Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Zemsavieši jūtas labi arī aiz sarkanās līnijas

Zaļo un Zemnieku savienības lielākā un vecākā dalīborganizācija Latvijas Zemnieku savienība (LZS), kurā ir vairāk nekā 1700 biedru, sestdien paredzētā kongresa priekšvakarā jūtas pietiekami stabili arī kā opozīcijas partija. Tās spēks ir ietekme pašvaldībās, kuru LZS priekšsēdis Augusts Brigmanis cer ne tikai saglabāt, bet pat palielināt. Arī viņu pašu vairs neviens kā agrākos gados nevēlas gāzt no priekšsēža posteņa, un A. Brigmani varētu vēlreiz uz diviem gadiem ievēlēt amatā, kurā viņš ir jau kopš 2000. gada.

Latgales un Vidzemes konferencēs par priekšsēdi izvirzīja Saeimas deputātu Uldi Auguli, kurš atteicās. «Augusts vēl ir spirgts un sprigans. Man pietiek darba Zaļo un Zemnieku savienības vadībā,» sacīja U. Augulis, kurš varētu būt priekšsēža vietnieks. Par otru vietnieku plāno izvirzīt Jelgavas domes vadītāju Andri Rāviņu. Tagad šajā amatā ir Vitauts Staņa, kurš pašvaldību vēlēšanās būs ZZS saraksta līderis Kocēnu novadā, ko jau reiz vadīja. Uz krēslu partijā viņš nepretendēs. Vaicāts, vai nebūtu laiks pamainīt arī priekšsēdētāju, V. Staņa atbildēja: «Augusts ir labs priekšsēdētājs. Viņam ir zināms talants politikā, un viņā ir miers.»

Ciena, bet nesadarbojas

«Esam gatavi vadīt valdību,» teicis A. Brigmanis intervijā Dienai. Lūgts to konkretizēt un nosaukt ZZS premjera kandidātu, LZS priekšsēdis sacīja, ka esot tikai atbildējis uz jautājumu. Taču premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) neesot atkāpies - tikai tad, ja tas notiktu, būtu jāsāk par to domāt, un premjera kandidātu jau izvēloties Valsts prezidents, skaidro A. Brigmanis. ZZS atgriešanās valdībā, turklāt ar premjeru 11. Saeimā izklausās utopiski, jo Reformu partijai (RP) joprojām ir sarkanā līnija attieksmē pret ZZS.

Saeimas sēdes laikā gan varēja vērot, ka A. Brigmanis draudzīgi sasveicinājās ar RP frakcijas vadītāju Vjačeslavu Dombrovski. «Man ar Vjačeslavu Dombrovski ir ļoti koleģiālas attiecības, viņš ir simpātisks politiķis, tāpat kā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs,» teica LZS priekšsēdis. Kad Diena par sarkanajām līnijām pārvaicāja RP frakcijas vadītājam, viņš atzina, ka nekas nav mainījies - kamēr nebūs pārliecības, ka ZZS savā darbībā nav saistīta ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kurš ir atstādināts no pienākumiem, tikmēr sadarbība nevarot būt. V. Dombrovskis (RP) vēlas, lai ZZS pierāda, ka «nepilda šī cilvēka uzdevumus». A. Brigmanis savukārt domā, ka viņiem nevienam nekas neesot jāpierāda. Vienīgais, kas to varot prasīt, esot vēlētājs.

Zemnieki pret zaļajiem

Pēc divarpus mēnešiem vēlētājs būtiski var ietekmēt LZS un arī ZZS pastāvēšanu, jo, zaudējot ietekmi pašvaldībās, var samazināties arī atbalsts Saeimas vēlēšanās. Tagad ZZS cilvēki vada 33 domes, vēlēšanās plānots pieteikt sarakstus aptuveni 90 pašvaldībās no 119. Viena trešā daļa būs tikai LZS komandas, kuras vairākās vietās konkurēs ar Latvijas Zaļo partiju, piemēram, Balvos, kur tagadējais mērs Andris Kazinovskis (LZS) spēkosies ar bijušo priekšsēdi Jāni Trupovnieku (LZP). Līdzīgi būs Brocēnu novadā, kur Arvīds Mēters (LZP) cīnīsies pret Zigmundu Fīreru (LZS). Daļā pašvaldību ar mazāku iedzīvotāju skaitu partiju saraksti nav nepieciešami, un tur var veidot apvienības, no kurām varētu kandidēt vairāki LZS biedri, piemēram, Raunas novada priekšsēdis Andris Neimanis, kā arī viņa kolēģi Laimis Šāvējs Jaunpiebalgā, Naukšēnu mērs Jānis Zuments, Dace Reinika Tērvetē. Uz LZS ir pārnākusi Jaunpils novada priekšsēdētāja Ligita Gintere, kura ievēlēta no Tautas partijas. No ZZS saraksta plāno startēt Jūrmalas mērs Gatis Truksnis. A. Brigmani nebiedē viņa iespējamā atbrīvošana no amata pirms vēlēšanām, jo «tas tikai iedos papildu vilkmi». Kad Miervaldi Krotovu (ZZS) atlaida no Talsu novada domes priekšsēža amata, iedzīvotāju atbalsts viņam esot tikai pieaudzis, secinājis LZS līderis.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) aizsākto diskusiju par novadu skaita samazināšanu A. Brigmanis novērtēja ar zināmu pateicību, jo «Sprūdžs atkal iedeva mums maizīti pirms pašvaldību vēlēšanām». ZZS pretojās novadu reformai pirms 2009. gada vēlēšanām un iebilst pret pašvaldību apvienošanu arī tagad. Kongresā plānots pieteikt arī vairākus citus tuvākā laika tematus, ieskaitot sociālos jautājumus. ZZS gatavojas atbalstīt pensionāru aktivitātes, kā arī lauksaimnieku cīniņus par taisnīgākiem tiešmaksājumiem. Eiro ieviešanas jautājumā ZZS pozīcija ir visai īpatnēja, jo apvienība ir atteikusies no kampaņas pret eiro ieviešanu, ko var saistīt ar centieniem taupīt resursus pirms pašvaldību vēlēšanām un nesabojāt savu tēlu, tajā pašā laikā ZZS neattur no aktivitātēm pret eiro savu Saeimas deputāti Ivetu Griguli, kura nav nevienas partijas biedre, bet acīmredzami nerīkojas bez ZZS ziņas. Taču apvienība neuzņemas atbildību par kolēģes rīcību. Lūgts to komentēt, A. Brigmanis sacīja, ka ikviens deputāts viņa vadītajā ZZS frakcijā ir patstāvīgs un ikvienu viņš cienot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?