Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 26. decembris
Megija, Dainuvīte, Gija

Kijevas kotlete

Pagājušā gadsimta 70. gados abi ar vīru kādā Maskavas restorānā pasūtījām toreiz man nepazīstamu ēdienu - kotļeta po kijevski (Kijevas kotlete - krievu val.). Ar to es piedzīvoju gaužām nepatīkamu mirkli. Kad iedūru dakšu kotletē, uz mana vasarīgā tērpa izšļācās sulīga sviesta strūkla. Viesmīlis palīdzēja, kā spēja, pamācot, ka kotleti jāprot ēst, jo sviestotā sula esot Kijevas kotletes nagla. Es naglai nebiju gatava. Neatceros, liekas, ka kotlete bija garšīga, bet no kleitas nācās atvadīties.

Nesen, iegriežoties restorānā Neiburgs, ēdienu kartē ieraudzīju šefpavāra Sandra Bružas dažas godā celtas senaizmirstas receptes, arī Kijevas kotleti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Foto - Uldis Briedis, Dienas mediji

Kijevas kotlete

4 PERSONĀM VAJADZĒS:
4 cāļa krūtiņas
200 g sviesta
50 g zaļumu
4 daiviņas ķiploka
1/2 citrona sulas
2 olas
100 g rīvmaizes
sāli un piparus pēc garšas
1 l eļļas cepšanai

Sviestā iemaisa sakapātus zaļumus, iespiež sasmalcinātus ķiplokus, visu samaisa un liek ledusskapī uz 10 min. Izklapē cāļa krūtiņu, uzspiež citrona sulu, pārkaisa ar sāli un pipariem, vidū liek 50 g sviesta, maliņā - vistas stilba kaulu. Visu satin. Divas reizes panē olā un rīvmaizē. Katliņā uzkarsē eļļu un liek cepties, kamēr kotlete kļūst zeltaini brūna, tad aptuveni
5 min. turpina cepšanu cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezeni.

Liellopu mēles terīne

4 PERSONĀM VAJADZĒS:
300 g vārītas liellopu mēles, 250 g ūdens, upeņu vai balzamiko etiķi pēc garšas,
mazu burkānu, sīpolu, 2 lauru lapas, timiāna zariņu,
2 ķiploka daiviņas, sāli, piparus un cukuru pēc garšas, 25 g želatīna
Uzvāra ūdeni ar garšsaknēm, sāli, lauru lapām, timiānu, cukuru un pipariem. Atdzesē, izkāš, pievieno etiķi un ūdens peldē izkausētu želatīnu (sauso želatīnu pārlej ar aukstu ūdeni un uzbriedina. Želatīnu šķīdina, ievietojot trauku karsta ūdens peldē. Kad želatīns ūdens peldē ir izšķīdis, tam pievieno pamatproduktu - buljonu).
Vārītu liellopa mēli sagriež plānās šķēlēs un izklāj traukā, kurā paredzēts pagatavot ēdienu. Pārējo mēli sagriež kubiņos, liek virsū. Lej sagatavoto garšaugu buljonu virsū mēlei un liek ledusskapī, lai sastingst. Tad griež šķēlēs, pasniedz ar marinētiem ķiploku asniem, marinētiem ķiplokiem, adžiku, mārrutkiem.

Mokas parfē

Parfē ir franču virtuves ēdiens, burtiskā tulkojumā - pilnīgs, pabeigts, perfekts. Parfē ir smalks ēdiens no augstvērtīgām sastāvdaļām, ko saista ar olu dzeltenumiem vai želatīnu.
4 PERSONĀM VAJADZĒS:
3 olas, 300 g saldā krējuma, 150 g mokas liķiera,
50 g cukura, 1 laima augli
Uz maigas uguns liek vārīties 100 g mokas liķiera un cukuru, līdz veidojas karamele, to atdzesē. Uzputo atsevišķi saldo krējumu, olu baltumus un dzeltenumus stingrās putās. Saldajā krējumā iemaisa mokas karameli, iespiež laima sulu un pielej 50 g mokas liķiera, tad iemaisa olu dzeltenumus un beigās iecilā olu baltumu. Liek saldētavā uz 6 stundām un pasniedz ar skābenu mērci. To pagatavo, piemēram, sablenderējot dzērvenes ar cukuru.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?