Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Sestdiena, 16. novembris
Glorija, Banga

No dārza uz šķīvja

Jau kuro nedēļu, piesakot Ēdienu lapas receptes, ievadslejā patiesībā var rakstīt vienu un to pašu - kas dārzā, tas jāliek uz šķīvja. Jo grēks būtu no tiem nieka diviem dāsnajiem mēnešiem gadā (jūlija vidus-septembra vidus) neizspiest visu, kas izspiežams. Tulks un gardēdis Jānis Kairis cepto puķkāpostu iesaka izmēģināt visiem ziedkāpostu nīdējiem. «Pats esmu piemērs tam, ka, ne visai mīlot puķkāpostus, šis man patiešām ļoti garšo,» viņš atzīstas. Iespējams, savu artavu dod arī pasniegšanas veids - puķkāpostu ceļ galdā cepamtraukā, un katrs ar savu dakšiņu var durt kāpostā un ēst.

Vasaras dārzeņu plātsmaizi piedāvā Latvijas veģetārieša rokasgrāmatas autore Dita Lase. Viņa iesaka plātsmaizei jaukt kopā baltos un brūnos miltus. «Ja lieto tikai smalkos baltos miltus, iznāk baltmaize, kas sāļajam pīrāgam nav visai garšīgi. Ja ņem tikai brūnos miltus, struktūra un garša ir pārāk skarba, nav viegli tādu pīrāgu ēst un sagremot.»

Plūmju deserts ir Dienas Biznesa žurnālistes Andas Aseres recepte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pikantā kabaču un vasaras dārzeņu plātsmaize

6-8 porcijām vajadzēs: vienu jauno kabacīti, 2 plūmju tomātus, 1-2 sīpolus, 150 g kūpinātā tējas siera vai kūpināta tofu, 2 ēd. k. melno olīvu, 2-3 saulē kaltētus, eļļā konservētus tomātus, pesto (var nopirkt gatavu vai pagatavot, samaļot blenderī svaigu baziliku, ciedru riekstus, ķiploku, sāli un olīveļļu), olīveļļu. Mīklai: 100 g rupja maluma vai 3. šķiras kviešu miltu, 100 g smalko kviešu miltu, 50 g sviesta vai margarīna, 1/2 tējk. cepamā pulvera, 1/2 tējk. sāls, 2 ēd. k. skāba krējuma vai biezpiena, mazliet auksta ūdens
1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 °C.
2. Bļodā sajauc miltus, sāli, cepamo pulveri.
3. Pievieno mīkstu sviestu un starp pirkstiem berž visu kopā, līdz masa atgādina rīvmaizi.
4. Tad pievieno krējumu vai biezpienu, dažas ēdamkarotes auksta ūdens un sastrādā visu mīklā. Atkarībā no tā, kā briest milti, pievieno vēl ūdeni, taču uzmanīgi - mīklai tikai jāsāk turēties kopā, taču tā nedrīkst sākt lipt pie rokām.
5. Saulē kaltētos tomātus sagriež šaurās strēmelītēs. Olīvas pārgriež uz pusēm. Dārzeņus un sieru sagriež 0,5 cm biezās šķēlēs.
6. Karstā olīveļļā uz straujas uguns apcep kabaču ripiņas - tām nav jābūt gatavām, tikai jāapbrūnē.
7. Mīklu izveltnē uz cepampapīra plānā kārtā (3-4 mm), izveido apmalīti.
8. Uz pīrāga rindās, katrai nākamajai daļēji pārklājot iepriekšējo, kārto sīpolu ripas, kabačus, tomātus, sieru.
9. Tā atkārto, līdz viss pīrāgs nosegts.
10. Pārkaisa saulē kaltēto tomātu strēmeles.
11. Dārzeņus un sieru plānā kārtiņā pārziež ar eļļu no saulē kaltētajiem tomātiem.
12. Liek karstā cepeškrāsnī, cep 20 minūtes, līdz mīkla apbrūnē. Gatavu pīrāgu pārziež ar pesto, pārkaisa ar olīvām.

Lepnais puķkāposts

Sastāvdaļas 3 porcijām: viena paliela puķkāposta galviņa (700-800 g), 1-2 ēdamkarotes piena, 250 g saldā krējuma, svaigi malti pipari, sāls, rīvēts muskatrieksts, 30 g rīvēta Parmas tipa siera, 2 ēdamkarotes sakapātu pētersīļu
1. Veselu, skaistu puķkāposta galviņu noskalo, atbrīvo no zaļajām lapām un nogriež kātiņu.
2. Liek puķkāpostu katlā ar sālsūdeni tā, lai kāposts pilnībā nosegts. Pievieno pienu - tas neļaus puķkāpostam vārīšanās laikā zaudēt baltumu.
3. Uzvāra un 10-15 minūtes uz vidējas uguns vāra.
4. Kamēr puķkāposts vārās, mazā katliņā ielej saldo krējumu un uz nelielas uguns maisot pavāra, līdz krējums mazliet iebiezinās. Pievieno piparus, sāli un rīvētu muskatriekstu.
5. Izvārīto puķkāpostu ar putu karoti izceļ, notecina un liek lēzenā cepamtraukā. Pārlej ar krējuma mērci un pārkaisa ar rīvētu cieto sieru. Cep 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī 10-15 minūtes, līdz siers kļūst zeltaini brūns. Pasniedzot pārkaisa ar pētersīļiem vai maurlociņiem.

Plūmju deserts

6-8 porcijām: 10 plūmju (tik, lai, uz pusēm sagrieztas, nosegtu cepamās formas apakšu), 340 g miltu, 150 g sviesta, 100 g brūnā cukura, 1 ēd. k. kanēļa, rīvēta apelsīna miziņa, šķipsniņa sāls
1. Bļodā ieber miltus, pievieno nelielos gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu (tikko no ledusskapja). Ar rokām sviestu ieplucina miltos, veidojot birstošām jūrmalas smiltīm līdzīgu masu.
2. Pievieno cukuru, rīvētu apelsīna miziņu, kanēli un sāli.
3. Karstumizturīgu trauku izklāj ar cepamo papīru.
4. Plūmes nomazgā, sagriež uz pusēm, izņem kauliņus un kārto formā.
5. Pāri ber drupačas un liek 180 grādu karstā krāsnī.
6. Cep aptuveni 40-50 min.
7. Pasniedz ar saldējumu vai putukrējumu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?