu satiksmes noteikumu un transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kas vada transportlīdzekli, un ja tās rezultātā izraisīta cilvēka nāve. Vēlāk atklājās, ka šogad SIA Rīgas meži, kas apsaimnieko Mežaparku, nemaz nav pārslēgusi līgumu ar SIA Baltās ielas.

Nezināja, jo nestrādāja

A. Ameriks atzīst - nelaimes gadījums pierādot, ka «viss nav kārtībā». Taču viņš aizstāv Rīgas mežu vadību, norādot, ka vagoniņš stāv parka teritorijā ziemu un vasaru un Mežaparks esot 100 hektāru liels, tāpēc katram braucienam izsekot nav iespējams. Rīgas mežu daļas Mežaparks vadītāja E. Zēģele tikai nesen esot uzzinājusi, ka vilcieniņš bez saskaņošanas parka teritorijā izbraucis arī marta pirmajās brīvdienās. «Mēs to nezinājām, jo tajās dienās nestrādājām,» viņa stāsta. Pēc uzņēmuma noteiktās kārtības katrs nomnieks sezonas sākumā nāk ar iesniegumu un noslēdz līgumu, kurā ir arī noteikts maršruts. Tā kā silts laiks šogad iestājies ātrāk, arī vilcieniņš sācis kursēt ātrāk. «Mēs nezinām, cik stundu vilcieniņš brauca, jo tas notika bez līguma. Kad līgumu noslēdz, tur ir minēts konkrēts darbalaiks,» skaidro E. Zēģele. Iepriekšējos gados gan viņa pati, gan kolēģi vairākkārt vilcieniņa vadītājam un uzņēmuma īpašniekam aizrādījuši par ātru braukšanu.

Pēc SIA Lursoft datiem, uzņēmuma Baltās ielas vienīgais īpašnieks ir Oskars Krēsliņš, taču ar viņu sazināties Dienai neizdevās - zvanot pa datubāzē norādīto kontakttālruni, sievietes balss atbildēja, ka ar šo uzņēmumu neesot saistīta jau 14 gadu.

Paši vai jauni nomnieki

Runājot par nākotni, A. Ameriks ir pārliecināts, ka šādiem tūristu vagoniņiem Mežaparkā ir jābūt, bet esot jāņem vērā alternatīvas iespējas pakalpojumu nodrošināt. Varianti ir divi - vilcieniņu organizēt pašiem Rīgas mežiem vai izsludināt konkursu, tā nolikumā iekļaujot drošības prasības. E. Zēģele stāsta, ka pirms vairākiem gadiem veikusi izpēti, cik šāds tūristu vilcieniņš maksā un kādas būtu uzņēmuma iespējas tādu iegādāties, taču cenas bijušas augstas, un tobrīd jautājums atlikts. «Ja vilcieniņš būtu mūsu pašu, varētu noteikt zemākas cenas un elastīgāk mainīt maršrutu,» atzīst E. Zēģele. Pašlaik zināms tikai tas, ka ar Baltajām ielām līgumu vairs neslēgs.

Rīgas pašvaldības policijas pārstāve Inese Krieviņa Dienai atzina, ka par tūristu vilcieniņu nekādas sūdzības līdz šim saņemtas neesot. Iepriekšējos gados gan iedzīvotāji izteikuši neapmierinātību, ka cauri parka teritorijai, īpaši pievakarēs, kad beidzas darbs, brauc automašīnas. E. Zēģele apgalvo, ka parkam cauri izbraukt vairs neesot iespējams un mašīnu skaits esot krietni samazinājies, taču jārēķinās, ka teritorijā atrodas arī dzīvojamās mājas un Rīgas mežu birojs, kurā strādā samērā daudz darbinieku.

Vēstuli Rīgas domei nosūtījusi Mežaparka Attīstības biedrība, lūdzot pārtraukt motorizētā transporta kustību parkā pa gājēju celiņiem un atkārtoti aicinot Rīgas attīstības plānotājus un lēmumu pieņēmējus pārskatīt Rīgas domē 2013. gadā apstiprināto Mežaparka lokālplānojumu. Tajā paredzēts palielināt motorizētā transporta infrastruktūru un auto klātbūtni. Biedrība arī aicina pārvietot birojus un autobraucēju galamērķus no parka centra uz citām vietām ārpus tā.

Jāatgādina - Mežaparkā arī iepriekš bijušas problēmas ar pasākumu uzraudzību. Diena 2012. gadā rakstīja par peldēšanas sezonas pasākumu, kas bija izsludināts, pirms tam neveicot ūdens tīrības pārbaudi Ķīšezerā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?