Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ar Dieva roku sniegta palīdzība

Rebeka 30. decembrī svinēja pirmo dzimšanas dienu, un nekas neliecināja par slimnīcās pavadītajiem mēnešiem un pārdzīvoto aknu transplantācijas operāciju. Daļu aknu viņai ziedoja tētis Edgars Aleksis, par operāciju un ārstēšanu Vācijā un Latvijā samaksāja valsts, bet māmiņas un tēta ceļa un uzturēšanās izdevumus sedza Bērnu slimnīcas fonds.

Pēc Rebekas mammas Egijas Platās vārdiem, tā ir prātam neaptverama summa un ar Dieva roku sniegta palīdzība. Tāpēc laikraksts Diena labdarības akcijā Saulainas dienas šogad aicina ziedot Bērnu slimnīcas fonda ārkārtas gadījumu programmai, lai būtu nauda situācijās, kad tā gluži tāpat kā Rebekai nepieciešama steidzami.

Kad svarīga katra minūte

Bērnu slimnīcas fonda ārkārtas gadījumu programma tika izveidota 2008. gadā, kad slimnīcā smagā stāvoklī nokļuva Artūrs Zeminskis. Viņa dzīvību varēja glābt tikai steidzama aknu transplantācijas operācija Vācijā. 15 minūšu laikā, kamēr TV rādīja sižetu par zēnu, slimnīcas fonda kontā tika ieskaitīti 5000 latu, nākamajās dienās cilvēki saziedoja 40 000 latu. Zēnu neizdevās glābt, taču no ziedotās naudas fonds izveidoja programmu, lai tā ātri būtu pieejama situācijās, kad bērna dzīvībai svarīga katra minūte.

Par programmas lietderību pārliecinājāmies pagājušajā rudenī, kad mazā Airita no Smiltenes saindējās ar mušmirēm un viņai bija nepieciešama aknu transplantācijas operācija Hamburgā. «Par Katastrofu medicīna centra, operācijas un ārstēšanas izdevumiem maksāja valsts, taču tā nesedza mammas un tēta ceļa un uzturēšanās izdevumus valstī,» paskaidro Bērnu slimnīcas fonda administratore Baiba Sprice.

Neatsverama palīdzība

Arī mazajai Rebekai žultsceļu atrēzijas un aknu cirozes dēļ bija nepieciešama cita akna. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas virsārste gastroenteroloģijā Ieva Eglīte bija vienojusies ar vācu kolēģiem, ka meitenīti operēs Hamburgā Pediatriskās aknu transplantācijas centrā. Bija skaidrs, ka Latvijas valsts segs operācijas izmaksas, taču ne ceļa un uzturēšanās izdevumus mammai un iespējamam donoram. Bērnu slimnīcas fonds bez iebildumiem piekrita palīdzēt Rebekas ģimenei. «Kamēr meitiņa bija slimnīcā, nakšņojām Vecāku mājā, kur diennaktī bija jāmaksā 20 eiro. Vācijā bijām no jūnija vidus līdz oktobra beigām, uzturēšanās izdevumi bija sasnieguši summu, ko nespējām segt. To izdarīja Bērnu slimnīcas fonds,» ar pateicību stāsta mamma Egija. Vienreiz gadā bērniem, kuriem izdarīta aknu transplantācijas operācija, ir jāatgriežas slimnīcā uz veselības pārbaudi. Arī šādos gadījumos vecākiem finansiāli palīdz fonds.

Gastroenteroloģe I. Eglīte no pieredzes zina - dažkārt vecākiem nav vairāk par trim latiem makā, tāpēc ļoti svarīga fonda nauda ir ne tikai ceļam un Vecāku mājai, bet arī steidzamai bērna pases noformēšanai, uzturam, vitamīniem vai medikamentiem, kuru nav valsts kompensējamo zāļu sarakstā. Ir bijušas reizes, kad pie ārzemju kolēģiem jāved pacients un viņam līdzi dodas ārsts, arī šādos gadījumos palīdz fonds. «Šī palīdzība ir neatsverama,» uzsver I. Eglīte. Par ārkārtas gadījumu programmas naudu aizvadītajos gados ir bijusi iespēja palīdzēt 25 bērniem un viņu tuviniekiem.

Glāba pārtikas paciņas

Gadu vecais Artūrs atkal ir slimnīcā. Viņš dzimis aizpagājušā gada 2. decembrī, un ārsti uzreiz atklāja, ka viņa barības vads ir pieaudzis pie trahejas. Jau nākamajā dienā tika izdarīta operācija, kurā barības vadu atdalīja no trahejas, un savas dzīves pirmos mēnešus zēns dzīvoja slimnīcā. Sākumā ēda piena maisījumus, taču drīz atklājās, ka zēnam ir govs piena olbaltumvielu nepanesamība. Ārste ieteica aminoskābju maisījumu Neocate, un četru dienu laikā Artūrs atveseļojās tā, ka nekas neliecināja par barības sistēmas sarežģījumiem vai alerģiju. Taču viena Neocate paciņa, ar ko pietiek divām dienām, maksā 38 latus. «Ārste mums ieteica aiziet uz Bērnu slimnīcas fondu, un mums patiesi neatteica. Trīs mēnešus ēdām Neocate, un nebija nekādu problēmu,» stāsta Artūra māmiņa, vienlaikus barodama raudulīgo zēnu ar kartupeļu biezputru. Par īpašo uzturu Artūram fonds samaksāja 1074 latus, ko viņa mamma un tētis nespētu atļauties.

Diemžēl tagad zēna elpa ir smaga un burbuļojoša. Bērnu slimību klīnikas virsārste Ineta Grantiņa pieļauj, ka zēnam ir bronhiālā astma, taču vienlaikus izmeklē, vai barības vadā pēc operācijas šuvju vietā nav izveidojies mazs caurumiņš, kura dēļ barība nokļūst elpceļos un veidojas iekaisums.

Fonds palīdz ļoti daudzveidīgi. Bieži vien mazajiem sirdsslimniekiem nepieciešami papildu izmeklējumi ārpus Latvijas, par kuriem valsts nemaksā, to izdara fonds. Steidzamības gadījumos tas sedz arī kurjerpasta izdevumus un telefonrēķinus, kad bērns, ārstējoties svešumā, ļoti gribēja dzirdēt tēta vai omītes balsi. Ikvienā šajā gadījumā fonda sniegtā palīdzība ir nenovērtējama, un fonda ļaudis zina - tā ir iespējama, tikai pateicoties ziedotajai naudai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ziedo Bērnu slimnīcas fonda ārkārtas gadījumu programmai!
Iemetot naudu ziedojumu kastītēs, kas no 6. janvāra līdz 13. februārim būs visos Rimi un Supernetto veikalos pie kases.
Pārskaitot naudu labdarības portālā ziedot.lv.
Ieskaitot naudu kontā: Bērnu slimnīcas fonds, reģ. nr. 40008057120
Swedbank LV11HABA0551008591497
SEB banka LV84UNLA0050012160326
Norāde Saulainas dienas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?