Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ar dūri aizstāvēt zvaigznes

«Kauslis» ir neoficiāla spēlētāju loma hokejā. Tā pienākums ir atbildēt uz pretinieku komandas «netīro» un rupjo spēli. Nepieciešamība pēc tādiem radās, lai aizstāvētu komandas zvaigznes, kuras pretinieki centās ierobežot vai iebiedēt ar spēka spēli, sevišķi play-off mačos. Īpaši asi kaušļiem jāatbild par uzbrukumiem savas komandas vārtsargam un zvaigznēm. Ne vienmēr tā dēvētajiem kaušļiem jāatbild ar kaušanos, reizēm tiek lietots spēka paņēmiens pret pretinieku «uzvilkušos» spēlētāju. Citreiz kautiņi tiek iniciēti, lai panāktu spēli nevienādos sastāvos, kas var lauzt spēles gaitu.

Visbiežāk kaušļi ir ceturtās maiņas malējie uzbrucēji ar zemu rezultativitāti, mazu spēles laiku un zemu atalgojumu, taču ir arī kaušļi, kas ir talantīgi arī hokeja spēlē, piemēram, Džeroms Iginla un Kriss Saimons. 1977./1978. gada sezonā Terijs O'Railijs guva 90 rezultativitātes punktu 77 spēlēs, kas ir visu laiku augstākais rādītājs NHL «tīram» kauslim. Kanādietis Klārks Žiljē ir viens no visu laiku labākajiem hokeja kaušļiem NHL, bet reti kāvās, jo pretinieki nelabprāt iesaistījās konfliktā ar viņu. Žiljē tiek uzskatīts par paraugu hokeja kauslim, kurš savas funkcijas veica ar vārdu vien, viņu respektēja.

Pēc NHL lokauta 2004. gadā veica labojumus spēles noteikumos, kas mazināja netīru spēli un atraisīja rokas tehniskākiem hokejistiem. Kaušļu skaits un loma komandās mazinājās. Pirmslokauta sezonā kautiņi bija 41,14% NHL spēļu, bet pēc lokauta - 33% spēļu.

2011. gada vasarā mira trīs hokeja kaušļi, kas izraisīja hokeja sabiedrības diskusijas par to, ka kaušanās hokejā jāsamazina.

Prohockey-fans.net hokeja kaušļu topa veidotāji savu viedokli balstīja ne tik daudz uz spēlētāju soda minūtēm un kautiņu biežumu, bet gan uz viņu nopelniem hokeja kaušļu kultūras izveidē/pilnveidošanā. Hokeja leģenda Gordijs Hovs vairākumam līdzjutēju atmiņās paliks kā viens no visu laiku lieliskākajiem hokejistiem, taču viņa loma kautiņu kultūrā ir nepārvērtējama - vārti, rezultatīva piespēle un kautiņš viena mača laikā uz mūžiem paliks kā «Gordija Hova hat-trick». Reti kurš zina, ka Hova debijas sezonā NHL viņš kāvās biežāk, nekā meta ripas vārtos. 1946. gadā Hova treneris Red Wings Džeks Adamss teica Gordijam: «Es zinu, ka tu proti kauties. Vai tu man vari beidzot parādīt, ka proti arī spēlēt hokeju?»

Deivs Semenko topā iekļuva kā personīgais Veina Grecka miesassargs. Semenko ir iedibinājis kaušanās stratēģiju - pārvilkt pretiniekam kreklu pār galvu un tad sist. Pats Muhameds Alī ir boksējies ar Semenko triju raundu «draudzības mačā», un nemaz tik viegli nesenajam pasaules smagsvaru čempionam negāja. Bobs Probērs un Deivs Šulcs ir vieni no slavenās Filadelfijas Flyers kaušļu ēras komandas, bet Frenks Bītons topā iekļuva ar visu laiku asiņainākā hokeja kautiņa iniciēšanu. 1977. gadā Pateicības dienā viņš Bulls kreklā aizsāka kautiņu, kas ilga vairāk nekā stundu. Sinsinati laikraksta Equirer korespondents par asiņaino skatu rakstīja: «Tas bija, kā vērot vācu armijas iebrukumu Polijā… Visur, kur vien skatījās, bija īsta asinspirts. Un, kur vien paskatījās, bija Frenks Bītons.»

Pieminēšanas vērts ir arī Džons Fergusons, kurš slavens ar divroku sitienu, un pirmais Vankūveras kapteinis Orlands Kurtenbahs, kurš hokeja kautiņos ieviesa āķa sitienus no apakšas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kaušļu tops*

Taigers Viljamss
Bobs Probērs
Deivs Semenko
Deivs Šulcs
Džouijs Kocurs
Terijs O'Railijs
Klārks Žiljē
Gordijs Hovs
Stjū Grimsons
Frenks Bītons
* NHL vēsturē
prohockey-fans.net versijā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?