Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ieaugšana muzejā nenozīmē vienmuļību

«Man nonākšana muzejā bija liktenīga,» smaida Daina Auziņa (32), kas astoņus gadus Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) bijusi izglītības programmu un izstāžu kuratore, bet šogad kļuvusi arī par tēlniecības un objektu kolekcijas glabātāju. Lai gan jauno mākslas zinātnieku, kas ik gadu absolvē Latvijas Mākslas akadēmiju, nav daudz, nevarētu teikt, ka visiem pietiek ko darīt muzejos.

Taču aktīvākie sev vietu atrod - arī žurnālistikā, mākslas kritikā, projektos Laikmetīgās mākslas centrā, Daina stāsta. Pati par savu muzejnieces darbu viņa kā viena no pirmajiem šogad saņēmusi Latvijas Muzeju biedrības jaunizveidoto balvu Muzeju zelta puteklis kategorijā Zelta speciālists.

Uz Spāniju neaizbrauca

«Tas noteikti ir patīkami un sirsnīgi - tikt izceltam no kolēģu puses -, bet par lielu atskaites punktu es to nesauktu. Man šķiet, visi, kas patlaban Latvijas muzejos darbojas, ir «zelta darbinieki», jo tas viss lielā mērā balstās uz entuziasmu,» Daina komentē iegūto balvu, tomēr priecājas, ka šī jaunā iniciatīva pievērš uzmanību kultūrai un ievieš tradīciju novērtēt vienam otra darbu - tā Latvijas muzeju vidē līdz šim trūcis. Toties tie arvien vairāk atvēzējas, lai kļūtu progresīvāki, atjaunotu ekspozīcijas, pārbūvētu ēkas. To veicina gan iespēja piesaistīt Eiropas naudu, gan jaunu speciālistu ienākšana. «Labs piemērs ir Kino muzejs, kas cenšas latiņu turēt ļoti augstu, aktīvs ir Rakstniecības muzejs, tikko arī Vēstures muzejā bija atraktīva izstāde par padomju dizainu,» Daina uzskaita.

Viņa muzejā «ieaugusi» visai neplānoti, lai gan arī tēvs strādājis LNMM. Vidusskolā Daina loloja ieceri studēt tēlniecību Mākslas akadēmijā. «Taču tad sapratu, ka man interese par to ir, vairāk pateicoties mākslas grāmatām nekā praktiskai veidošanai,» viņa atklāj, kāpēc tomēr iestājās mākslas zinātniekos. Studiju laikā Daina sāka vasarās braukāt uz Spāniju un apsvēra domu par dzīvošanu un studijām šajā zemē. Domājot, ar ko tur nodarboties, viņa mērķēja uz gida amatu. «Uzzināju, ka LNMM ir brīva vieta Komunikāciju nodaļā, kur viens no pienākumiem ir grupu vadīšana, - izdomāju, ka tas būtu labs treniņš, lai pēc tam ko līdzīgu darītu Andalūzijā. Bet plāni mainījās, uz Spāniju nepārcēlos, paliku muzejā.»

Mācības inficētajiem

Sākusi ar grupu vadīšanu un apjautusi, kādas iespējas sniedz plašā LNMM saimniecība, kas, lielajiem mākslas muzejiem apvienojoties, kļuvusi vēl plašāka, Daina sāka veidot un vadīt izglītības programmas pieaugušajiem. Muzejs jau pirms tam bija sācis rosīties ap izglītības projektiem, taču, kad tos pārņēma Daina, tie tika izveidoti apjomīgāki un ar konkrētākiem rāmjiem. Populārā Mākslas stilu un virzienu skola izauga līdz 17 lekciju ciklam. No tās savukārt, vadoties pēc apmeklētāju vēlmēm uzzināt ko vairāk arī par Latvijas mākslu, Daina ar kolēģiem attīstīja programmu Mākslas klasika LV, kurā bez lekcijām bija arī praktiskās nodarbības ar mājasdarbiem, mākslas darbu analīzi. «Lai cilvēki apgūtu arī prasmi runāt par mākslu, pateikt, kāpēc viņiem kas patīk vai nepatīk. Mūsu auditorija ir tie, kas iet uz izstādēm un ar mākslu jau ir inficējušies. Zinot, cik grūti latviešu cilvēki atbrīvojas, lai runātu par augstām tēmām, gribēju viņus šajā ziņā nedaudz atvērt,» Daina stāsta. Vienā grupā gan izteikšanās buksē, citā izteikties vēlas visi.

Par vēl vienu stabilu tradīciju kļuvusi programma Sarunas muzejā, kas ik svētdienu plkst. 15 kādā aktuālā izstādē jebkurā LNMM struktūrvienībā (galvenajā ēkā K. Valdemāra ielā, Arsenālā, R. Sutas un A. Beļcovas muzejā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, mākslas muzejā Rīgas birža) pulcē tos, kas grib sekot izstāžu dzīvei.

Saraksts ar darbiem

LNMM ir liels, izstāžu aprite - dinamiska, taču darbinieku kolektīvs nav uzpūsts, tāpēc visi dara daudzus darbus, Daina stāsta. Arī pati ir izstāžu kuratore. Ugunskristību gan nav bijis, jo ar māksliniekiem palaimējies atrast kopīgu valodu, arī muzejs kā «lielā mamma» sekojis līdzi, lai veidotos dialogs. Ļoti saistoša likusies izstāde par 1970. gada valsts pasūtījuma darbiem, bet svaigākais veikums ir Kārļa Vītola personālizstāde Sāga: Botokss.

Problēma un mīnuss kuratora darbā ir tikai viens - sarežģītā naudas piesaistīšanas procedūra, jo Latvijas muzejos nav izstāžu budžeta, bet mecenātisms nav attīstīts, Daina atzīst. Taču plusu esot vairāk. Konceptuālās izstādēs var nodarboties ar pētniecību un radoši interpretēt izpētīto, personālizstādēs - iepazīt konkrētu mākslinieku. Dainai dzīvi interesantu dara arī jaunie pienākumi - viņai kā muzeja tēlniecības un objektu kolekcijas glabātājai nu detaļās jāapgūst tās 1700 eksponātu. «Esmu atgriezusies pie savas mīlestības pret tēlniecību. Kad man šo amatu piedāvāja, apsēdos un uzrakstīju sarakstu ar darbiem, ko es varētu paveikt. Nu tas kļūst arvien garāks. Vienmuļība nedraud.» Tā kā LNMM galvenā ēka drīzumā gaida rekonstrukciju, nopietns uzdevums būs arī pārvietot no tās visus tēlniecības priekšmetus. Paralēli Daina iesaistījusies arī vairākos ilgtermiņa projektos. Viens no iespaidīgākajiem briest uz 2014. gadu, kad Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pārstāvēšanai mobilizējas teju visas pilsētas kultūras iestādes, - tā būs trīsdaļīga izstāde Arsenālā, veltīta 1914. gadam jeb Pirmajam pasaules karam vēsturē un mākslā.

Vai atliek laiks arī kam citam? «Man mākslas vēsture, izstāžu dzīve ir reizē darbs un hobijs, arī daļa draugu saistīti ar mākslas vidi. Taču eju arī uz koncertiem, teātri, vasarās braucu ar riteni un baudu dabu,» Daina atbild.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Hierarhija

LNMM direktore

direktores vietniece krājuma darbā

Latvijas vizuālās mākslas departamenta vadītāja, kā arī krājuma darba vadītāja

tēlniecības un objektu kolekcijas glabātāja Daina Auziņa

Karjeras kāpnes

Kopš 2011
tēlniecības un objektu kolekcijas glabātāja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Latvijas vizuālās mākslas departamentā
2003-2011
izglītības programmu un izstāžu kuratore Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?