Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Komerckanāliem valsts nauda tomēr nespīd

Neveiksmi piedzīvojis komerctelevīziju mēģinājums likumā nostiprināt tiesības uz 15% no valsts finansējuma sabiedriskā pasūtījuma izpildei. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija nav atbalstījusi šo priekšlikumu, un uz ārkārtas Saeimas sēdi 12. jūlijā virzīs Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma projektu bez šādas normas, kaut arī Valsts prezidents, virzot likumu otrreizējai caurlūkošanai, pieprasījis šo normu iekļaut.

Tā kā no valsts budžeta netiek piešķirti atsevišķi līdzekļi tieši sabiedriskajam pasūtījumam, varēja rasties situācija, kad Latvijas Televīzijas (LTV) kopējais budžets tiek samazināts par 15% un šī nauda konkursā izdalīta komerckanāliem. Šāds risks bija arī Latvijas Radio.

Sabojāta ideja

Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) priekšsēdētājs Ābrams Kleckins atzīst, ka ideja par sabiedriskā pasūtījuma daļas novirzīšanu komercmedijiem nāk no NRTP, taču ideja bijusi pavisam cita - šos līdzekļus atrodot papildus, sekmēt raidījumus latviešu valodā par kultūras attīstību, integrāciju un citiem tematiem. Taču varēja gadīties, ka šos 15% mehāniski atņemtu - ja šogad LTV saņēma Ls 7,4 milj., nākamgad tie varētu būt Ls 6,29 milj., pieļauj LTV ģenerāldirektors Edgars Kots. «Sabiedriskā televīzija jau tā ir tuvu bankrotam, trešdaļa tehnikas ir norakstāma, naudas jaunai nepietiek. Tāpēc likumam jāļauj piešķirt līdzekļus, ja tādi papildus tiek atrasti, bet neko neatņemt tam, kas pats ir nabags,» uzsver Ā. Kleckins. Likums nosaka sabiedrisko pasūtījumu kā pasākumu kopumu, kam jāveicina cilvēktiesību un pamattiesību īstenošana, jāsekmē demokrātijas un ētikas principu nostiprināšanās utt., tiek noteikts tēmu loks, bet konkrētu raidījumu sarakstu LTV vadība katru gadu saskaņo NRTP.

Ne visus raidījumus, kas ietilpst pasūtījumā, veido LTV darbinieki, piemēram, Egīls Zariņš un Jānis Domburs strādā uz autorlīguma pamata. Tomēr komerctelevīzijas uzskata, ka kopumā sabiedriskā pasūtījuma izpilde līdz šim bijusi nekvalitatīva. «Komerckanāli un producentu apvienības pierāda, ka daudz ko spēj izdarīt lētāk un labāk - piemēram, Jāņos dažā komerckanālā raidījumi bija kvalitatīvāki nekā tas, ko piedāvāja LTV,» uzskata Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka.

Nevajag komercializēt

Naudas pārdale var kaitēt sabiedrisko mediju raidījumu kvalitātei, uzskata mediju eksperte Anda Rožukalne. Viņasprāt, atsevišķu ekonomiskās recesijas novājinātu komerciālo mediju pārstāvji izplānojuši, ka šāda likuma norma dotu iespēju iegūt daļu no valsts dotācijas sabiedriskajiem medijiem, un viņu lobijs bijis spēcīgs, lai šī norma parādītos likumā pēdējā brīdī. Šī ideja parāda arī pēdējā laikā izteikto tendenci radīt iespaidu, ka nav nekādas atšķirības starp komerciālajiem un sabiedriskajiem medijiem. Līdzīgās domās ir žurnāliste Sandra Veinberga: «Komerctelevīzijas pret skatītāju attiecas kā pret patērētāju, sabiedriskā televīzija - kā pret pilsoni. Veidot raidījumus par valodu un kultūru nav tas pats, kas ražot seriālus vai šovus. Kultūrā nekas izcils nav sasniegts, domājot par peļņu.»

Viens no variantiem, kas ticis apspriests, ka komerckanāli par valsts naudu veidotu raidījumus, bet tos rādītu LTV. E. Kots uzskata, ka tas nav iespējams, jo kanāli, kas konkurē ar LTV, neveidos tās vajadzībām raidījumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?