Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

48 gadi ar Domu

«Visa Doma vēsturi nemaz nav iespējams zināt,» attrauc Rīgas Doma koncertdzīves administratore Silvija Zaķe, vaicāta, cik lielā mērā viņa pārzina garo 800 gadu vēsturi un vai, pārbaudot biļetes, nākas mazliet piestrādāt arī kā gidam? «Doma vēsturē bijušas tik daudzas pārmaiņas, ugunsgrēki...»

Šī nedēļa paies Rīgas Doma astoņsimtgades jubilejas pasākumu zīmē. 25. jūlijā apritēja 800 gadu, kopš likts pamatakmens Rīgas Domam.

Diena uzrunāja cilvēku, kurš nav «fasādes cilvēks», bet, iespējams, pazīst Rīgas Domu gandrīz kā dzīvu būtni. «Es ar mūzikas iestādēm strādāju kopš 1963. gada. Bija Latvijas Filharmonija, kad Doms jau nedaudz ienāca manās darba sfērās. Koncerti toreiz notika katru dienu, pat divreiz dienā. Rediģēju koncertu programmas,» stāsta Silvija Zaķe, kurai pašai ir muzikoloģes izglītība. Kopš 2006. gada Rīgas Domā viņa ir ērģeļmūzikas koncertu administratore. «Es visu plānoju - izvēlos māksliniekus, citreiz - arī repertuāru. Bet parasti jau ļauju māksliniekiem brīvi izvēlēties, arī to, ar ko viņi grib kopā uzstāties,» Silvijas Zaķes darba pienākumos ietilpst arī uzraudzīt, lai «visi nopērk biļetes» un neiešmauc kopā ar kādu grupu.

Ar tīkliņu uz Domu

Silvija Zaķe stāsta, ka padomju laikos mūzikas dzīve Rīgas Domā situsi augstu vilni. Koncerti bijuši divās daļās, ar starpbrīdi. Kamēr Doma dārzā nebija sākušies arheoloģiskie izrakumi, cilvēki gāja tur pastaigāties. Vienmēr 10 biļešu kasē bija jāatstāj kara veterāniem. Viņi šo iespēju arī labprāt izmantojuši. Citreiz pat plūkušies pēc brīvbiļetēm. Administratore atceras, ka padomju laikos tūristi uz Rīgas Domu nākuši daudz vairāk. «Koncerti notika katru dienu, stāvēja rindas ārā pa durvīm. Nāca ar visiem tīkliņiem un sapirktajām mantām,» atceras Silvija Zaķe. Koncertu repertuārā obligāta nodeva bijusi padomju komponistu darbi - Šostakovičs, Prokofjevs. «Bija komponisti, kas rakstīja ērģeļmūziku, tādi kā Kušnarevs. Bija arī latviešu komponistu darbi, jo tolaik vairāk rakstīja latviešu mūziku,» atminas administratore.

Galante piepulcina pilnu

Arī šodien tūristu koncerti ir Doma ikdiena. Vai iznāk novērot ainas, kad, ekskursijā nomalies tūrists, atšļūk solā pagulēt, bet, majestātisko mūzikas skaņu iedvesmots, beigās maina garlaikoto pozu? «Tūristus vērot gan man nav laika,» Silvija Zaķe neļaujas patētiskām jubilejas pasāžām. Mūsdienās vispilnāko zāli piepulcinot Ineses Galantes koncerti. Sanākot pat līdz 1000 skatītājiem. Pavisam Rīgas Doms ietilpina aptuveni 1450 klausītāju.

Kad slavenās Rīgas Doma ērģeles tiks vaļā no skaistumu maitājošiem «apsējiem»? Silvija Zaķe uzsver, ka pašas ērģeļu stabules ir lieliskā formā kā allaž. Iestrēdzis ir ērģeļu prospekta remonts: «Lai remontu novestu līdz galam, nepieciešami 180 000 latu, kuru nav».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Jubilejas nedēļa:

27. VII plkst. 19 - Ērģeļmūzikas koncerts Tāls ceļš
Diāna Jaunzeme - ērģeles, Valsts Akadēmiskais koris Latvija, diriģents Atvars Lakstīgala. Programmā J. Vītols, P. Dambis, P. Vasks, R. Dubra, Ē. Ešenvalds, F. Lists - Missa choralis
29. VII plkst. 19 - Ērģeļmūzikas koncerts Lai Dievu visi teic
Tiek laists klajā CD ar Ferenca Lista skaņdarbu Rīgas Doma ērģelēm. Korāli Lai Dievu visi teic komponists rakstījis Rīgas Doma jauno ērģeļu atklāšanai 1884. gadā. Ērģeļniece - Larisa Bulava
30. VII plkst. 10-14 Bērnu rīts Rīgas Domā
Katrā dievnama kapelā būs kāda darbnīca. Bērnu rīts noslēgsies ar Ineses Zanderes lugu Pūķa ceļojums. Uzvedumā varēs piedalīties visi bērni.
30. VII plkst 16-17. 30 Dziedāšanas svētki Domā
30. VII plkst. 18 - Svinīgais Vakara dievkalpojums
Pilna programma: www.rigasdoms.lv
Izstāde Rīgas Domam 800 skatāma Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?