Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Lēmums iespiež stūrī deputātus

Ar 45 balsīm par, 13 pret un divām atturoties Saeimas deputāti pieņēma lēmumu par Air Baltic Corporation pamatkapitāla palielināšanu. Šis lēmums paredz to, ka akciju sabiedrība valsts aizdevuma formā saņems 80 miljonus eiro. Otru daļu - 52 miljonus eiro - kompānijas biznesa plāna veicināšanai un flotes modernizēšanai ieguldīs finanšu konsultanta Prudentia piesaistītais Vācijas uzņēmējs Ralfs Dīters Montāgs-Girmess.

Saeimas debatēs ceturtdien bija jūtams depresīvs noskaņojums, un šoreiz galvu nokāruši bija ne tikai opozīcijas deputāti. Arī vienmēr pārliecinošais Saeimas budžeta komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (Vienotība), kura vadītā komisija dienu iepriekš virzīja lēmumu tālāk balsojumam parlamentā, izskatījās kā stūrī iedzīts. «Komisija vienojās papildināt Satiksmes ministrijas sagatavoto lēmuma projektu ar normu, kas izslēgtu iespēju kompānijai iegādāties, nomāt vai jebkādā citā veidā izmantot produkciju, kas ražota tādu valstu militārrūpnieciskā kompleksa vai ar to tieši vai netieši saistītos uzņēmumos, pret kuriem ir noteiktas Eiropas Savienības vai starptautiskās sankcijas, kurām Latvijas Republika ir pievienojusies. Līdz ar to komisijas locekļu vairākums pārliecinājās, ka šāda norma neļaus notikt tam, kas publiskajā telpā ir pēdējā laikā plaši apspriests. Proti, vai airBaltic lidos ar Sukhoi Superjet lidmašīnām. Šī norma šo iespēju izslēdz,» deputātu starpsaucienu pavadībā savu runu noslēdza K. Šadurskis.

Opozīcija skarba

Tomēr arī šis apstāklis deputātiem īsti mierinājumu nesniedza. Saskaņas deputāts Igors Pimenovs norādīja, ka partija balsojumā nepiedalīšoties. Komisijas sēdē deputāta bažas par to, ka paredzētā nauda tiks atvēlēta kreditoru apmierināšanai, esot vēl vairāk nostiprinājušās.

Opozīcijas deputāts Mārtiņš Bondars (LRA) skarbi norādīja uz trūcīgo informāciju, kas pieejama par gaidāmajām saistībām. «Kam jānotiek, lai, pieņemot lēmumu par 80 miljonu sabiedrības līdzekļu piešķiršanu, jūs kaut mazliet iedziļinātos? Kam jānotiek, lai jūs pārstātu atļaut ņirgāties par sevi, nesaņemot dokumentāciju pirms nopietna lēmuma pieņemšanas? Kam jānotiek, lai jūs rīkotos atbildīgi un domātu kritiski būtisku jautājumu pieņemšanas laikā? Kam?» retoriski vaicāja M. Bondars.

Deputāts Jānis Upenieks (Vienotība) no tribīnes mēģināja skaidrot, cik nozīmīgs uzņēmums Latvijas tautsaimniecībai ir airBaltic. Viņš stāstīja, ka airBaltic un ar to saistītie uzņēmumi veido apmēram 3% no iekšzemes kopprodukta un aviokompānija ik gadu nodokļos nomaksā aptuveni 20 miljonus eiro. Pēc viņa aprēķiniem, tādā veidā ieguldītie līdzekļi tiks atgūti piecu gadu laikā. Viņš arī atgādināja, ka atbildīgās iestādes un Drošības policija investoru uzskata par drošu. Savukārt viņa partijas biedrs Vilnis Ķirsis uzsvēra, ka ir tikai divas iespējas. Ja tiek veikta rekapitalizācija, tad airBaltic būs iespēja pārņemt brīvās nišas Baltijā. Ja deputāti nobalsotu pret, tad kompāniju sagaidītu bojāeja un lidojumus pārņemtu Krievijas aviokompānija Aeroflot. Šeit jāatzīmē, ka pirms pāris dienām raidījums Nekā personīga ziņoja, ka airBaltic vadītājs Martins Gauss apstaigājis visas Saeimas frakcijas, biedējot, ka uzņēmuma sašaurināšanas gadījumā tieši Aeroflot būs tā, kas pārņems lidojumus.

Citu variantu nav

Iepriekš arī Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) bija ļoti skeptiski noskaņota, tomēr teju visi frakcijas deputāti nobalsoja par. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Dienai atzīst, ka lēmums bijis smags, tomēr partijas deputātus iedrošinājuši viņu ministru viedokļi. «Tie, kas no mums balsoja par, būtībā paļāvās uz mūsu ministriem. Viņiem bija pieejams plašs materiāls par šo situāciju. Ar pilnu atbildību uz šo mūsu balsojumu aģitēja gan [Jānis] Dūklavs, gan arī [Guntis] Belēvičs, kas pirms tam bija kategoriski pret. Apstāklis, ka viņš diametrāli mainīja savu viedokli, iepazīstoties ar jaunāko informāciju, lika pieņemt šo lēmumu arī mums,» skaidro A. Brigmanis.

Skatīs atbildību

Deputātu runās atklājās, ka starptautiskie investori vērtēs sabiedrības valdes atbildību un darbību. Ja tiks konstatēti pārkāpumi, valdes sastāvs tikšot mainīts. Satiksmes ministrijā (SM) Dienai gan norāda, ka tiks vērtēta arī sabiedrības padomes un valsts sekretāra atbildība.

SM valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš pret to, ka izvērtēta tiks arī viņa rīcība, izturas ar izpratni. Nākamo pirmdien noslēdzas sarunas ar auditorkompānijām, no kurām viena tiks izvēlēta, lai veiktu kompānijas auditu, sākot no 2011. gada. Tā vērtēs arī visus apstiprinātos darījumus un pētīs, kas novedis kompāniju līdz pašreizējai situācijai. Auditors detalizēti izvērtēs investora piesaistes procesu, cita starpā, atklājot arī to, kurš sagatavojis akcionāru līguma sākotnējo versiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?