Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ar pilnu miskastes maisu rokās

Uzburiet gara acīm pelēko piecstāvu māju Vecrīgā, Kaļķu un Kungu ielas stūrī. Garš korpuss gar vienu un otru ielu. Pirmajā stāvā ir komercplatības, taču augšējos stāvos mīt rīdzinieki. Un tagad uzminiet, cik šīs mājas pagalmā ir konteineru, kuros iedzīvotāji var izmest atkritumus. Tieši viens. Pārējie pieder firmām un ir aizslēgti.

Rezultāts - pagalma stūros mētājas visādas drazas. Iegājām šajā pagalmā vakar pusdienlaikā, kad konteiners jau bija gandrīz pilns. «Gadās, ka pat mazu maisiņu nav kur likt,» sūrojas sociālā aprūpētāja, kura pie klientes šurp nāk trīs reizes nedēļā. Savukārt kāds vīrs stāsta, ka agrāk bijušas piecas tvertnes, tagad vienīgā visbiežāk esot ar kaudzi. Rakstījuši, sūdzējušies, bet nekā.

Otra situācija. Ķengarags. Vairāku daudzdzīvokļu māju vidū konteineru laukums, kur trīs dažādi apsaimniekotāji noslēguši līgumu ar trim dažādām firmām. Šeit vairs nav šķirošanai domāto konteineru, un, lai kā es vēlētos papīru likt pa labi un stiklu pa kreisi, to nu jau kādu laiciņu nevaru izdarīt. Un neviens nespēj pārbaudīt, vai es savu maisiņu izmetu tās firmas konteinerā, ar kuru līgums ir tieši manai mājai.

Rīgas dome (RD) sola, ka pēc trim gadiem viss būšot kārtībā. Vakar paziņots, ka pēc ilgstošām cīņām ir izstrādāti jauni saistošie noteikumi. No 2014. gada līgumus apsaimniekotāji slēgs ar pašvaldības operatoru, kas, visticamāk, būs cieši saistīts ar Getliņi Eko, un šis operators noteiks, kurš uzņēmums kurā Rīgas daļā vāks atkritumus. RD Mājokļu un vides departamenta pārstāvis Askolds Kļaviņš uzskata, ka beidzot Rīgā iestāsies kārtība. Tikšot uzskaitīts katrs konteiners, atkritumu savācējiem jāaprīko mašīnas ar modernām tehnoloģijām. Tālāk seko jaukākais: Kļaviņš atzīst -ja namu apsaimniekotāji nevarēs vienoties par viena konteineru laukuma apsaimniekošanu, var gadīties, ka vienā pagalmā blakus būs pat trīs konteineru laukumi! Kā notiks uzskaite un kā tiks izslēgta iespēja no citām mājām aiznest atkritumus pie kaimiņiem, joprojām precīzi neviens nepasaka, tas esot jāatrisina mājas apsaimniekotājam. Tomēr domes ierēdņi apgalvo, ka katras mājas iedzīvotāji pilnīgi noteikti maksās tikai par saviem atkritumiem un arī uz mežiem drazas neviens vairs nevedīšot. Ne līdz 2014. gadam, ne pēc tam tarifs nepaaugstināšoties, sola Kļaviņš.

RD opozīcija gan biedē, ka jaunā kārtība nozīmē atkritumu nodokli, ka mašīnu aprīkošana ar svariem izmaksās vismaz 5 miljonus latu no pilsētas budžeta, bet jaunu atkritumu tvertņu iegāde - 6 līdz 12 miljonus latu, ko noteikti nākšoties segt rīdziniekiem no saviem makiem. Jauno projektu vēl apspriedīs un pieņems, taču rīdzinieki savos pagalmos uzlabojumus grib redzēt jau šogad. To viņiem neviens nesola.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?