Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Atlīdzība 5%. «Tā nevar rēķinā t»

Lai arī izskanējušas bažas, ka pēc Latvijas krājbankas maksātnespējas procesa tās realizētājs kļūs teju vai stāvus bagāts, pats maksātnespējas administratoru firmas KMPG Baltic nolīgtais pārstāvis Jānis Ozoliņš rakstiskā atbildē Dienai uzsver, ka publiskajā telpā par atlīdzībām valda maldīgs priekšstats. Viņa pozīciju aizstāv arī advokāts Aldis Gobzems, savukārt Krājbankas kreditori par atlīdzības apmēru ir dalītās domās, galvenais - lai viņi atgūtu naudu.

J. Ozoliņš, argumentējot sabiedrības maldus, norāda, ka atlīdzības apmērs netiek rēķināts no visiem bankas līdzekļiem. «Piemēram, nauda, kas atrodas bankas kasē un korespondējošajos kontos, kā arī nauda, kas iegūta no publiski kotēto vērtspapīru pārdošanas, netiek iekļauta atlīdzības bāzē,» raksta J. Ozoliņš, minot, ka administrators sedz arī visus izdevumus, tiesvedības utt. «Nekādā gadījumā nevar rēķināt 5% no visiem bankas līdzekļiem,» viņš pauž.

Diena jau rakstīja, ka pēc diviem neveiksmīgiem mēģinājumiem Krājbankas maksātnespējas procesa vadīšana uzticēta auditorkompānijai KPMG Baltic, kas izvēlējusies J. Ozoliņu. Līdzās dažādu grupu interesēm, piemēram, vai bankai ļaut bankrotēt vai to sanēt, kā arī, kā apmierināt kreditoru intereses un kā tajā pašā laikā saglabāt uzņēmumus, kas Krājbankā ņēmuši kredītus, uzplaiksnījusi arī diskusija, vai 5% atlīdzība administratoram nav tā kā par daudz.

Rīgas domes vadītājs Nils Ušakovs (Saskaņas centrs) paudis, ka, pēc domes aplēsēm, Krājbankas atgūto aktīvu kopsumma var sasniegt 500 miljonus latu, kas nozīmētu, ka administrators tiktu pie 25 miljoniem latu. «Tik ievērojama atlīdzība uzskatāma par Latvijas krājbankas līdzekļu nepamatotu izšķērdēšanu,» norādījis N. Ušakovs, piedāvājot veikt izmaiņas likumdošanā, pat ar atpakaļejošu datumu. Netieši viņa aicinājumam atbalstu izteicis arī premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība). Tiesa, kā norāda viņa pārstāvis Mārtiņš Panke - izmaiņas likumā tiks iniciētas, tomēr ar atpakaļejošu spēku tās piemērot būs sarežģīti. Pati Finanšu ministrija, kas var veicināt likuma izmaiņas, nesaka ne «jā», ne «nē», paužot pārliecību, ka nav problēmu vienoties arī par mazāku summu, to jau tagad paredzot likums, uzsver ministrijas pārstāve Agnese Beļkeviča.

Advokāts A. Gobzems norāda, ka 5% ir adekvāta summa. «Domāju, šeit parādās tāda kā skaudība, bet netiek ņemts vērā, ka administrators ir pakļauts milzīgam politiskam spiedienam. (..) Turklāt šai lietā joprojām ir daudz nezināmo - piemēram, vai tas būs bankrots vai sanācija un cik daudz līdzekļu galu galā izdosies atgūt.»

Uzņēmēja Santa Anča, kura arī ir nonākusi Krājbankas kreditora lomā, atlīdzības apmēru komentēt izvairās: «Mans lielākais uztraukums ir par to, ka ar katru dienu samazinās tā sajūta, ka es kaut ko atgūšu. Manuprāt, galvenais ir, lai administrators savu darbu padara pēc iespējas ātri un godīgi.»

«Šī komisijas maksa, protams, sanāk liela. Tomēr, no otras puses, no juridiskā viedokļa, likumdošanas izmaiņas ar atpakaļejošu datumu nav laba prakse,» savukārt uzskata Saeimas deputāts Ņikita Ņikiforovs, kuram arī līdzekļi iestrēguši šajā bankā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?