Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Liela daļa izmanto iespēju pieslēgties

Ar Eiropas struktūrfondu līdzfinansējumu īstenoto ūdenssaimniecības projektu skaits ir liels. Ielūkojoties Centrālās finanšu un līgumu aģentūras mājaslapā, šoruden redzam veselu birumu ar noslēgtiem ūdenssaimniecības projektiem visā valsts teritorijā - kopš septembra sākuma projekti pabeigti Sventē, Silakrogā, Penkulē, Ambeļos, Alsviķos, Zeltiņos, Bērzpilī, tāpat arī Aglonas, Daugavpils, Alūksnes un Ropažu novadā, Kocēnos, Lizumā un daudzās citās apdzīvotās vietās.

Eiropas finansējums jau iepriekš izmantots arī Rīgas un lielo pilsētu ūdenssaimniecības rekonstrukcijas projektos. Tomēr rodas jautājums, vai ieguldītie līdzekļi vienmēr atmaksājas, proti, vai vietās, kur tiek ierīkots ūdensvads un kanalizācija, iedzīvotāji ir gatavi šo infrastruktūru izmantot. Aptaujātie novadu vadītāji atzīst, ka lielākoties cilvēki izmanto iespējas, taču ir arī tādi, kas dažādu iemeslu dēļ atsakās.

Rīgā ūdenssaimniecības modernizācijas projekti ar Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu notiek jau vairākus gadus. SIA Rīgas ūdens pārstāvis Artūrs Mucenieks Dienai stāsta, ka lielākā daļa tīklu paplašināšanas projektu privātmāju rajonos jau beigušies. Mežaparkā un Vecāķos, kur šādi projekti īstenoti pirms apmēram desmit gadiem, tīkliem pieslēgušies nedaudz vairāk kā puse mājokļu. Samērā jauni projekti ir Katlakalnā, daļā Mārupes un Bolderājā, kur vēl notiek dokumentu saskaņošana. Tur interese par iespēju pieslēgties ūdensvadam un kanalizācijai esot ļoti liela. Vaicāts, cik lielas ir izmaksas, kas gulst uz pašu māju īpašnieku pleciem, A. Mucenieks atbild, ka summas ļoti atšķiras atkarībā no tā, cik tālu no ūdensvada trases atrodas māja, bet bez aptuveni 2000 eiro pieslēgšanās nesanākot.

Novados ūdenssaimniecības projektos iegulda lielus līdzekļus, no kuriem lauvas tiesa nāk no ES struktūrfondiem. Piemēram, Aglonas novadā projekta otrajā kārtā izbūvēti jauni ūdensapgādes tīkli 1173,80 m garumā, kā arī jauni kanalizācijas tīkli 949,70 m garumā. Novada domes priekšsēdētāja Helēna Streiķe Dienai saka, ka lielākā daļa privātmāju īpašnieku ūdensvadam ir pieslēgušies. Dažiem, iespējams, neatļauj rocība, bet citi nedzīvo uz vietas. Ja ģimene atgriežas no Rīgas vai Anglijas, gadās, ka tiek pieteikta arī pieslēgšanās ūdensvadam. «Pievadakas ir izvietotas tā, ka pievienoties var jebkurā brīdī - ja ne gluži iepretī katrai mājai, tad starp divām,» stāsta H. Streiķe.

Vēl pirms bija notikusi administratīvi teritoriālā reforma un bija rajoni, Balvu rajonā uzmanība pievērsta padomju laika ūdensvada un kanalizācijas sistēmu atjaunošanai, atceras Balvu novada domes priekšsēdētājs Andris Kazinovskis (ZZS). Viņš norāda, ka pirms projektu īstenošanas tiek veiktas iedzīvotāju aptaujas. «Projektu nemaz nevar iesniegt, ja zināms skaits iedzīvotāju nav apliecinājuši, ka pieslēgsies. Kad izbūvē, tad daļai gan viedoklis mainās,» pieredzē dalās novada mērs. Izbūvējot ūdensvadu Kubulu pagastā, tiek atbalstīti arī vietējie uzņēmēji, jo šeit kādreiz bijusi stacija, ap kuru izveidojušies vairāki uzņēmumi. Tie labprāt izmantojot iespēju pieslēgties gan ūdensvadam, gan kanalizācijai, tomēr daļai uzņēmumu pieslēguma vēl nav, un pašvaldība domājot, kā situāciju risināt.

Aptauju pirms ūdenssaimniecības projektu uzsākšanas rīko arī Mazsalacas novadā, kur šogad pabeigts projekts Skaņkalnes pagastā. Tur rekonstruēti ūdensapgādes tīkli 560 metru garumā, izbūvēti 1401 metru gari jauni ūdensapgādes tīkli, kā arī jauni pašteces kanalizācijas tīkli. Novada domes priekšsēdētājs Harijs Rokpelnis stāsta, ka nākotnē iespējams ar potenciālajiem klientiem slēgt nodomu līgumus pirms būvniecības uzsākšanas. «Ģimenes, kurās ir strādājoši cilvēki, labprāt izmanto šo iespēju, sarežģītāk ir ar senioriem. Ierakt no ceļa līdz mājai cauruli ir mazākā bēda, jo par pieslēgumu līdz mājai nav jāmaksā, taču jāpārbūvē ūdensapgādes sistēma mājas iekšpusē. Novads palīdz iedzīvotājiem nodibināt kontaktus ar darbu veicēju,» piebilst H. Rokpelnis, arī norādot, ka ūdensvada pieslēguma joprojām nav vairākiem uzņēmumiem. Iespējams, šī problēma nākotnē tiks risināta publiskās un privātās partnerības ietvaros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?