Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Mazāk brīžu bez elektrības

Lielākā daļa iedzīvotāju nav izjutuši problēmas vai izteiktas neērtības saistībā ar elektrības piegādi, liecina pērn decembrī AS Sadales tīkls (ST) un socioloģisko pētījumu firmas SKDS veiktā aptauja.

Ogres novada Ķeipenes pagasta iedzīvotājs un uzņēmējs Aivars Gūte atzīst, ka nav izjutis īpašas problēmas ar elektroapgādi ne viņam piederošajā veikalā ciemata centrā, ne arī savās mājās, kas atrodas ārpus ciemata robežām. «Ja ir stiprāks vējš, kas iepūš elektrolīnijās koku zarus, uz brīdi pazūd elektrība, taču jau pēc samērā īsa laika tā atkal atjaunojas. Protams, ja tiek piedzīvotas stiprākas vētras, kuru dēļ rodas plašāki elektrolīniju bojājumi, arī mēs paliekam ilgāku laiku bez elektrības. Taču kopumā uzskatu, ka mums elektroapgādes kvalitāte ir labā līmenī un līdz šim nav nācies piedzīvot lielas neērtības,» stāsta uzņēmējs.

Uzņēmējs gan norāda, ka lielākas problēmas ar elektrību izjūt veikala darbā - ja elektrības padeve pārtrūkst, tiek apgrūtināts veikala darbs, jo pazūd gan apgaismojums, gan arī elektrība veikala aukstuma un saldēšanas vitrīnām. Kases aparāti gan vēl līdz divām stundām ir izmantojami, jo tie aprīkoti ar akumulatoriem. Tomēr, pēc Aivara Gūtes teiktā, līdz šim nav nācies piedzīvot situācijas, kad veikalu darbalaikā nākas vispār slēgt uz visu dienu, rezultātā ciešot lielus zaudējumus, tā iemesla dēļ, ka nebūtu elektrības.

Turpat netālajā Lauberes ciematā iedzīvotāji gan atzīst, ka tur agrāk bieži bija novērojami elektroapgādes traucējumi, sevišķi sliktos laikapstākļos. Taču pēdējos gados situācija krietni uzlabojusies, un var secināt, ka tiek veikti sistēmas uzlabošanas darbi, par ko ST arī informē, sūtot īsziņas par īslaicīgiem energoapgādes pārtraukumiem, kas saistīti ar atslēgumiem modernizācijas darbu ietvaros. Turklāt pēdējos gados elektrības piegādes pārrāvumi bojājumu dēļ krietni mazinājušies.

Minētās aptaujas dati liecina, ka 43% iedzīvotāju norādījuši, ka elektroapgādes jomā viņu mājsaimniecībai nav pilnīgi nekādu problēmu. Savukārt 42% iedzīvotāju situāciju ar elektrības padevi raksturo kā labu. 12% no aptaujātajiem iedzīvotājiem atzinuši, ka viņiem mēdz būt ar elektrības padevi saistīti traucējumi, tādēļ viņi situāciju raksturo kā viduvēju, savukārt 2% iedzīvotāju situāciju ar elektrības apgādi savā mājsaimniecībā raksturo kā sliktu. Apskatot atbildes pēc apdzīvotās vietas tipa, var secināt, ka pilsētu iedzīvotāji elektrības padevi vērtē nedaudz labāk nekā lauku iedzīvotāji.

79% no tiem aptaujātajiem iedzīvotājiem, kuru mājsaimniecībās mēdz būt ar elektrības piegādi saistīti traucējumi, ir svarīgi, lai tiktu veikti uzlabojumi mājsaimniecību elektroapgādes kvalitātē. Savukārt 17% šādi uzlabojumi nešķiet svarīgi. Vienlaikus aptaujas dati rāda, ka, jo sliktāk tiek vērtēta elektrības padeve, jo cilvēkam svarīgāka šķiet nepieciešamība uzlabot elektroapgādes kvalitāti.

Interesanti, ka iedzīvotāju domas dalās jautājumā, vai tām mājsaimniecībām, kurām ir elektrības pieslēgumi, bet kuras tos neizmanto, būtu par to uzturēšanu jāmaksā ST. Kopumā 42% aptaujāto uzskata, ka mājsaimniecībām, kurām ir neizmantoti elektrības pieslēgumi, būtu par to uzturēšanu jāmaksā ST, savukārt 45% domā, ka nebūtu jāmaksā. 13% aptaujāto nebija viedokļa šajā jautājumā. Jāatgādina, ka ST izstrādājis un iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai priekšlikumu mainīt elektrības piegādes tarifa struktūru, nosakot daļu tarifa kā nemainīgu ikmēneša abonēšanas maksu, tā nodrošinot, ka par elektroapgādes sistēmas ikdienas uzturēšanu maksā ne tikai tie iedzīvotāji, kuri ikdienā patērē elektrību, bet arī tā sauktie nulles abonenti, kuriem nodrošināts pastāvīgs pieslēgums, taču reāli viņi elektrību patērē ļoti maz vai nemaz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?