Latvijas Vīnziņu asociācijašogad savā stendā piedāvās degustēt pasaules dzirkstošos vīnus. Kā ceļvedi dzirkstošo vīnu daudzveidībā asociācija izvēlējusies spāņu cava, itāļu prosecco un lambrusco, franču cremant, vācu riesling, dzirkstošos vīnus no Jaunās pasaules. Visiem tiem dzirkstošajiem vīniem, ko ikviens no jums varēs degustēt Vīna festivālā, žurnāls Dienas Ēdieni rīkoja savu degustāciju. Tajā piedalījās Vīnziņu asociācijas prezidents, restorāna Vincents someljē Raimonds Tomsons, kā arī vīnziņi Einārs Lazdiņš un Ainārs Sedlenieks. Lūk, viņu vērtējums četriem vīniem.
Bez nosaukuma
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Klasisks, ļoti labs prosecco Netradicionāls lambr
Filipetti Prosecco Extra Dry, 11%, Veneto, Itālija. Prisma
veikalos, cena ap Ls 4, bet pārsvarā restorānu
piedāvājumā
Raimonds Tomsons: par itāļu
prosecco jāzina - ja uz pudeles norādīts extra
dry, vīns nebūs ļoti sauss, bet pussauss. Izteikti sausajiem
būs norāde brut. Savukārt spumante nozīmē, ka
vīns ir izteikti dzirkstošs, putas ir agresīvākas. Ja uz pudeles
rakstīts frizzante, tas nozīmē, ka vīns ir viegli
dzirkstošs.
Par konkrēto prosecco - pussauss, viegls,
dzirkstošs vīns ar cukurotu, nogatavojušos ābolu un citrusu
aromātu. Šā prosecco skābums ir augļains, tāpēc vīns
patiks tiem, kas negrib izteikti sausu dzirkstošo vīnu. Pēcgaršā
patīkams grauzdētu riekstu rūgtumiņš. Piemērots baudīšanai kopā ar
augļu salātiem.
Ainārs Sedlenieks: ļoti mazi
burbulīši. Aromātā saldums, garšā - augļi un ziedi. Nobeigums
sausāks, nekā aromāts sola. Priecē, ka vīns nav pārāk salds. Labs
vieglam vasaras desertam.
Einārs Lazdiņš:
smaržo pēc gataviem āboliem, bumbieriem, cidonijām. Aromāts solīja
daudz saldāku, bet šis ir ļoti labs, sauss vīns. Pēc stila -
klasisks prosecco, klasiskās putas, kas veidojas mutē.
Lielisks karstā dienā vai vasaras rītā pēc jautras
nakts.
Casali Pra Di Bosso Reggiano Lambrusco Secco
Frizzante, 11%, Emilia Romagna, Itālija. Sky veikalos, cena līdz Ls
5
Raimonds Tomsons: lambrusco ir gan
Itālijas dzirkstošā vīna nosaukums, gan vīnogu šķirne. Latvijas
pircējs lielākoties ir iepazinis saldu lambrusco, bet šī
ir iespēja iepazīt ļoti kvalitatīva sausā vīna paraugu jeb
secco. Tādu lambrusco, kādu dzer paši itālieši.
Frizzante - tātad viegli dzirkstošs. Pēcgaršā patīkami
tanīni. Baudāms kopā ar picām, pastu, vītinātu gaļu. Manuprāt,
ikdienas lambrusco baudītājam šis ir grūtāk saprotams, šim
vīnam ir vieta specializētajos vīna veikalos.
Ainārs
Sedlenieks: aromātā un garšā izteiktas tumšās ogas:
mellenes, kazenes. Vīns ir labi sabalansēts.
Einārs
Lazdiņš: krāsa ir jauna, agresīvi sarkana. Aromāts
daudzsološs - gatavi ķirši. Garšā maz dzirkstošs, un tas ir labi,
jo no sarkanajām ogām gatavots, spēcīgi dzirkstošs vīns ir
nebaudāms. Aromāts man patīk labāk nekā garšas nobeigums.
Interesants, bet vidējais patērētājs meklēs tradicionālu
lambrusco. Jādzer labi atdzesēts.
Codornᅢᆳu Cava
Clasico Brut, Penedᅢᄄs, Spānija. Maxima XXX, cena ap Ls
7,50
Raimonds Tomsons: cava ir spāņu
atbilde šampanietim. Vīns tiek ražots pēc Šampaņas metodes, bet no
Katalonijas autentiskajām vīnogām. Par konkrēto vīnu - pirmajā
aromātā dūmakaina nianse, metālisks piesitiens. Jūtama arī
grauzdēto riekstu nianse, bet garšā augļi tomēr vijas cauri.
Ainārs Sedlenieks: esmu kavas fans. Vīns ir
smagnējāks, pilnmiesīgāks un par kripatu saldāks nekā šampanietis,
un tas man patīk. Šajā sākumā aromātā bija jūtama vaniļa, kad tā
noskrēja, parādījās metāliska nianse. Skābes līmenis mazāks nekā
iepriekšējam vīnam.
Einārs Lazdiņš: kataloniešu
lepnums. Dzērienā izpaužas dienvidnieku temperaments. Grūti
salīdzināt ar Šampaņas eleganci un vieglumu. Konkrētais vīns būs
lielisks savienojumā ar jūras veltēm, balto gaļu. Garšā viegls,
sauss, ar metālisku pieskaņu. Ir savs kaifs tādu dzert, bet šis nav
mans vīns. Ir jābūt lielam cava fanam, lai to izvēlētos
šampanieša vietā.
Fontanafredda Asti Dolce DOCG, Piemonte,
Itālija. Veikals Vīna pietura, cena ap Ls 11
Raimonds
Tomsons: Latvijā visi zina Martini Asti.
Martini ir zīmols, bet Asti ir vīna stila
nosaukums. Asti vīnus gatavo no muskata vīnogām. Tas ir
aromātisks, augļains, saldens, ļoti sievišķīgs vīns. Ne velti
Asti seja ir Klūnijs un Ģirts Ķesteris, nevis Skārleta
Johansone, piemēram. Aromātā un garšā jūt kaislības
(Passion) augli - līčiju. Ieteicams pie augļu plates,
viegliem augļu desertiem, ar saldējumu.
Ainārs
Sedlenieks: stils līdzīgs kā iepriekšējam, bet aromāts
niansētāks, izteiksmīgāks. Man patīk šāds stils - saldens, viegls.
Vienkāršai baudīšanai, vīns atpūtai. Ļoti labi uzbūvēts - garšas
nianses neiet katra uz savu pusi, bet ir sabalansētas. Martini
Asti salīdzinoši ir daudz brutālāks un
uzbāzīgāks.
Einārs Lazdiņš: muskats ir vīnoga,
kas arī pudelē garšo tāpat kā uz lauka. Konkrētais vīns ir ļoti
elegants. Saldens, bet nav pliekans. Nav masveida produkts.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!