Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Gaismas pili sola uzbūvēt līdz vasaras sākumam

Latvijas Nacionālās bibliotēkas jauno ēku jeb Gaismas pili būvnieki - Nacionālā būvkompāniju apvienība (NBA) - sola pabeigt šī gada maijā, bet «pilnībā funkcionējoša ēka ar pabeigtu infrastruktūru tiks nodota ekspluatācijā līdz 2014. gada sākumam,» Dienai izklāsta NBA pārstāve Ilga Sokolova. Pilnsabiedrību NBA veido trīs būvuzņēmēji - Re&Re, RBSSKALS un Skonto Būve.

Pastāv arī iecere, ka bibliotēka durvis vērs 2013. gada 1. septembrī, vēsta LETA. Jau šogad ieplānota bibliotēkas pārcelšanās no sešām patlaban izmantotajām ēkām uz Gaismas pili, un var cerēt, ka Gaismas pils būs pilnībā pabeigta un ērti pieejama apmeklētājiem 2014. gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsētas statusā.

«Šobrīd Gaismas pils uzbūvēta par 90% un kā pabeigšanas termiņš noteikts šī gada maijs, bet ēka ekspluatācijā tiks nodota līdz 2014. gada sākumam. Vairākos stāvos būvdarbi gandrīz pabeigti. Ēkas augšējos stāvos joprojām aktīvi tiek turpināti iekšdarbi. Vēl jāpaveic dažādi apdares darbi, to vidū koka sienas paneļu un piekārto griestu uzstādīšana. Daļu darbu ēkas iekšienē varēs pabeigt pēc infrastruktūras izveides,» situāciju raksturo I. Sokolova.

«Būvdarbi norit saskaņā ar darbu grafiku. NBA vienmēr iekļāvusies termiņos. Tas palīdzējis būt tur, kur esam šobrīd - līdz Gaismas pils pabeigšanai atlikuši tikai 10% būvdarbu,» apgalvo NBA padomes loceklis Ainārs Pauniņš.

«Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008. gada 15. maijā, bibliotēkas būvniecība varētu izmaksāt aptuveni 114,6 miljonus latu,» informē I. Sokolova.

Diena jau rakstīja, ka Gaismas pils būvniecību apēnojušas neveiksmes iepirkumu konkursā. Vispirms infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbu konkursā par uzvarētāju kļuva a/s LX Grupa, taču šo piedāvājumu vēlāk atzina par neatbilstošu konkursa nolikumam. Tad uz LNB jaunās ēkas infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbu veikšanu pretendēja kompānija Merks, bet tās aprēķinātās izmaksas tika atzītas par pārāk apjomīgām.

Šī gada sākumā pasūtītājs - Kultūras ministrija (KM) - sarunu procedūras rezultātā vienojās par būvdarbu veikšanu ar NBA. KM lēmumu gan kritizēja biedrības Sabiedrība par atklātību Delna direktors Kristaps Petermanis, kurš plašsaziņas līdzekļiem norādīja, ka sarunu procedūras variants par Gaismas pils infrastruktūras pirmās kārtas būvdarbu veicēja izraudzīšanu uzskatāms par «ļoti problemātisku».

Tūrisma eksperte Kitija Gitendorfa savukārt Dienai pauda viedokli, ka Gaismas pils kompleksā bija nepieciešams ietvert plašu konferenču zāli, lai Rīgā varētu attīstīties konferenču tūrisms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?