Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Sestdiena, 16. novembris
Glorija, Banga

No pārpilnības raga

Ja nu kādu gada mēnesi var raksturot - kā no pārpilnības raga, tas ir jūlijs!

Mūsu laukos ir pienācis brīdis, kad pat pēc zemenēm uz dārzu neviens pats vairs neiet. Tās slinki tiek apēstas tikai tad, ja kāds cits tās salasījis un atnesis mājās. Ja arī jums ir tā, ar pēdējām zemenēm varat atļauties eksperimentēt - pagatavojiet zemeņu gaspačo ar čili. Šo recepti, tāpat kā atsvaidzinošo gurķu un ananasu zupu, gatavo Latvijas veģetārieša rokasgrāmatas autore Dita Lase. Ja tomēr gribas kārtīgāku ēdienu, trešo recepti - klasiskos kartupeļu salātus - piedāvā Dienas Ēdienu pastāvīgais autors Jānis Kairis. Jānis teic - šie salāti ir garšīga un sātīga piedeva pie desiņām vai grilētas gaļas, taču tos var ēst arī vienus pašus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Gurķu un ananasu krēmzupa ar čili

4 personām vajadzēs: 1/2 liela ananasa vai 1 mazu ananasu, 1 svaigu garo gurķi, 1 ēd. k. citrona vai laima sulas, šķipsniņu sāls, 1/2 svaiga čili, 1/4 nomizota baltā sīpola (vai apmēram 1 cm biezu šķēli), 2 ēd. k. pētersīļu zaļumu (ļoti svarīga sastāvdaļa - neizlaist!), 1-2 ēd. k. extra virgin olīveļļas
1. Čili iztīra un sagriež gabaliņos.
2. Gurķi nomizo, sagriež gabalos.
3. Ananasu nomizo, izgriež acis, sagriež gabalos.
4. Šajā brīdī vēlams gurķi un ananasu iebērt mērglāzē un salīdzināt - ananasam jābūt mazliet vairāk vai vismaz vienādā tilpumā ar gurķi.
4. Visas sastāvdaļas liek blenderī un samaļ viendabīgā masā.
5. Pasniedz nekavējoties, jo pastāvot zupa zaudē garšu.

Zemeņu gaspačo

Sastāvdaļas 4 porcijām: 500 g zemeņu, 4 vidēji tomāti, 1/2 baltā vai sarkanā sīpola, 1 selerijas kāts, 1/2 sarkanās paprikas, 1 neliels garais gurķis, lapas no 2-3 bazilika zariņiem, 1 ēd. k. sarkanvīna etiķa, pa šķipsnai sāls un cukura, 1 daiva ķiploka, mazliet ūdens, čili vai Tabasco mērce pēc vēlēšanās
1. Zemenēm noņem kauslapiņas.
2. Gurķi nomizo, sagriež gabalos.
3. Tomātus nomizo, katru sagriež četrās daļās un ar asu nazi izgriež mīkstumu tuvu miziņai.
4. Papriku iztīra, sagriež sīkāk.
5. Seleriju sagriež šķēlītēs.
6. Visas sastāvdaļas liek blenderī un samaļ viendabīgā masā.
7. Ja zupa iznāk par biezu, pielej ūdeni un vēlreiz samaļ.
8. Pasniedz nekavējoties kopā ar ķiploku grauzdiņiem.

Klasiskie kartupeļu salāti

Sastāvdaļas 4 personām: 300 g jauno kartupeļu (vēlams, mazu un garenu), 3-4 nelieli mazsālīti vai sālīti gurķi, 2 vārītas olas, 1 neliels ābols (vairāk skābs nekā salds), 2 ēd. k. majonēzes, krējums, kaperi, dilles
1. Novāra kartupelīšus un olas - to var darīt vienlaikus vienā katlā. Kartupeļus atdzesē un sagriež pabiezās ripās (tāpēc labi, ja kartupeļi ir mazi un iegareni).
2. Vārītās olas arī sagriež ripās. Mazsālītos gurķīšus sagriež plānākās ripiņās. Ja gurķi lielāki, ripiņas pārgriež vēl uz pusēm.
3. Nomizo ābolu, sagriež šķēlītēs un arī pievieno salātiem. Pieliek majonēzi un krējumu. Pikantumam var pievienot pāris karošu gurķu sālījuma. Sāli gan parasti nevajag bērt, jo gurķi jau ir pietiekami sāļi. Uzmanīgi samaisa (lai kartupeļi neizjūk) un dekorē ar olas šķēlīti, svaigām dillēm un kaperiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?