Zemeņu salsa
Izklausās savādi? Zemenes ar sīpoliem? Hmmm… Un vēl kinza?? Te uzreiz padoms kinzas neēdējiem: vismaz pamēģiniet, jo pieredze rāda, ka pat kinzas nīdējiem šī salsa garšo. Ar ko kopā to baudīt? Ar grilētu lasīti, vistu, garnelēm, iekš tako vai vienkārši kā salātus!
Šai receptei nevajag pašas garšīgākās ogas – lieliski derēs arī ūdeņainākas un skābākas zemenes.
20 minūšu/6 porcijas/elementāri
Sastāvdaļas
- 500 g zemeņu
- 2–3 mazie vai 1 garais gurķis
- 2–3 ēd. k. sīki sakapātu sarkano sīpolu (pēc garšas)
- 1 mazs halapenjo vai cits čili pipars (ja negribas asu, var iztikt arī bez)
- kinzas buntīte
- 1 ēd. k. svaigas laima sulas
- 1 ēd. k. olīveļļas
- sāls un svaigi malti melnie pipari pēc sajūtas
Gatavošana
1. Zemenes sagriež ceturtdaļās vai vēl sīkāk, gurķi tāpat. Ber salātu bļodā, pievieno ļoti sīki sakapātus sarkanos sīpolus un sakapātu aso piparu (ja vēlas).
2. Sīki sakapā saišķīti kinzas ar visiem kātiņiem un arī ber bļodā.
3. Piespiež laima sulu, pielej olīveļļu, pieber sāli un piparus – ja sulas vai eļļas prasās vairāk vai mazāk, nekā norādīts receptē, droši variējiet.
4. Viegli apmaisa un ceļ galdā pēc 10 minūtēm. Lai arī salsu var noturēt ledusskapī līdz nākamajai dienai, vissvaigākā garša tai būs tikko sajauktai.
Vasarīgais bazilika kokteilis
Šis ir no tiem kokteiļiem, kur maz sastāvdaļu veido lielisku, aromātisku buķeti un nav nemaz tik viegli uzminēt, kas ir kas. Piedāvāju alkoholisko versiju (degvīnu var aizstāt ar džinu), bet var arī gatavot bez alkohola. Galvenais – atdzesētu un ar ledu!
Ieteikums: jālieto tikai parastais, zaļais baziliks, nevis sarkanais vai ar kādām citrusa vai kanēļa notīm.
10 minūšu/2 porcijas/viegli, tikai jāblendē
Sastāvdaļas
- 10 lapiņu svaiga bazilika
- 200 g labas ananasu sulas
- 100 g laba degvīna
- 200 g gāzēta minerālūdens
- ledus
- 1 laims
- 1 ēd. k. olīveļļas
Gatavošana
1. Laimam noņem mizu un pašu sagriež gabaliņos. Kopā ar bazilika lapiņām un ananasu sulu liek blenderī un smuki sablendē.
2. Palielās, apmēram 300 ml glāzēs iemet pāris bazilika lapiņu, pārber ledu, uzlej katrā 50 g degvīna, pēc tam sablendēto sulu ar baziliku un maigi apmaisa. Beigās pievieno minerālūdeni. Vairs nemaisa, iemet vēl pusšķēlīti laima, ieliek salmiņu, un gatavs!
3. Tieši tāpat gatavo kokteili bez alkohola, izlaižot degvīna pievienošanu. Ja nav blendera, bazilika lapiņas var sākumā vienkārši ar laimu mazliet saspaidīt. Krāsa nebūs tik zaļa, bet garša sanāks tāda pati vēsi spirdzinoša.