Mūsu laukos ir pienācis brīdis, kad pat pēc zemenēm uz dārzu neviens pats vairs neiet. Tās slinki tiek apēstas tikai tad, ja kāds cits tās salasījis un atnesis mājās. Ja arī jums ir tā, ar pēdējām zemenēm varat atļauties eksperimentēt - pagatavojiet zemeņu gaspačo ar čili. Šo recepti, tāpat kā atsvaidzinošo gurķu un ananasu zupu, gatavo Latvijas veģetārieša rokasgrāmatas autore Dita Lase. Ja tomēr gribas kārtīgāku ēdienu, trešo recepti - klasiskos kartupeļu salātus - piedāvā Dienas Ēdienu pastāvīgais autors Jānis Kairis. Jānis teic - šie salāti ir garšīga un sātīga piedeva pie desiņām vai grilētas gaļas, taču tos var ēst arī vienus pašus.
No pārpilnības raga
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Gurķu un ananasu krēmzupa ar čili
4 personām vajadzēs: 1/2 liela ananasa vai 1 mazu ananasu, 1
svaigu garo gurķi, 1 ēd. k. citrona vai laima sulas, šķipsniņu
sāls, 1/2 svaiga čili, 1/4 nomizota baltā sīpola (vai apmēram 1 cm
biezu šķēli), 2 ēd. k. pētersīļu zaļumu (ļoti svarīga sastāvdaļa -
neizlaist!), 1-2 ēd. k. extra virgin olīveļļas
1. Čili iztīra un
sagriež gabaliņos.
2. Gurķi nomizo, sagriež gabalos.
3.
Ananasu nomizo, izgriež acis, sagriež gabalos.
4. Šajā brīdī
vēlams gurķi un ananasu iebērt mērglāzē un salīdzināt - ananasam
jābūt mazliet vairāk vai vismaz vienādā tilpumā ar gurķi.
4.
Visas sastāvdaļas liek blenderī un samaļ viendabīgā masā.
5.
Pasniedz nekavējoties, jo pastāvot zupa zaudē garšu.
Zemeņu gaspačo
Sastāvdaļas 4 porcijām: 500 g zemeņu, 4 vidēji tomāti, 1/2 baltā
vai sarkanā sīpola, 1 selerijas kāts, 1/2 sarkanās paprikas, 1
neliels garais gurķis, lapas no 2-3 bazilika zariņiem, 1 ēd. k.
sarkanvīna etiķa, pa šķipsnai sāls un cukura, 1 daiva ķiploka,
mazliet ūdens, čili vai Tabasco mērce pēc vēlēšanās
1. Zemenēm
noņem kauslapiņas.
2. Gurķi nomizo, sagriež gabalos.
3.
Tomātus nomizo, katru sagriež četrās daļās un ar asu nazi izgriež
mīkstumu tuvu miziņai.
4. Papriku iztīra, sagriež sīkāk.
5.
Seleriju sagriež šķēlītēs.
6. Visas sastāvdaļas liek blenderī
un samaļ viendabīgā masā.
7. Ja zupa iznāk par biezu, pielej
ūdeni un vēlreiz samaļ.
8. Pasniedz nekavējoties kopā ar
ķiploku grauzdiņiem.
Klasiskie kartupeļu salāti
Sastāvdaļas 4 personām: 300 g jauno kartupeļu (vēlams, mazu un
garenu), 3-4 nelieli mazsālīti vai sālīti gurķi, 2 vārītas olas, 1
neliels ābols (vairāk skābs nekā salds), 2 ēd. k. majonēzes,
krējums, kaperi, dilles
1. Novāra kartupelīšus un olas - to var
darīt vienlaikus vienā katlā. Kartupeļus atdzesē un sagriež
pabiezās ripās (tāpēc labi, ja kartupeļi ir mazi un
iegareni).
2. Vārītās olas arī sagriež ripās. Mazsālītos
gurķīšus sagriež plānākās ripiņās. Ja gurķi lielāki, ripiņas
pārgriež vēl uz pusēm.
3. Nomizo ābolu, sagriež šķēlītēs un arī
pievieno salātiem. Pieliek majonēzi un krējumu. Pikantumam var
pievienot pāris karošu gurķu sālījuma. Sāli gan parasti nevajag
bērt, jo gurķi jau ir pietiekami sāļi. Uzmanīgi samaisa (lai
kartupeļi neizjūk) un dekorē ar olas šķēlīti, svaigām dillēm un
kaperiem.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!