Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Māja zaļu ideju atbalstītājiem

Cilvēki, kuri ikdienā rīkojas videi draudzīgi, arī māju cels ar domu, lai tā būtu energoefektīva, būvēta no dabiskiem materiāliem un kopumā atbilstu videi draudzīgas, ilgtspējīgas būvniecības kritērijiem. Šādas ēkas piemērs ir Dundagas novada Vecmājas. To saimnieks Kaspars Kauliņš atzīst, ka sākumā, domājot par ģimenes mitekļa būvniecību, svarīgāks šķitis dizains, funkcionalitāte un lai celtne labi iekļautos lauku ainavā.

Tieši tāpēc ēkas projektēšanu viņš uzticēja savam bērnības draugam arhitektam Ervīnam Krauklim un viņa kolēģim Mikum Grendem, jo viņu ēku dizains likās piemērots. Arhitekts ieteica veidot energoefektīvu māju. «Es apzinājos, ka energoefektīvā būvniecība ir dārgāka, bija jautājums, vai es varu atļauties šo būvi. No otras puses, mums arī ikdienā ir svarīga ekoloģija, cenšamies šķirot atkritumus, domāt par ekoloģisko pēdu, tas atbilst mūsu ģimenes vērtībām,» stāsta K. Kauliņš, tāpēc izšķīries par īpaši zema enerģijas patēriņa ēkas būvniecību.

Vecmājas ir koka karkasa būve, sienas pildītas ar ekovati, no iekšpuses noklātas ar fibrolīta loksnēm un kaļķu javas apmetumu, ārpusē izmantotas kokšķiedras pretvēja plāksnes un dēļu apdare. Jumts ir īpaši siltināts un noklāts ar koka skaidām.

Mājas saimnieks atzīst, ka ēka, ja skatās no ceļa, zināmā mērā atgādina šķūni ar šauriem logiem, lielām, masīvām durvīm. Citāds iespaids rodas, ieraugot pretējā pusē stikla fasādi, kas aizņem lielāko sienas daļu. Tā paver skatu uz pļavu, kur nereti redzami meža zvēri - stirnas, brieži, lapsas un zaķi -, pavasaros un rudeņos tur pulcējas dzērves. K. Kauliņš uzskata, ka tieši stikla konstrukcijas padara ēku vizuāli pievilcīgu un modernu. Siltuma zudumu mazināšanai izmantotas trīskāršās stikla paketes, arī durvju biezums ir lielāks - ēkas saimnieks smaidot atceras, ka ar grūtībām varējis atrast tik biezām durvīm piemērotu atslēgu. Pat ziemas spelgonī 120 m2 lielo māju var piesildīt, izkurinot kamīnkrāsni ar vienu diviem klēpjiem malkas. Aprēķinātais enerģijas patēriņš apkurei ir apmēram 25 kWh/m2 gadā, kas ir ap 80% mazāk nekā būvnormatīviem atbilstošai ēkai. Rekuperācijas ventilācijas sistēma nodrošina svaigā gaisa pieplūdi un vienmērīgu temperatūru visās telpās. Ūdeni Vecmājās silda ar saules kolektoriem, citādi 200 litru boilera uzsildīšana būtu energoietilpīgs pasākums, uzskata K. Kauliņš. Iekštelpu virsmas klātas ar dabīgām lakām, kas izceļ materiālu faktūru un ļauj tiem elpot. K. Kauliņam īpaši patīk ēkas mūsdienīgais dizains, funkcionalitāte, energoefektivitāte un darbu kvalitāte, par ko jāpateicas gan arhitektiem, gan celtniekiem.

Rīgas Tehniskās universitātes docents Agris Kamenders skaidro, ka ilgtspējīgas būvniecības rezultātam vajadzētu būt ļoti zemam ēkas enerģijas patēriņam, augstam iekštelpu komfortam, kā arī cilvēkam un videi draudzīgiem apdares materiāliem.

K. Kauliņš bija pieteicies valsts atbalsta programmā zema enerģijas patēriņa ēku būvniecībai, kas ļautu atgūt 65% no papildu izmaksām, taču atteicies no šīs idejas, jo tad būtu jāalgo sertificēts būvuzraugs un jāsaskaņo katra novirze no projekta. Viņš uzskata, ka vajag maksimāli vienkāršot atbalsta sistēmu. Jāpiebilst, ka šis finansējums vairs nav pieejams.

Vēl Vecmāju īpašnieks atskārtis, ka bankas nav gatavas finansēt papildu izmaksas saistībā ar augstākas energoefektivitātes nodrošināšanu, un secina, ka cilvēkam, būvējot šādu māju, jābūt gatavam vairāk ieguldīt personīgos līdzekļus. Bankas dod 85-90% no kopējām izmaksām, bet tās rēķina pēc sava standarta, cik izmaksā konkrēta veida ēkas kvadrātmetrs. K. Kauliņš ierosina valstij tieši caur bankām stimulēt energoefektīvu individuālo ēku būvniecību.

Diemžēl vēl pat nav īsti skaidrs, ko nozīmē zema enerģijas patēriņa ēka. Normatīvajos aktos pašlaik nav definēts ēku iedalījums pēc energopatēriņa, skaidro Ekonomikas ministrijas Mājokļu politikas nodaļas vadītājs Mārtiņš Auders. Saskaņā ar Energoefektivitātes likumu līdz vasarai plānots izstrādāt Ministru kabineta noteikumus, kuros definēs, kas ir zema enerģijas patēriņa ēka, kādās klasēs tās tiek iedalītas, vēlāk plānots izstrādāt arī atbalsta nosacījumus šādu ēku būvniecībai, tas varētu būt arī līdzfinansējums, taču nav zināms, vai tas attieksies arī uz privātmājām, stāsta ministrijas pārstāvis. Tātad, iespējams, nākotnē būs arī atbalsts.

Pašlaik energoefektīvu ēku būvniecība tiek popularizēta ar konkursa palīdzību. Pērn kategorijā Energoefektīva vienģimenes māja konkursā bija pieteikti četri projekti, un tas liecina, ka Kauliņu ģimene nav vienīgā, kurai šķiet svarīga energoefektivitāte. Internetā redzams, ka ir arī būvnieki un projektētāji, kas specializējušies tieši zema enerģijas patēriņa ēku celtniecībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Videi draudzīgas un ilgtspējīgas ēkas būvniecības kritēriji ir, piemēram, resursus taupoša ēka, kas nodrošina lietotāja veselību un komfortu, kurā izmantotas tehnoloģijas, kas nodrošina maksimāli samazinātu ogļskābās gāzes izmešu daudzumu, ilgtspējīgi materiāli* utt.
Pasaulē pieņemts uzskatīt, ka pasīvās ēkas enerģijas patēriņš ir zem 15 kWh/m2 gadā, zema enerģijas patēriņa ēkai 15-50 kWh/m2, bet parastai ēkai var būt arī 100 un vairāk kilovatstundu.
Pasaulē eksistē dažādas ilgtspējīgu ēku sertifikācijas sistēmas, piemēram, LEED, DGNB, HQE, Latvijā komercēku vērtēšanai izmanto BREEAM sistēmu.
Par energoefektīvu un ilgtspējīgu ēku būvniecību var interesēties Latvijas Ilgtspējīgas būvniecības padomē un biedrībā Passive House Latvija.
Energoefektīvu ēku īpašnieki vēl līdz 15. maijam var pieteikties konkursā, lai cīnītos par titulu Energoefektīvākā vienģimenes ēka 2013. Līdz 20. jūnijam vēl turpinās pieteikšanās konkursā Ilgtspējīgākā ēka un projekts 2013.


* Izmantota arī Latvijas Ilgtspējīgas būvniecības padomes informācija.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?