Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Akreditācijas process nav skaidrs

Izglītības ministra Roberta Ķīļa lēmums rosināt grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos par studiju virzienu akreditāciju, lai tās laikā varētu neizmantot Augstākās izglītības padomes (AIP) studiju programmu izvērtējuma rezultātus, ir neloģisks un var kavēt studiju virzienu akreditāciju - šādu viedokli Dienai pauda aptaujātie augstāko izglītības iestāžu rektori.

Šobrīd MK noteikumi nosaka, ka augstākās izglītības studiju programmas un to virzienus apstiprina, pamatojoties uz šī projekta rezultātiem, bet ministrs rosina vārdu «pamatojoties» mainīt uz «ņemt vērā», lai akreditācijas process nebūtu pilnībā atkarīgs no AIP programmu izvērtējuma. Ministra padomnieks komunikācijas jautājumos Reinis Tukišs Dienai norādīja, ka grozījumu nepieciešamība ir rūpīgi jāizvērtē, tāpēc šo jautājumu šodien vērtēs valdības sēdē. Viņš arī pastāstīja, ka grozījumu nepieciešamību ietekmēs tas, cik nozīmīgas problēmas tiks atklātas dienesta pārbaudes laikā AIP izvērtējumā, kā arī Vācijas Augstākās izglītības akreditācijas aģentūras ASIIN atzinums par sagatavotajiem ekspertu ziņojumiem un to atbilstību starptautiskām vadlīnijām.

Rīgas Tehniskās universitātes rektors Leonīds Ribickis Dienai atklāja, ka šobrīd ir aktīvi jāstrādā, lai tiktu pildīti līdz šim pieņemtie lēmumi un akreditācijas process notiktu laikus, nevis jāveic grozījumi noteikumos. Tāpat arī Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš pastāstīja, ka AIP studiju programmu izvērtēšanas projekta rezultātiem ir daudz trūkumu - gan metodiska, gan tehniska rakstura, taču studiju virzienu izvērtējumam jānotiek noteiktos termiņos, lai netraucētu programmu realizāciju. Līdzīgi arī Latvijas Kultūras akadēmijas rektors Jānis Siliņš Dienai atzina, ka neredz loģisku izskaidrojumu šādiem grozījumiem. Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rektors Jānis Gardovskis norādīja, ka šā projekta ietvaros 91% no RSU studiju programmām tika novērtētas ar A līmeni, tāpēc RSU ir ieinteresēta, lai tiktu izmantots pašreiz veiktais studiju programmu vērtējums.

Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis Dienai atzina, ka šobrīd augstākās izglītības sistēmā saistībā ar akreditācijas procesu ir sākušās pilnīgas jukas, jo joprojām nav skaidrības, kā notiks akreditācijas process, vai studiju virzienu akreditācija notiks laikus un no tā necietīs studenti, kā arī šobrīd ir vairākas citas tehniskas problēmas, kuras A. Barševskis aicina augstskolu prorektoriem kopā ar ministriju risināt.

Diena jau vēstīja, ka AIP augstākās izglītības studiju programmu izvērtējums nav kvalitatīvs, jo nozīmīgi pārkāpumi konstatēti visos projekta posmos, tāpēc R. Ķīlis kā visticamāko variantu norādīja daļēju projekta rezultātu izmantošanu akreditācijas procesā. Tomēr, lai izmantotu šo variantu, nepieciešami jau minētie grozījumi MK noteikumos. Savukārt AIP priekšsēdētājs Jānis Vētra Dienai iepriekš minēja, ka vislabākais risinājums būtu ekspertu vērtējumus ņemt tādus, kādi tie ir, un stingri palika pie pārliecības, ka AIP projekta rezultāti ir ticami un līdz ar to izmantojami studiju programmu un studiju virzienu akreditācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?