Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Gaismaspilī gaisma būs

Nilam Ušakovam vajadzētu piešķirt ārpuskārtas arhitekta diplomu, komentējot Rīgas mēra izteikumus par Gaismaspils līdzību ar lielveikalu Maxima, saka arhitekts Pēteris Bajārs. Trešdienas vakara LTV1 raidījumā 100. pants N. Ušakovs izteicās, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) celtne Mūkusalas ielā «izskatās kā tāda milzīga Maxima».

Lielveikalu tīkla Maxima pārstāvji viņa salīdzinājumu gan uztver kā komplimentu. Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende diskusijās ar pilsētas galvu par slavenā arhitekta Gunāra Birkerta projektēto LNB ēku neielaidīsies, tikai norāda, ka viedokļi par ēkas iekļaušanos pilsētvidē būtu jāizsaka arhitektiem.

N. Ušakovs, kurš iepriekš jau skarbi bija teicis, ka «iztērēt ap 130 miljoniem Nacionālās bibliotēkas jaunajai ēkai krīzes apstākļos ir stulbs projekts», arī ceturtdien sarunā ar Dienu no viedokļa atkāpties negrasījās, sakot, ka «ēka izskatās drausmīgi». «LNB ēka ir supersimbols par milzīgu naudu, kam būtu jāraisa sajūsma, bet rezultāts tāds nav,» uzskata galvaspilsētas mērs.

Īpašas izmaiņas LNB ēkas izskatā nav gaidāmas. Raksturojot Gaismaspils būvniecības stadiju, Nacionālās būvkompāniju apvienības (NBA) būvdarbu vadītājs Valdis Koks teic, ka LNB jaunās ēkas fasāde ir pabeigta, izņemot tās zonas, kur pašlaik vēl ir sastatnes. «Ja runājam par kopējo vizuālo tēlu, jārēķinās, ka ēkai nav pabeigts jumts un izbūvēts fasādes apgaismojums,» norāda V. Koks. Viņš atgādina, ka NBA veic būvdarbus saskaņā ar tehnisko projektu un atbilstoši būvprojekta autora G. Birkerta izvēlētajiem fasādes krāsu toņiem. Arī kultūras ministres Ž. Jaunzemes-Grendes preses sekretāre aģentūrai BNS stāstījusi, ka ārējā apdare ilgi saskaņota ar arhitektu un nav nekādu atkāpju no G. Birkerta vīzijām. «Iepriekš arī mediju pārstāvji jautāja - kā, bija taču solīts, ka tā būs caurspīdīga Gaismaspils? Nevienu brīdi neviens nav teicis, ka viss būs caurspīdīgs. Tas ir atkarībā no tā, kā spīd saule. Arhitekta pieredze ir absolūti nenoliedzama. Viens no meistarstiķiem ir dabūt ēkā iekšā gaismu,» BNS teikusi ministres preses sekretāre. Ar pašu arhitektu G. Birkertu Dienai sazināties neizdevās.

Rīgas pilsētas arhitekts Jānis Dripe iesaka salīdzinājumu ar Maxima lielveikalu rūpīgi pārdomāt. «Sākot no Rīgas mēra, beidzot ar jebkuru iedzīvotāju, ir jāsaprot, ka bibliotēka pilsētai ir milzīgs kultūras ieguvums. Tas, ka šis veidols ir pārstaigājis vadošos pasaules arhitektūras žurnālus, liecina, ka ar ēku viss ir kārtībā,» atgādina J. Dripe. Viņš aicina valsti un pilsētu no neauglīgas konfrontācijas pievērsties auglīgai sadarbībai un norāda: «No pilsētplānošanas viedokļa ir jāņem vērā, ka LNB būs jaunais Pārdaugavas kultūras centrs kopā ar projekta stadijā esošo Latvijas Universitātes Dabas zinību centru, arī Rīgas dome savus birojus plānojusi izvietot tieši tur.»

Arhitekts P. Bajārs norāda, ka N. Ušakovs par LNB ēku spriež ārpus savas kompetences: «Nākamreiz Rīgas mērs varētu izteikties par ķirurgiem, kā labāk veikt operācijas.» Taču pats atzīst, ka neesot Gaismaspils projekta fans, jo šis projekts ir jau novecojis. «Ja palaidām garām izdevību ēku uzcelt astoņdesmitajos, kad arī projekts tapa, vajadzēja izsludināt jaunu konkursu - ja Birkerta risinājums būtu bijis pats ģeniālākais, nekas tam netraucētu uzvarēt arī no jauna,» spriež P. Bajārs. Viņš uzskata, ka ēka esot pārāk pelēcīga: «Piedāvātajā modelī stikli bija patīkami zaļāki, pelēkās krāsas Rīgā ir pietiekami.»

SIA Maxima Latvija pārstāve Viktorija Orlova N. Ušakova izteikumus komentē kā komplimentārus: «Tas, ka Rīgas mērs mūsu veikalu arhitektoniskos risinājumus ir pielīdzinājis pasaulē pazīstamā arhitekta G. Birkerta projektam, protams, ir augsts novērtējums un patīkams pārsteigums.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?