Runa ir, iespējams, par tādu maz dzirdētu vietu kā Oltrepo Pavēze (Oltrepᅢᄇ Pavese). Šo reģionu uzskata arī par Itālijas Pinot Noir (_Pinot Nero_) vīnogu vīna galvaspilsētu. Ne velti tās šeit tiek audzētas 4000 hektāru platībā. Tādu šo vīnogu vīna daudzveidību es neesmu sastapis nekur, arī Burgundijā ne. Līdztekus klasiskiem sausiem sarkanvīniem te top arī pēc dažādām metodēm darināti dzirkstošie, rozā, deserta vīni un pat baltvīni. Interesanti, ka tieši baltajiem _Pinot Noir_ vīnogu vīniem šeit ir senākas tradīcijas nekā sarkanajiem. Pirms daudziem gadiem man nācās būt šeit, un šis laiks man joprojām asociējas galvenokārt ar _Pinot Noir_. Tomēr gadiem ritot un bez treniņa man šī Oltrepo Pavēze garša bija piemirsusies. Līdz brīdim, kad es veikalā nejauši ieraudzīju _Canaletto Pinot Noir Pavia IGT_ 2009.
Tātad mani secinājumi: Canaletto Pinot Noir Pavia ir viegls, tīrs un jauns vīns ar samērā lielu skābes saturu. Aromātā jāņogas, pazaļi ķirši. Garša vienkārša, maz miecvielu. Man patika tieši vīna vienkāršība un garšas tīrība. Atšķirībā no līdzīgas cenu kategorijas Jaunās pasaules vīniem Canaletto Pinot Noir necenšas līdzināties Burgundijai, bet iet savu ceļu. Vīns nav domāts ilgstošai glabāšanai un noteikti dzerams nedaudz atdzesēts. Ideāls variants karstā vasarā.
Tā nu ir sanācis, ka pēdējā laikā man ir patrāpījušies tieši itāļu vīni. Daudzu veikalu plauktos tie aizņem samērā lielu vietu. Šķiet, latviešu publikai tie patīk. Arī es neesmu izņēmums. Cēsu ielas biroju centrā nejauši uzdūros kādam nelielam vīna veikalam, kura īpašnieki arī importē Itālijas vīnus. Manu uzmanību piesaistīja Poderi Moretti Barbera d'Alba Superiore Montevada DOC 2004. Iespējams, viens no vistipiskākajiem Itālijas ziemeļos ražotajiem sarkanvīniem. Es to izvēlējos tieši Barbera dēļ, kas ir viena no visvairāk izplatītajām vīnogu šķirnēm Lombardijā un Pjemontā un visizplatītākā itāļu vīnogu šķirne ASV. Konkrētais vīns nācis no tradīcijām bagāta ražotāja pagrabiem, kurš strādā, maksimāli izmantojot bioloģiskās saimniekošanas metodes. Šis Barbera d'Alba man atgādināja pavasari. Aromātā viegls, maigs, it kā nedaudz gaisīgs vīns ar nelielu vaniļas toni. Garšā nedaudz nopietnāks. Spēcīgas, nedaudz saldenas ogas. Pēcgaršā maigas, noapaļotas miecvielas. Vīna baudītājus var iepriecināt tas, ka šis vīns ir sasniedzis gatavības augstāko pakāpi, kas ir reti sastopama parādība veikalu plauktos.