Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Karlsons ar zelta rokām

Nemaz nesmejiet, te nav kā dažam citam, Valerijam Borodinam tituls Meistars ar zelta rokām ticis vairākas reizes, turklāt PSRS laikos, kad amata meistaru sacensības notika starp rūpnīcu strādniekiem visas valsts mērogā. 1977. gadā Valerijs PSRS meistarsacīkstēs virpošanā dabūja 1. vietu par īpaši sarežģītas detaļas izvirpošanu. Par šo stiķi vēlāk jau Latvijā saņēma minēto «zelta roku» titulu.

Pirmajā vietā - moči

Piektās kategorijas virpotājs kopš tā laika savas prasmes ir padziļinājis un vēl joprojām liek lietā. Viņa namiņš Bolderājā izskatās mazāks par prāvo garāžu, kur vietu atraduši vairāki darbgaldi, kas savulaik atpirkti no rūpnīcām. Te stāv leģendārais 1967. gada Kovrovec mocis, ar kuru Valerijs pirmo reizi startējis jau tālajos 70. gados. Pašlaik tas tiek gatavots augustā Linšēpingā notiekošajām klasisko motociklu sacensībām. Tiesa, jau vairākus gadus Valerijs Linšēpingā nebrauc pats, ļauj jaunajiem. Sagatavo Kovrovec braukšanai, pats dodas līdzi kā treneris un mehāniķis. Turklāt Valerijam Zviedrijā kopš 1993. gada, kad viņš startēja pirmo reizi, ir saradies daudz draugu. Atpakaļceļā ik gadu viņš izpalīdz mūsu mediķiem un zviedru motofanam un brīnišķīgam cilvēkam (kā saka pats Valerijs) Bengtam Johansonam, atvedot dažādas ierīces, kas nepieciešamas cilvēkiem ar kustību traucējumiem, - ratiņkrēslus, speciālus kruķus un staigājamās ierīces. Tās nonāk Vaivaru rehabilitācijas centrā un citur.

Slēpotāja vilcējs, mokiks...

Kovrovec nav vienīgais tehnikas brīnums. Garāžā stāv smalks, sens franču ražojuma motocikls, sētā redzams auto un motorollers, bet apkārt sabūvētajos šķūnīšos glabājas Valerija pašdarinātie tehnikas brīnumi. Kad ziemas apstākļiem paredzētais slēpotāja vilcējs tiek vilkts laukā no šķūnīša, virs saimnieka galvas draudīgi nošūpojas smags metāla stienis. «Tas pret zagļiem,» smej Valerijs. Pirmo reizi gan esot trāpījis pašam, nākamajā dienā nevarējis pat ķiveri galvā uzlikt. Bet slēpotāja vilcējs, braucot pa pieblietētu sniegu, spēj sasniegt pat 60 km stundā. Ja brauc ar parastām slidām, tad ātrāk par 30 km stundā nevarot braukt pat profesionāli hokejisti, ātrumam vajag citas slidas, ar gariem asmeņiem.

Vēl garāžā mīt Karlsons ar tvaika mašīnu, nu pavisam īsts un lietojams kā patvāris. Ielej ūdeni, un pa skursteni nāk tvaiks. Arī Valeriju pašu mēdz dēvēt par Karlsonu, jo viņam ir propelleris ar divu zirgspēku motoru un Karlsona tērps. Kopš 1979. gada, kad pirmo reizi vinnēts Gaiziņkalna karnevāls, Valerijs kā Karlsons ar rūcošu propelleri piedalījies gan Rīgas svētkos, gan citos pasākumos. Šogad viņš nolēmis Karlsona tērpā apciemot Astrīdas Lindgrēnes dzimto Vimmerbī Zviedrijā.

Nāk lieli un mazi

Pirms dažiem gadiem kartingists un RTU profesors Gundars Liberts aicinājis Valeriju lasīt kursu Tehniskajā universitātē. Taču Valerijs uzskata, ka ar lekcijām vien nav gana. «Lielākā daļa izglītoto cilvēku mūsdienās ir šauri profilējušies uz to, ko dara. Metālapstrāde mūsdienās vispār kļuvusi neizdevīga. Lai gan literatūra ir un mācības arī vēl notiek, nav kur mācīties. Daudzi uz universitāti iet tikai, lai dabūtu dokumentu. Pašlaik tikt praksē metālapstrādē ir traki grūti, bet bez prakses nevar, metāls ir jājūt! Turklāt pusgads gads neko nedod. Vajag piecus, tad sāc just, kā viss notiek. Pēc desmit sāc saprast.» 90. gados Valerijs Alfā iepirka darbgaldus, jo rēķināja - ja rūpniecība sabrūk, vajadzība pēc metālizstrādājumiem tomēr nezudīs. Autoservisos tolaik strādāja bijušie pavāri, miesnieki un skroderi, savukārt darbgaldu nevienam nebija. Un tā Valerijs tika pie pastāvīgiem klientiem - Honda, Auto Favorīts, Gross Auto. Uztaisījis arī slidu turētāju mūsu bobslejistu kamanām, pie viņa vēršas motobraucēji, nesen uzaicināts strādāt lidostā Rīga, kur Valerija zelta rokas radušas izmantojamību remontdarbnīcā.

Lai gan Valerija dzimtā valoda ir krievu, latviski viņš runā lieliski, tādā kā ventiņu izloksnē. Seko ekonomikas notikumiem, ārkārtīgi dzīvi un argumentēti vērtē politiķus, ir sirsnīgs, izpalīdzīgs un ēverģēlību pilns. Ar Valeriju Borodinu nekad nav garlaicīgi. Un arī viņam nekad nav garlaicīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Valerijs Borodins (61)

Kopš 1962. gada darbojies kartingā Rīgas Jauno tehniķu stacijā pie Jura Majora
Kopš 1966. gada Centrālajā auto moto klubā pie Kārļa Ošiņa brauc ar motocikliem, ar paštaisītu mopēdu
Līdz 1968. gadam brauca 50 cm3 klasē, PSRS meistarsacīkstēs pirmo reizi 1968. gadā
No 1968. gada brauc 175 cm3 klasē ar Kovrovec motociklu
Daļa uzvaras kausu aplūkojami Rīgas Motormuzejā
1991. gadā piedalījies skatē konkursā MOTOSAM-90 (Serpuhovā), demonstrējot paša radītu minimokiku skrejriteni

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?