Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Laukos konkurence vāja

Pasta pakalpojumu nozarē pašlaik darbojas 83 reģistrēti pasta komersanti. Konkurence eksprespasta un kurjerpasta pakalpojumu segmentā ir gana augsta, taču tradicionālajos pasta pakalpojumos (sīkpaku, vēstuļu un abonētās preses piegāde) dominē valsts akciju sabiedrība Latvijas pasts (LP), un situācija, kāda izveidojusies, pēc vairāku pasta komersantu domām, rada šķēršļus konkurences veicināšanai šajā segmentā.

Jānorāda, ka LP saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem līdz 2019. gada 31. decembrim ir universālā pakalpojuma sniedzējs. Tas nozīmē, ka uzņēmuma pienākums ir par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātiem tarifiem piegādāt vēstules un sīkpakas jebkurā vietā Latvijā, neraugoties uz to, vai tas ir vai nav ekonomiski izdevīgi. Pastāv viens regulētais tarifs valstī, kas ir vienāds gan Rīgā, gan mazā lauku pagastā, lai universālā pakalpojuma sniedzējs varētu sūtījumus piegādāt ikvienam iedzīvotājam Latvijā. Turklāt ir izveidots īpašs fonds, kurā veic iemaksas visi pasta nozarē strādājošie komersanti, un no tā tiek izmaksāta kompensācija universālā pakalpojuma sniedzējam, ja universālo pakalpojumu nodrošināšana par regulatora apstiprinātajiem tarifiem tomēr uzņēmumam rada zaudējumus. Pēdējos sešos gados gan LP ir spējis strādāt bez zaudējumiem, līdz ar to kompensācijas no minētā fonda nav bijušas nepieciešamas.

Pēdējās jūdzes faktors

Taču galvenā problēma pasta pakalpojumos saskaņā ar SPRK pasta nodaļas vadītāja Bruno Frīdenberga-Ansberga teikto saistīta ar tā dēvētās pēdējās jūdzes nodrošināšanu. Proti, pasaules, tajā skaitā Eiropas Savienības, prakse ir tāda, ka pasta komersanti noslēdz sadarbības līgumu ar universālā pakalpojuma sniedzēju, lai tas, protams, par attiecīgu samaksu nogādā sūtījumus klientiem valsts attālākajās vietās, kur konkrētajam pasta komersantam nav sava piegādes tīkla. Latvijas gadījumā tas nozīmētu, ka, piemēram, kāds komersants, kuram jānogādā sūtījums klientam Liepnas pagastā, balstoties uz sadarbības līgumu, to nodod LP, kurš tad jau tālāk šo sūtījumu nogādā klientam. B. Frīdenbergs-Ansbergs stāsta, ka Latvijas gadījumā problēma ir tā, ka LP ne īpaši vēlas slēgt šos sadarbības līgumus ar citiem komersantiem. B. Frīdenbergs-Ansbergs norāda, ka diemžēl vērojama rīcība pēc principa - ja konkrētais pasūtījums nav ticis man, tad lai netiek nevienam. Jāpiebilst, ka LP ir vēsturiskais pasta operators un tam vienīgajam ir 600 pasta nodaļu tīkls visā Latvijā. B. Frīdenbergs-Ansbergs gan min, ka ar nākamā gada janvāri jāstājas spēkā Eiropas Savienības regulai, kas nosaka, ka universālā pakalpojuma sniedzējam jāsadarbojas ar citiem komersantiem. Tiesa gan, regula attiecas uz e-tirdzniecības jomu. «SPRK jau vairākkārt rosinājusi Satiksmes ministriju, lai likumā, kas attiecas uz pastu, tiktu veiktas izmaiņas un formulējums, ka LP var sadarboties ar citiem komersantiem, būtu jānomaina uz normu, ka tam ir pienākums sadarboties ar citiem komersantiem. Taču līdz šim mums nav izdevies panākt šādas izmaiņas likumā,» skaidro B. Frīdenbergs-Ansbergs.

Konkurē lielajās pilsētās

To, ka LP nav pretimnākošs sadarbībai, apliecina arī pasta komersantu biedrības izpilddirektors Zigmunds Brūvers, kas ir arī Abonēšanas centra Diena (ACD) vadītājs. «Mēs esam rakstījuši vairākas vēstules vairākiem LP valdes priekšsēdētājiem, tajā skaitā jaunajam priekšsēdētājam Mārcim Vilcānam, ar lūgumu noslēgt sadarbības līgumu. Taču līdz šim uzņēmums mūs ar atbildi nav pagodinājis,» stāsta Z. Brūvers. Viņš arī min, ka LP šādi savu universālā pakalpojuma sniedzēja statusu izmanto kā instrumentu konkurences cīņā. Proti, ir apzināti izveidota situācija, kad cilvēkiem mazapdzīvotās vietās vienīgā iespēja abonēt presi ir tikai ar LP starpniecību, jo tas vienīgais to ir spējīgs piegādāt. Z. Brūvers uzsver, ka tas ir pretēji vispārpieņemtajai Eiropas Savienības praksei.

Kurjerpasta DPD Latvija valdes priekšsēdētājs Ainārs Gilis bilst, ka viņa pārstāvētajam uzņēmumam sadarbība ar LP nav aktuāla, jo tam pašam ir gana plašs filiāļu tīkls visā Latvijā. Turklāt, stāsta A. Gilis, vairāki pasta komersanti slēdz sadarbības līgumus tieši ar DPD Latvija.

LP valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns gan teic, ka sadarbības līgumi par dažādiem pakalpojumiem ir noslēgti ar vairākiem komersantiem un plaša sadarbība kurjerpasta pakalpojumu jomā ir izveidota, piemēram, ar DHL. Taujāts par līgumu ar ACD par dažādu sūtījumu piegādi, M. Vilcāns teic, ka tas «ir procesā, jo jāatrisina vairāki tehniski jautājumi». M. Vilcāns arī uzsver, ka tradicionālajos pasta pakalpojumos konkurence ir augsta lielajās pilsētās, taču komersanti nevēlas ar to nodarboties mazapdzīvotās vietās, jo tas tiem nav ekonomiski izdevīgi.

Svarīgi ir kritēriji

Taujāts, kas notiks pēc 2019. gada 31. decembra, B. Frīdenbergs-Ansbergs teic, ka noteikti tiks rīkots konkurss par universālā pakalpojuma sniegšanu, un atzīst - pirms pieciem gadiem viņš domājis, ka universālā pakalpojuma sniegšanu ir spējīgs nodrošināt tikai LP, bet tagad redz vairākus pasta komersantus, kam tas būtu pa spēkam. Savukārt Z. Brūvers uzsver, ka sekmīgai konkurences nodrošināšanai būtu jānodala infrastruktūra no pakalpojumu sniegšanas, kā tas noticis, piemēram, elektroenerģijas tirgū, kur piegādes infrastruktūra ir nodalīta no enerģijas tirgotājiem. Z. Brūvers uzsver, ja paliks prasība, ka tam komersantam, kas pretendē uz universālā pakalpojuma sniegšanu, jābūt 600 pasta nodaļām, tad arī jaunais konkurss beigsies tāpat kā iepriekšējais, kas notika 2014. gadā, kad vienīgais reālais pretendents bija LP. «Ja mēs gribam reālu konkursu ar vairākiem pretendentiem, tad vienīgā iespēja to panākt ir nodalīt infrastruktūru no pakalpojumu sniegšanas, jo neviens pasta komersants nebūvēs 600 pasta nodaļas,» norāda Z. Brūvers. Par šādu risinājumu gan skeptisks ir M. Vilcāns, kurš norāda, ka LP daudz līdzekļu investējis sava pasta tīkla attīstībā. Taujāts, vai tas nozīmē, ka arī jaunajā konkursā LP būs vienīgais pretendents, M. Vilcāns atbild, ka tas atkarīgs no kritērijiem, jo var arī neiekļaut normu par 600 pasta nodaļām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LP universālā pakalpojuma tarifi

A klases vienkārša vēstule līdz 20 g - 0,57 eiro, no 1000 līdz 2000 g - 2,18 eiro
A klases ierakstīta vēstule līdz 20 g - 1,42 eiro, no 1000 līdz 2000 g - 3,04 eiro
B klases vienkārša vēstule līdz 20 g - 0,57 eiro, no 1000 līdz 2000 g - 2,13 eiro
B klases ierakstīta vēstule līdz 20 g - 1,39 eiro, no 1000 līdz 2000 g - 3,02 eiro
A klases vienkārša vēstule uz ES līdz 20 g - 0,78 eiro, no 1000 līdz 2000 g - 11,61 eiro
B klases vienkārša vēstule uz ES līdz 20 g - 0,71 eiro, no 1000 līdz 2000 g - 11,57 eiro
Avots: SPRK

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?