Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Japāņi Latvijas fut bola laukumā

«Kad bijām ceļā uz Rīgu, par Latviju zinājām vienīgi to, ka tā ir jauna valsts, kas neatkarību atguvusi pirms gadiem 20. Neko vairāk nebijām dzirdējuši, tāpēc katra diena sniedz negaidītus atklājumus,» vienprātīgi atzīst japāņu futbolisti, kuri patlaban spēlē futbola klubā Gulbene.

Puiši ar svešādajiem vārdiem Tošikazi Irie (27), Šohei Cučija (22), Rjota Šikava (24) un Josuke Saito (24) dzimuši un pirmos panākumus futbolā guvuši Japānā. Arī piektais sportists no Tālajiem Austrumiem -Jū Senki (24) dzimis Japānā, bet nāk no korejiešu ģimenes. Motivācija, kas futbolistus mudinājusi ierasties Latvijā, visiem ir līdzīga - viņus vada divdesmitgadnieku paaudzei raksturīgā vēlme iepazīt pasauli ārpus dzimtenes robežām un pabūt, viņuprāt, eksotiskā zemē. Sarunas laikā gan rodas iespaids, ka klusībā puiši lolo sapni karjeru turpināt kādā no prestižākajiem Eiropas futbola klubiem.

Lai arī Āzijas futbolisti spēlē klubā, kura nosaukumā likts Gulbenes vārds, patlaban treniņi notiek Rīgā, japāņi dzīvo Latvijas galvaspilsētā un Gulbeni vēl nemaz nepazīst. «Gulbenes sporta laukums nav piemērots futbolam gada aukstajā laikā, tur futbolu var spēlēt tikai no maija līdz oktobra vidum,» skaidro futbola kluba Gulbene sporta direktors Romāns Lajuks. Ar japāņu futbolistiem var viegli sastrādāties, tāpēc mūsu valsts futbola klubos viņus uzņem labprāt, sarunas sākumā uzsver R. Lajuks un piebilst: «Futbolistiem no Tālajiem Austrumiem piemīt uz sadarbību un komandas panākumiem vērsta mentalitāte.»

Futbolists pie klavierēm

Vēlme saprasties palīdz pārvarēt arī valodas barjeru. Japāņi atzīst, ka treniņos latviešu valodas nezināšana problēmas nerada, jo futbola valoda visā pasaulē esot vienkārša. Viņi atklāj - jūtas patīkami pārsteigti par to, ka Latvijā sastopami cilvēki, kuri pārvalda japāņu valodu. Arī mūsu sarunā palīdz japāņu valodas zinātājs tulks Uģis Nastevičs.

«No treniņiem un spēlēm brīvajā laikā mācāmies Latvijā lietotās svešvalodas,» stāsta Āzijas futbolisti. Rjota Šikava saka, būtu lietderīgi apgūt gan angļu, gan krievu valodu, jo Rīgā paveras plašas iespējas pielietot šo valodu zināšanas praksē. «Esmu patīkami pārsteigts par to, ka daudzi jaunieši Latvijā ļoti labi pārvalda angļu valodu, negaidīju, ka šīs valodas zināšanas ļaus brīvi sazināties ar vietējiem cilvēkiem,» atzīst Josuke Saito. Japāņu puiši saka, viņuprāt, vietējo jauniešu labās svešvalodu zināšanas apliecina Latvijas atvērtību pasaulei.

Iepinot sarunā dažas frāzes angliski un krieviski, rodas iespaids, ka ar svešvalodu apgūšanu sportistiem veicas labi. Iespējams, tāpēc, ka viņi patiešām ir tādi, kādu iespaidu rada par sevi sarunas laikā - mierīgi, racionāli un atjautīgi. Apgūt no japāņu valodas tik atšķirīgās svešvalodas palīdz arī tas, ka sportisti pieraduši mācīties. Visi pieci lepojas ar augstāko izglītību. Turklāt viens no futbolistiem - Josuke Saito - Japānā pabeidzis konservatoriju un spēlē klavieres. Pagaidām gan vēl Latvijas draugiem nav izdevies pierunāt viņu demonstrēt savu pianista talantu, bet Romāns Lajuks stāsta, ka tomēr cer sarīkot nelielu japāņu mūziķa solokoncertu.

Futbolisti atklāj, ka izglītība Japānā tiek ļoti augstu vērtēta, un arī jaunieši, kas gūst panākumus sportā, paralēli treniņiem un sacensībām cenšas iegūt augstskolas diplomu. Skaidrojot to, kāpēc izglītotie japāņi netiecas iemācīties latviešu valodu, Romāns Lajuks bilst, ka futbolisti šobrīd cenšas apgūt tās Eiropā izplatītās valodas, kas viņiem var noderēt turpmākajā sporta karjerā. «Japāņu puiši varētu palikt Latvijā uz ilgiem gadiem vienīgi tad, ja apprecētu mūsu valsts meitenes, pretējā gadījumā viņi no šejienes futbola laukumiem, visticamāk, dosies uz Krieviju vai Rietumeiropas valstīm,» skaidro R. Lajuks.

Silti uzņem aukstā laikā

Latvijā japāņu futbolisti ieradušies šī gada sākumā. Josuke Saito atklāj, ka Rīga viņam iepatikusies, vienīgi laiks joprojām šķiet pārāk vēss. Tam piekrīt arī Rjota Šikava, kurš atbraucis ziemā un piedzīvojis bargo salu, kad temperatūra bija zemāka par 30 grādiem pēc Celsija. Japānim tas šķitis īsts piedzīvojums. Latvijas galvaspilsēta viņu patīkami pārsteigusi, jo tās arhitektūra izrādījusies daudz skaistāka, nekā gaidīts. Šohei Cučija novērojis, ka Latvijas iedzīvotāji ne vienmēr atpazīst viņā japāni, gadoties, ka nosauc par ķīnieti. «Tomēr tas nav aizvainojoši,» viņš saka un piebilst, ka «Latvijā ir ļoti skaistas sievietes». Futbolisti stāsta, ka Japānā par Latviju diemžēl zinot maz un būtu labi, ja viņu tautieši vairāk interesētos par Baltijas reģionu. «Pirms ierados Rīgā, raizējos, ka vietējie izturēsies vēsi pret austrumu izcelsmes cilvēku, tāpēc sirsnība man ir patīkams pārsteigums,» atklāj Tošikazi Irie. Jū Senki teic, ka labprāt uzzinātu vairāk par Latvijas vēsturi. «Patlaban esmu iegaumējis to, ka Latvijai nozīmīgs ir 1991. gads, kad atgūta neatkarība,» norāda japāņu futbolists.

Grib spēlēt saskaņoti

Japāņu futbolisti stāsta, viņu valstī ierasts, ka futbolu sāk spēlēt 6-7 gadu vecumā, un kopš šāda vecuma arī viņiem dzīve bijusi cieši saistīta ar sportu. Futbola spēles stils Latvijā un Japānā neatšķiroties tik ļoti, lai būtu grūti iekļauties vietējās komandas spēlē, tomēr dažas nianses pamatīgi pārsteigušas. «Šeit visi spēlētāji ir lielāka auguma, tāpēc spēlē daudz enerģiskāk nekā futbolisti Japānā. Mūsu zemē svarīgākais ir sportista spēles tehnika, šeit - spēks. Vēl mani pārsteidza tas, ka Latvijā arī treniņos futbolisti velk kājās tā dēvētos bučus jeb apavus ar īpašajām korķa zolēm. Japānā tādus izmanto tikai spēlēs,» iespaidos dalās Jū Senki.

Šohei Cučija pauž viedokli, ka Latvijas futbolistu spēlē dominē individuālisms un «te katrs futbolists cenšas izveidot savu aizsardzības sistēmas tehniku un to pielietot spēles laikā. Japānā tā nav, tur futbolisti spēlē kā vienota komanda». To, ka japāņu futbolisti aizsardzības sistēmu veido vienoti, bet Latvijā nācies pierast pie individuālas aizsardzības sistēmas, uzsver arī Rjota Šikava. Romāns Lajuks gan skaidro, neesot tā, ka Gulbenes futbola komandā dominētu individuāla aizsardzības sistēmas tehnikas izstrādāšana un pielietošana, tāds iespaids rodoties vienīgi japāņiem, kuri pieraduši pie ļoti saskaņotas spēles tehnikas. Salīdzinot Latvijas un Japānas futbolistu priekšrocības, Gulbenes sporta direktors norāda, ka vietējiem spēlētājiem ir vairāk spēka un enerģijas, bet japāņi ir izveicīgāki un ātrāki. R. Lajuks arī novērojis, japāņu mentalitāte nosaka to, ka viņiem svarīgākais šķiet kvalitatīvs spēles process, nevis visiem iespējamajiem līdzekļiem gūta uzvara. Varbūt tieši tāpēc mierīgie, prātīgie Tālo Austrumu sportisti futbolā gūst labus panākumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Japānas futbola panākumi

1993. gadā Japānā izveido pirmo profesionālo futbola līgu
1998. gadā Japāna debitē PK finālturnīrā. Francijā piedzīvoti trīs minimāli zaudējumi Argentīnai, Horvātijai un Jamaikai
2002. gadā PK finālturnīrs notiek Japānā un Dienvidkorejā. Japāna iekļūst astotdaļfinālā, kur zaudē Turcijai (0:1)
Japāna ir visu laiku veiksmīgākā komanda Āzijas kausā. Tās rēķinā četri čempionu tituli (1992, 2000, 2004, 2011)
Japānas futbolists Šindži Ono 2002. gadā ar Feyenoord izcīna UEFA kausu. Eiropas klubi atklāj, ka Āzijas futbolistu iesaiste komandā ir finansiāli izdevīga. Eiropas klubi sāk piesaistīt sastāvam Āzijas futbolistus, lai gūtu popularitāti un peļņu Āzijā
Pašlaik labākie Japānas futbolisti: Šindži Kagava (Borussia), Juto Nagatomo (Inter), Keisuke Honda (Maskavas CSKA)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?