Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Investīcija ir ieguldījums visas valsts nākotnē

«Parasti, kad runājam par investīcijām, prātā nāk statistika, skaitļi un dažādi citi rādītāji, bet šis pasākums ir par cilvēkiem, kas stāv aiz statistikas un «cipariem»,» pasākuma Gada investors svinīgajā ceremonijā, kurā tika godināti pagājušā gada veiksmīgākie investori un perspektīvākie investīciju projekti, sacīja līdzšinējā ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola.

«Ko nozīmē investēt? Droši vien katram būtu sava atbilde. Pie tā - acīm redzamā-, ka investēt nozīmē ieguldīt naudu, kapitālu un prātu, man gribētos piebilst vēl to, ka investēt nozīmē ieguldīt sirdi un drosmi. Tās investīcijas, kas tiek izdarītas, ieguldot sirdi, ir ar lielāku atdevi un lielāku nozīmīgumu gan pašiem iesaistītajiem, gan sabiedrībai, gan valstij. Arī bez drosmes neiztikt. Ne jau tāpēc, ka mēs akli, bez prāta mestos jaunās iecerēs, nē. Drosme ir vajadzīga, lai uzņemtos atbildību,» uzsvēra pasākuma Gada investors apbalvošanas ceremonijas vadītājs bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Pasākums Gada investors, kas noritēja aizvadītajā nedēļā, tika organizēts pirmo reizi. Piecās nominācijās - Gada investīcija, Gada pārdošana, Gada finanšu konsultants, Gada juridiskais konsultants un Gada nozares atbalstītājs - tika noteikti uzvarētāji juridisko personu investīciju sektorā.

«Kad iestāda olīvkoku, pirmo ražu tas dod tikai pēc daudziem gadu desmitiem. Tie cilvēki, kas sāk investēt, investē nevis sevī, nevis bērnos, bet mazbērnos, jo raža tiek mazbērniem. Investoriem pienākas liels gods un cieņa, un es vēlos aicināt: investējiet tajos projektos, kas tiek jūsu mazbērniem, - jo tas nozīmē, ka šie projekti ir ļoti ilgtspējīgi, un tas nozīmē, ka Latvija noteikti kļūs daudz stiprāka. Ir būtiski, ka mēs investējam savā nacionālajā kapitālā, jo valsts ir stipra tikai tad, ja valstī veidojas spēcīga uzņēmējdarbība, ja veidojas darbvietas. Attīstoties uzņēmējdarbībai, valsts kļūs aizvien stiprāka. Šajā projektā Gada investors vēl nav balvas par mūža ieguldījumu, un tas nozīmē, ka visiem vēl ir uz ko tiekties. Investējiet, jo tas veicinās mūsu valsts attīstību,» sacīja SIA Izdevniecība Dienas mediji valdes priekšsēdētājs Edgars Kots, pasniedzot balvu nominācijā Gada finanšu konsultants, ko saņēma Porta Finance. Balva tika piešķirta par ļoti profesionāli vadītu darījumu saistībā ar Mogo 23 miljonu eiro mezanīna finansējuma piesaistes darījumu.

Savukārt privāto investīciju sektorā balvas tika piešķirtas trīs nominācijās - Uzlecošā zvaigzne (investīcijai ar perspektīvāko nākotnes prognozi), Zelta zvaigzne (investīcijai ar vislielāko atdevi) un Zaļā zvaigzne (investīcijai ar pozitīvāko ietekmi uz vidi).

«Kad investors meklē, kur ieguldīt savus sūri grūti nopelnītos līdzekļus, tad meklē perspektīvu,» norādīja D. Reizniece-Ozola, pasniedzot balvu nominācijā Uzlecošā zvaigzne, ko saņēma darba devēju un meklētāju satikšanās platforma Jobbatical.com un tās investors Jānis Rancāns.

Pasākumu Gada investors organizēja Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācija (LVCA) un Latvijas Biznesa eņģeļu tīkls (LatBAN) sadarbībā ar laikrakstu Diena un Attīstības finanšu institūciju Altum. Finansiālu atbalstu projektam sniegusi SEB banka. LVCA un LatBAN kopīgais mērķis ir veicināt investīciju nozares attīstību Latvijā.

«Ir svarīgi, lai par investoriem kļūtu tieši vietējie uzņēmēji, jo bieži vien jaunais uzņēmums attīstās tur, kur ir tā investors, attiecīgi arī nodokļi tiek maksāti tajā valstī,» izklāstīja LatBAN valdes loceklis Juris Birznieks un uzsvēra, ka «Start-up videi Latvijā ir labs potenciāls un mums ir svarīgi noturēt šos veiksmīgos projektus tepat un piedzīvot to atdevi ekonomikai ilgtermiņā».

Savukārt LVCA valdes priekšsēdētājs Edgars Pīgoznis mudināja ņemt vērā, ka «investīciju balvas šogad ir apliecinājums Latvijas uzņēmēju spējai radīt jaunu vērtību patiesi starptautiskā mērogā, apvienojot radošu ideju, biznesa aprēķinu un investoru kapitālu». E. Pīgoznis arī uzsvēra, ka «Latvijā ikvienam veiksmes stāstam ir izšķiroša nozīme, jo tas iedrošina citus pievērsties uzņēmējdarbībai un ieguldīt Latvijā veidotu straujas izaugsmes uzņēmumu kapitālā, kur investīciju atdeve var būt augstāka par ierastiem un plaši pieejamiem investīciju produktiem».

Savukārt SEB bankas valdes priekšsēdētāja, prezidente Ieva Tetere atgādināja, ka arī banka nereti ir investora lomā, jo, lai gan bieži izskan viedoklis, ka banka ir gatava finansiāli atbalstīt «tikai lielos uzņēmumus, tikai tos, kam apgrozījums ir vairāki simti miljoni eiro», tomēr tā nav, jo banka «finansē gan mazākus, gan lielākus uzņēmumus», un gadā no SEB bankas uzņēmumu atbalstam atvēlētās naudas «viena trešdaļa aiziet Latvijas mazajiem uzņēmumiem».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Uzvarētāji

Juridisko personu investīciju jomā
Nominācijā Gada investīcija (projekts - AirDog): AirDog, FlyCap, Imprimatur Capital un Expansion Capital
Nominācijā Gada pārdošana (projekts - Naco Technologies pārdošana): Capital Fund Management, ZGI Capital un Proks Capital
Nominācijā Gada juridiskais konsultants (projekti - Rīgas piensaimnieks, BITE, Citadele banka): COBALT
Nominācijā Gada finanšu konsultants (projekts - Mogo EUR23m mezanīna finansējuma piesaistes darījums): Porta Finance
Nozares atbalstītājs
Nominācijā Gada nozares atbalstītājs (projekts - nozares attīstības veicināšana): Altum
Privātpersonu investīciju jomā
Nominācijā Uzlecošā zvaigzne (projekts - Jobbatical): Jānis Rancāns
Nominācijā Zelta zvaigzne (projekts - Perfume Vending): Uldis Salzirnis
Nominācijā Zaļā zvaigzne (projekts - Genuine Wind): Armands Garkāns
Avoti: LVCA un LatBAN

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?