Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Jāizdara mājasdarbs, lai piešķirtu

Naudas sadalījums ir iedzinis ķīli sporta sabiedrībā. Vieniem par daudz, otriem par maz vai vispār nekā - joprojām nerimst diskusijas par Latvijas valsts mežu ziedojumiem sportā 2011. gadā. Visvairāk akmeņi tiek mesti basketbola dārziņā, kuram tika vairāk nekā citiem. VEF Rīga Padomes priekšsēdētājs Edgars Jaunups izklāstīja savu pozīciju.

Kādi ir argumenti, kāpēc divi privātie basketbola klubi VEF Rīga un BK Ventspils bija pelnījuši tik dāsnu atbalstu no Latvijas valsts mežiem?

Ja mēs vēlamies augstus sasniegumus, piemēram, spēlēt Eirolīgā, tad bez publiskās naudas to būs grūti izdarīt. Arī olimpisko spēļu griezumā ir savi apsvērumi. Ja mēs tiešām gribam olimpiskajās spēlēs būt pilntiesīga un liela nācija, tad bez sporta spēļu pārstāvju dalības to būs grūti panākt. Ļoti labs piemērs ir Latvijas dāmu izlases spēlēšana Pekinas 2008. gada olimpiskajās spēlēs, kad Latvijai bija pievērsta daudz lielāka uzmanība. 2006. gadā, kādam runājot, ka pēc pāris gadiem dāmu basketbols būs olimpiādē, viņš tiktu uztverts kā cilvēks, kuram galvā ir putni. Šādā griezumā jāskatās arī uz vīru basketbolu. Mērķiem jābūt augstiem.

Šķiet, ka vienas daļas sporta veidu pārstāvju galvenā neizpratne bija par to, kāpēc ar Latvijas Olimpiskās komitejas starpniecību vērienīgas summas nonākušas privāto klubu kontos?

Piekrītu, ka sistēma varbūt nebija izvēlēta tā pati labākā. Ilgus gadus ir pastāvējusi kārtība, pēc kuras vairākas organizācijas - gan sporta, gan kultūras un labdarības - iesniedza pieteikumus ziedojumu saņemšanai. Kādas simts organizācijas tad pa tiešo saņēma naudu. Diskusija vienmēr ir bijusi par to, cik Latvijas valsts meži ir kompetenti, lai katrā jomā izvērtētu konkrētās organizācijas devumu un nozīmi. Tāpēc Latvijas valsts meži sadarbībā ar Zemkopības ministriju pieņēma lēmumu ziedojumus piešķirt attiecīgo nozaru vadošajām organizācijām. Piemēram, pagājušā gada decembrī neviena cita kultūras organizācija, bet Kultūrkapitāla fonds saņēma vienu miljonu. Tāpēc arī sportā tika izvēlēta Latvijas Olimpiskā komiteja. Visticamāk, arī šis nav optimālais modelis, lai gan, manuprāt, tas ir solis uz priekšu.

Runa ir par naudas piešķiršanu privātajiem klubiem...

Jā, bet privātajiem klubiem vispirms bija jāizdara mājasdarbs, proti, jāpiesaista privātie līdzekļi un jāiegūst tiesības startēt starptautiskajos mačos. Basketbolā starptautiskajā apritē ir tikai divi klubi - VEF Rīga un BK Ventspils. Abiem apakšā ir arī jaunatnes programmas un komandās spēlē valstsvienības kandidāti. VEF Rīga piešķirtie 450 000 latu arī netika novirzīti algu izmaksai, liela daļa tika izmantota jaunatnes basketbola attīstībai. Proporcionāli publiskā nauda veido tikai 30 procentu no VEF Rīga divu miljonu kopējā budžeta.

Būsim atklāti, vai nauda ar LOK starpniecību netika pārskaitīta tāpēc, lai būtu izdevīgāki nodokļu nosacījumi?

Nē, jo tieši tādas pašas atlaides būtu, ja ziedotu Basketbola vai Bobsleja federācijai. Nodokļu atlaides visām šīm organizācijām ir identiskas. Tas tiešām tika darīts tāpēc, ka LOK ir atzīts par kompetentāko organizāciju Latvijā sporta jomā.

LOK prezidents Aldons Vrubļevskis intervijā Dienai izteicās, ka LOK notikušajā bijusi stipri pastarpināta loma. Naudas sadalījumu noteicis Latvijas valsts mežu parakstītais memorands, un viņš varējis tikai izlemt - pieņemt vai nepieņemt ziedojumu...

Latvijas valsts mežu pozīcija man ir saprotama. Viņi ilgāku laiku ir atbalstījuši konkrētus sporta veidus, tāpēc vēlas redzēt arī pēctecību un galarezultātu. Attiecībā uz Vrubļevska kunga izteikumiem man ir jāizsaka nožēla, ka LOK vadošā persona tādā gadījumā nav aktīvi iebildusi vai arī izteikusi savus priekšlikumus un ir tik mazspējīga. Rudenī pēc Londonas olimpiskajām spēlēm LOK būs vēlēšanas, un, manuprāt, Vrubļevska kungs jau iejutās priekšvēlēšanu gaisotnē. Jo vairāk tāpēc, ka mazajām federācijām būs viena balss līdzīgi kā lielajām.

Jūsuprāt, naudas sadalījums ir adekvāts?

Jā, ja mēs salīdzinām, piemēram, basketbolu un bobsleju. Cik man zināms, bobslejs dabūja no Latvijas valsts mežiem 100 000 latu, bet cik bērnu trenējas basketbolā un cik bobslejā?

Vai nebūtu jāveido atsevišķa sporta institūcija, kura patiešām vadītu sportu Latvijā, jo LOK paspārnē jau ir tikai olimpiskie sporta veidi?

Pilnībā piekrītu. Ja uz viena galda būtu salikts viss Latvijas sports, tad LOK nosegtu 70 vai 80 procentu. Patlaban Sporta departamentam Izglītības ministrijā nav noteicošas lomas. Prakse rāda, ka izglītības ministram parasti ir piecas citas prioritātes, nevis sports. To zinot, mans personiskais viedoklis ir, ka vajadzētu padomāt par sporta novirzīšanu citas ministrijas paspārnē. Kultūras vai veselības - es tiešām nezinu, izsaku tikai savus pieņēmumus. Kaut kas ir jāmaina, jo savulaik Sporta pāvalde kā vadošā organizācija arī bija labāks risinājums.

Kāpēc gan Vienotība nevarētu dot starta grūdienu šā jautājuma risināšanā?

Gan Vienotībai, gan Zatlera Reformu partijai un arī pilnīgi noteikti valdībai. Sporta cilvēkiem, piemēram, Ekmanim, Voinam, Vrubļevskim un vēl citiem, būtu jāizsaka savi priekšlikumi. Nevar uz visu skatīties kā padomju laikos. Nebūs tā, ka partija vai centrālkomiteja visu izlems. Sporta cilvēkiem ir jāsanāk kopā un jāpiedāvā savs risinājums.

Lai tā tiešām notiktu! Šajās dienās VTB līgas vadība lems par tālāko nākotni. Kāda būs VEF pozīcija?

Mans pirmais arguments, tiekoties ar VTB līgas vadītājiem, ir Kontinentālā hokeja līga. Ja ir kas labs izdarīts, tad tas ir KHL. Un principā nav nekas jauns jāizdomā, tikai mazliet jāpašpiko. Jau kopš sadarbības sākuma ar VTB līgas vadību man ir pārliecība, ka šis ceļš tiks līdz galam noiets. Visi soļi, ko līgas vadība ir solījusi, ir tikuši sperti. Nu pienācis laiks pēdējam vissarežģītākajam, taču, ja tas tiks sperts, tad VTB līga jau nākamajā sezonā būs pilnvērtīgs čempionāts 18 komandām, ar divu apļu turnīru un ar klasisku play-off. Mana pārliecība, ka lēmums tiks pieņemts - Krievijas klubi piekritīs izspēlēt vietējo čempionātu VTB ietvaros. Līdzīgi kā tas ir KHL. Kas attiecas uz pārējo valstu komandām - tās, visticamāk, vienosies ar savām federācijām par to, kādā veidā tās startēs nacionālajā čempionātā. Esmu par to drošs, jo tas ir loģisks, pragmatisks un pareizs risinājums. KHL tam ir brīnišķīgs piemērs. Tas ir kā ledlauzis, kas to ceļu izlauž un pārējiem atliek tikai ar laivu airēties pakaļ, tikai jāsaģērbjas siltā apģērbā.

Kāda bija ULEB paziņojumu loma šajā procesā?

ULEB darbojās kā labs katalizators, jo lietas, par kurām strīdējās pusotru gadu, tika atrisinātas pusotrā mēnesī. ULEB izdarīja ļoti labu pakalpojumu. Svarīgi ir apzināties, ka VTB neapdraud ULEB rīkotos turnīrus. Tā ir līga konkrētam reģionam, bet tiek saglabāta turnīru hierarhija ar virsotni Eirolīgu. Tas ir vienkārši jāpieņem, jo tieši šī hierarhija ir panākumu atslēga.

KHL grib konkurēt ar NHL, nerunājot par visas Eiropas aptveršanu. Vai VTB līgai arī ir iespējamas šādas ambīcijas?

Noteikti nē. Ja VTB būtu ambīcijas konkurēt ar Eirolīgu, tad agrāk vai vēlāk šī konkurence novedīs pie viena, otra vai pat abu sistēmu sabrukuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?